Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Tehnološkim fakultetom u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Poljoprivrednim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije (FINS) i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, organizovao juče u Vrnjačkoj Banji prvu takmičarsku izložbu proizvoda od maline sa dodatom vrednošću.
Pravo da se prijave kao učesnici izložbe imala su: poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojedinci i grupe učenika/studenata, nastavnika, istraživača koji se bave prehrambenom tehnologijom, a izložba ima za cilj promociju i izgradnju srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, poboljsanje vidljivosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda.
Ove godine u konkurenciji među 39 proizvoda, proizvod studenata Tehnološkog fakulteta u Leskovcu sa studijskog modula Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane osvojio je zlatnu medalju u kategoriji inovativni proizvodi.
Njihov proizvod MALI ZOV – kefir sa dodatkom praha zove (ostatak nakon pakovanja čaja) i tropa maline (ostatak nakon ceđenja soka od maline) nastao je sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan proizvod, jedinstvenih funkcionalnih i senzornih karakteristika. Valorizacija pomenutih sporednih proizvoda prehrambene industrije koja vodi ka maksimalnom iskorišćenju procesa, smanjenju ekonomskih gubitaka i zagađenja životne sredine, ujedno predstavlja ekoinovativni aspekt koji ovaj proizvod odvaja od mnogih drugih.
Dodatak tropa maline, zahvaljujući visokom sadržaju bioaktivnih jedinjenja i dijetetskih vlakana, povećava nutritivnu vrednost proizvoda i čini ga potencijalno funkcionalnim.
Pored toga, dodatak tropa maline i praha zove poboljšava i senzorne karakteristike proizvoda dajući mu prijatan miris i voćno-kiselkasti ukus. Jedinstvena aroma i ukus ovog proizvoda opčinili su pored članova komisije i posetioce izložbe koji su imali priliku da uživaju u proizvodima na bazi maline, sa pravom nazvani „Crveno zlato Srbije“.
Ovaj izuzetan uspeh studenata Tehnološkog fakulteta između ostalog rezultat je načina rada koji se neguje na Tehnološkom fakultetu, a to je da se osim sticanja teorijskog znanja puno pažnje poklanja razvijanju i negovanju inovativnosti, kreativnosti, proaktivnosti, timskog rada, kao i na podsticanju preduzetništva.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Bravo za naše studente i sve čestitke za našu profesorku Bojanu, za sav rad, trud i entuzijazam.