Protest radnka u Nišu: Na korak od isplate plata?

Nekoliko stotina radnika propalih društvenih firmi i učesnika rata 1999. godine protestovalo je danas ispred Gradske kuće u Nišu, zahtevajući isplatu zaostalih plata i ratnih dnevnica. 

Predstavnik radnika Žarko Đorđević tvrdi da su radnici na korak od rešenja svog višegodišnjeg problema.

 

Protest radnika i učesnika rata 1999. godine podržali su Policijski i Vojni sindikat Srbije

Postigli smo dogovor da nas naredne sedmice primi premijerka Srbije Ana Brnabić. Jedini naš cilj na tom sastanku je da dogovorimo početak i način isplate zaostalih zarada„, kazao je Đorđević.

Predsednik Udruženja „Gvozdeni puk“ Dejan Milošević na skupu je, međutim, naglasio da radnici i borci zahtevaju od premijerke da dođe u Nišu kako bi joj predočili svoje zahteve.

Zahtevamo isplatu plata i ratnih dnevnica, isplatu socijalnog programa i doprinosa radnicima, donošenje zakona o borcima, nacionalne penzije za borce koji penziju nisu stekli na drugi način, i boračkih dodataka za one koji su stekli penziju u firmama„, rekao je Milošević.

Predstavnici radnika i učesnika rata dogovorili su se da ubuduće na pregovore u Vladu Srbije odlazi tročlana delegacija koju će činiti dva predstavnika radnika i jedan predstavnik boraca.

Tražimo odgovore na ove zahteve u roku od sedam dana, u suprotnom radikalizovaćemo protest. Para ima koliko hoćete, samo je potrebna dobra volja i da neko dođe u Niš i vidi kako ljudi žive ovde„, istakao je Milošević.

Učesnici protesta nosili su danas na desetine transparenata na kojima je pisalo „Zakon za sve“, „Radnici su robovi“, „Hoćemo pravdu“. Na jednom od transparenata nalazila se fotografija Aleksandra Vučića i natpis „Care, gde su naše pare?“.

Zaostale zarade potražuje oko 9.000 radnika nekadašnjih giganata poput Elektronske industrije Niš i Mašinske industrije. Radnici uglavnom imaju izvršne sudske presude, a medju njima ima i onih koji potražuju više od 100 zarada.