Protesti u Dadincu kod Vlasotinca zbog gradnje treće MHE na Rupskoj reci

Pored bistre planinske reke, više potoka jer je vodostaj za ovo doba godine veoma mali, okupilo se danas pedesetak meštana sela Dadinca i onih koji su rodom iz ovog živopisnog kraja, kako bi izrazili svoje protivljenje zbog toga što će se na Rupskoj reci graditi i treća mini hidroelektrana.

Ova planinska reka izvire u atarau opštine Crna Trava, velikim delom prolazi kroz opštinu Vlasotince, pa ide prema Grdelici iz čijeg vodozahvata se snabdevaju meštani vodom za piće varoš Grdelica i nekoliko okolnih sela. Na prostoru Vlasotina na Ruspkoj reci sagrađena je jedna i planira se još jedna snage 480 vata pod nazivom „Besko“, a jedna je ranije sagrađena na prostoru grada Leskovca.

Investitor je juče podneo zahtev opštini Vlasotince za početak gradnje MHE „Besko“.

„Mi smo ovde danas zbog ataka na ovo malo vode koje protiče kroz naše selo. I to malo vode preko leta padne na jednu trećinu. A tu vodu koristi 99 posto meštana Dadinca, Ladovice i Grdelice. Ona je naš život jer u Dadincu preko leta nema vode za piće“, priča Srba Mišić, profesor u penziji.

Protestanti kažu da je voda u Rupskoj reci često mutna, posebno leti i drastično kada se grade MHE.

„Želimo da skrenemo pažnju javnosti šta se dešava na jednoj maloj reci, s obzirom da su dve mini elektrane iznad Dadinca. Mislili smo da će time cela priča da se završi vezana za eko-genocid, uništavanja prirode i samog sela Dadinca, ali nada je bila uzaludna. Mislim da je to pogubno i da će ljudi kojima voda iz Rupske reke veoma znači, krennuti u nekom drugom pravcu“, mišljenja je mladi lekar Miloš Nikolić, koji smatra da će tokom leta reka potpuno presušiti.

Profesor u penziji Zoran Kocić ogorčen je na lokalnu samoupravu, pa će, kako kaže, „u znak protesta“ vratiti ranije dobijenu Oktobarsku nagradu.

„Bivši predsednik opštine je rekao, kada smo bili kod njega, da ih neki Petrović iz Beograda naterao da potpišu i da je on bio primoran da produži rokove koji su istekli. Zači, opština nas nije zaštitila“, kazao je profesor Kocić.

Građanski aktivista i član nedormalne grupe „Bitke za Vlasinu“ Petar Ilić prethodno je kazao na pres konferenciji da je investitor MHE Besko dobio građevinsku dozvolu od lokalne samouprave opštine Vlasotince12. decembra 2019., a postaje pravosnažna 16. decembra te godine, iako je Zavod za zaštitu prirode još 2018.u novembru naložio izvođaču da izradi Studiju uticaja na životnu sredinu.

„Lokalna samouprava je u avgustu ove godine donela odluka da nije potrebna ta studija, a juče je izvođač podneo zahtev za početak radova“, kazaop je i dodao:

„U Rupskoj reci postoji više desetina autohtonih zaštićenih ribljih vrsta i rakova, da postoji potencijana ugroženost samog vodotoka reke i ugroženost snabdevanja stanovništva iz te reke, gde više od 86 posto same reke bi bilo zauzeteo vodotehničkim objektima“, kazao je Ilić navodeći Studiju o izvodljivosti, rađenu za potrebe samog investitora.


Odgovor lokalne samouprave opštine Vlasotince

Nadležni organ, odeljenje za urbanizam, privredu, zaštitu živote sredine i imovinsko pravne poslove, rešavajući po zahtevu investitora “WATER GREEN ENERGY “ , d.o.o., Kumarevo, Kumarevo br. bb, u predmetu za izmenu rešenja o građevinskoj dozvoli broj predmeta ROP-VLS-36920-CPI-1/2019 i zavodni broj 03-351-204/2019 od 12.12.2019.godine, koja je postala pravosnažna dana 16.12.2019.godine, POSTUPAO JE  po članu 142. Zakona  o planiranju i izgradnji (,,Službeni glasnik RS,, broj 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14, 145/14, 83/18, 31/19, 37/19, 9/20 i 52/21), kojim je propisano :

Da po izdavanju rešenja o građevinskoj dozvoli do podnošenja zahteva za upotrebnu dozvolu, investitor u skladu sa novonastalim finansijskim, urbanističkim-planskim okolnostima, izmenama planskog dokumenta, izmenama u dostupnosti komunalne i druge infrastrukture, radi usaglašavanja sa projektom za izvođenje i iz drugih razloga, može podneti zahtev za izmenu građevinske dozvole.

Ako u toku izgradnje, odnosno izvođenja radova, nastanu izmene u odnosu na izdatu građevinsku dozvolu, projekat za građevinsku dozvolu, investitor je dužan da obustavi gradnju i podnese zahtev za izmenu građevinske dozvole. Ako  u toku izgradnje objekta dođe do promene planskog dokumenta na osnovu koga  je izdata građevinska dozvola, na zahtev investitora nadležni organ može izmeniti građevinsku dozvolu u skladu sa novim planskim dokumentom, uz zadržavanje stečenih prava iz građevinske dozvole koja se menja.

Izmenom se smatra svako odstupanje od položaja, dimenzija, namene i oblika objekta, kao i drugih parametra i uslova utvrđenih u građeviskoj dozvoli, odnosno izvodu iz projekta.

Uz zahtev za izmenu, prilaže se novi projekat za građevinsku dozvolu, odnosno separat projekta za građevinsku dozvolu koji se menja.

Investitor je uz zahtev priložio SVU potrebnu tehničku dokumentaciju propisanu Zakonom o planiranju i izgradnji : 1. Izvod iz projekta za građevinsku dozvolu, 2. Novi projekat za građevinsku dozvolu -Glavna sveska-, 3. Novi projekat za građevinsku dozvolu – Sveska 1 – Hidrograđevinski projekat -, 4. Novi projekat za građevinsku dozvolu – Sveska 4 – Projekat elektroenergetskih instalacija-, 5. Novi projekat za građevinsku dozvolu – Sveska 6 – Projekat mašinskih instalacija i opreme, 6. Tehnička kontrola Novog projekta za građevinsku dozvolu, 7. Rešenje o obustavi postupka za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

Na osnovu ispunjenja svih formalno-pravnih uslova, propisanih Zakona  o planiranju i izgradnji (,,Službeni glasnik RS,, broj 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14, 145/14, 83/18, 31/19, 37/19, 9/20 i 52/21), nadležni organ je doneo rešenje o izmeni građevinske dozvole zavedenen pod brojem predmeta ROP-VLS-36920-CPA-7/2022 i zavodni broj 03-351-149/2022 od 18.11.2022.godine, koja je postala pravosnažna dana 29.11.2022.godine.

Investitor nije imao obavezu da radi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali  je u obavezi da podnese zahtev za procenu uticaja Projekta na zivotnu sredinu. Na osnovu podnetog zahteva za procenu uticaja navedenog projekta utvrđeno je da se navedeni projekat ne nalazi ni na jednoj listi Uredbe o listi projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja, pa je doneto Rešenje o obustavi postupka.

-Kako se ne radi o dva razlicita zahteva, potpuno razlicite snage turbina, nisu doneta dva dijameteralno suprotna rešenja.

-Planirana instalisana snaga prethodnog projekta je daleko veća, dok je planirana instalisana snaga elektrane za koju je podnet zahtev samo 480kw.

-Instalisana snaga navedene elektrane je više od 4 puta  manje snage nego sto je po kriterijumu za postrojenja za proizvodnju energije iz hidropotencijala u Listi projekata za koje se može zahtevati procena uticaja a taj minimum je 2 MW.

U toku postupka izdavanja građevinske dozvole i lokacijskih uslova nadležni organ, odeljenje za urbanizam je dobio POZITIVNE USLOVE uslove od svih IMALACA JAVNIH OVLAŠĆENJA i to :

  1. Uslovi za projektovanje i priključenje sa Mišljenjem o uslovima za priključenje – izdati od Operatera distrubutivnog sistema „EPS DISTRIBUCIJA“ D.O.O. Beograd, Ogranak elektrodistribucija Leskovac.
  2. Uslovi za projektovanje i priključenje, ,izdati od Telekom Srbija, preduzeće za telekomunikacije a.d. , ul.Takovska br.2 Beograd.
  3. Uslovi u pogledu mera zaštite od požara – izdati od Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, ul.Majora Tepiča br.4,Leskovac.
  4. Tehnički uslovi -izdati od Javno komunalno preduzeće „ VODOVOD „, Vlasotince,T rg Oslobođenja br.9.
  5. Tehnički uslovi izdati od Javno komunalno preduzeće „ KOMUNALAC „,Vlasotince,ul.Konopnička br.5.
  6. Uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite -izdati od zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš,ul.Dobrička br.2.
  7. Uslovi zaštite prirode i mišljenje o ispunjenosti uslova zaštite prirode- izdati od Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Kancelarija u Nišu,ul.Vožda Karađorđa br.14/II.
  8. Vodni uslovi, izdati od Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode„, Vodoprivredni centar „Morava„, Niš.
  9. Energetska dozvole, izdata od Ministarstva rudarstva i energetike.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

6 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gorki
06.12.2022. 18:22

U opštini Vlasotince ne postoji opštinsko rukovodstvo. Sve su to poltroni koji rade po naredbi leskovačkog faraona. Nikad lošije rukovodstvo nije imala opština Vlasotince. Rezultat njihovog rada je sve veće iseljavanje ljudi. Zašto ne objave rezultat nedavnog popisa stanovništva?

FORum LIvii
06.12.2022. 19:05

Svi u odbrani Rupske reke i ivotne sredine !
Pokazimo solidarnost sa gradjanima Dadinca.

Ciko
06.12.2022. 19:46

Nece djavol da bezi od postera i letaka, stare su to zmije!

Bravo!
07.12.2022. 00:09

Profesor Zoran Kocic mi je predavao u leskovackoj gimnaziji. I danas pamtim citave lekcije iz Engleskog jezika, iako sam i ja pred penzijom. Profesor za postovanje. Posle ovog teksta se i ponosim sto sam bila njegov djak. A,mestani treba da znaju da se nase vode mogu odbraniti samo po scenariju mestana sa Stare planine od kojih su investitori pobegli glavom bez obzira.

bata
07.12.2022. 00:54

nema ništa od blejanja, narode tojage u ruke

Zvonko
07.12.2022. 10:04

ostavite nas na miru