PRVOMAJSKI PROGLAS

Savez samostalnih sindikata za više opštine – Leskovac izdao je Prvomajski proglas u kome ocenjuje da je radnička klasa vraćena u vreme kada su svestki sindikati borili za “tri osmice”, odnosno zap o 8 sati rada, odmora i slobodnog vremena.

Proglas prenosimo u celosti:

Dočekasmo još jedan prazni praznik… Praznik koji je nekad bio svetkovina, otelovljenje radničkog protesta, ostvarenih radničkih prava.

Sada, u dvadeset prvom veku, u svetu vladavine korporativnog kapitala vraćeni smo u vreme u kome tri osmice – sindikalni zahtev iz 19 veka za osam sati rada, odmora i slobodnog vremena, deluje opet nestvarno i nedostižno.

Danas smo podjednako daleko i od dostojanstvenog rada – definisanog kolektivnim ugovorima, bezbednog i u zdravom okruženju, a ponajmanje na vreme i pristojno plaćenog. Pa i ne praznujemo, ne slavimo kako se slavilo nekada, u slavu rada. Ne slavimo, ali ne dozvoljavamo da se ugasi naš praznik. Tradicija duga preko jednog veka, ne daje nam pravo na ćutanje, pravo da izbrišemo sećanje na sve one koji su svojim radom i životima utrli put toj tradiciji.

Zahtevamo da se:

– Poslodavci prestanu da ponašaju kao robovlasnici a država svrsta na stranu onih koji realno stvaraju društveno bogatstvo.

– Otvaraju nova, kvalitetna i bezbedna radna mesta a odnosi između poslodavaca i radnika definišu kolektivnim ugovorima.

– Zarade podgnu na nivo koji omogućuje radniku da živi dostojanstveno od svog rada a mladima da ostanu i napreduju na svom tlu.

– Socijalni dijalog, kao osnovna vrednost Evropske unije – dosledno poštuje.

– Izmeni Zakon o PIO kako se penzineri ne bi više trajno kažnjavali umanjenjem penzija zato što su mladi počeli da rade.

Poručujemo da ćemo se dosledno boriti za sva radnička prava, da ćemo stalno jačati sindikat kako bismo što bolje zastupali interese članstva i da ćemo istrajati na putu razvijanja kvalitetnog socijalnog dijaloga. To nas istovremeno obavezuje da budemo solidarni ali i da se ne odreknemo svih, pa i najradikalnijih sredstava sindikalne borbe ukoliko se za to ukaže potreba.

ZATO:

NEKA PLATE USTANU – NEKA MLADI OSTANU, zato što samo takve plate obezbeđuju dostojanstvo radnika, socijalnu pravdu, političku i ekonomsku stabilnost i smanjenje jaza između velikog broja sve siromašnijih i malog broja sve bogatijih, ali i ostanak mladih u svojoj zemlji.

POTPIŠIMO KOLEKTIVNE UGOVORE, treba nam samo mali napor i dobra volja…

IZMENIMO ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU, ne kažnjavajmo penzionere trajnim umanjenjima penzija, isplaćujmo zarađeno i omogućimo dostojanstven odlazak u penziju.

NE BUDIMO APATIČNI I NEZAINTERESOVANI!  Samo solidarni i zajedno možemo kreirati našu budućnost! Zbijajmo svoje redove! Budimo solidarni u borbi za bolju budućnost!

POKAŽIMO TO DANAS, NA NAŠ I VAŠ DAN – PRVI MAJ!

ŽIVEO PRVI MAJ – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA I RADNIKA!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 komentara

 • Zašto ispod ovog teksta nema komentara???
  Niko ne veruje ovom sindikatu zato:
  što je državni sindikat,
  što je lažni sindikat,
  što nema članstvo,
  što je zaokupljen kirijima,
  što je lažni sindikat???’

  • „Vaše prvo pitanje je vrlo čudnovato“ a trebalo bi da glasi – zašto redakcija ne objavljuje komentare? Odgovor na pitanje bi bio vrlo prost. Kao i sindikati, i mediji su oduvek bili u službi režima. Tako je bilo u vreme socijalističke Jugoslavije, miloševićevske Srbije, Đinđićeve i Koštuničine, Vučićeve…Režim je užasno nervozan jer ne zna na koji način da izađe iz afera koje su očigledne, vidljive građanima bez obzira na podmuklo čutanje medija. Dakle, režim je u nervozi a mediji u strahu zbog nečasnog nejebavanja svojih sugrađana neobjavljivanjem verovatno stotina i stotina komentara dnevno. Verovatno i druge građane užasno vređa kada mi ne objave komentar. To je isto kao kad bi u realnom životu novinar pljunuo u lice građanina koji mu je izneo svoj stav.

   • Objavljujemo sve komentare u kojima nema uvreda, kao što je ovaj vaš, na primer

 • Sama reč `solidarnost` latinskog je porekla i dolazi do reči solidus, što znači gusto, čvrsto. Kao pravni pojam, u Rimu, in solidum predstavlja zajedničko jamstvo, zajednički dug, tj. solidarnu obvezu. Svi su dužni pomoći onome koji ne može platiti svoj dug, a on je u obrnutom slučaju obavezan platiti svim drugima tj. obligatio in solidum. Ovde se radi o ličnoj odluci da se uđe u odnos solidarnosti s drugim osobama. Ovu liniju shvatanja solidarnosti možda danas ponajbolje izražava nauk o socijalnom kapitalu gde solidarnost predstavalja odnos poverenja na temelju koga se može izgrađivati lični, pre svega poslovni, odnos. No, osim ovog, nazovimo ga, privatnog shvatanja solidarnosti, solidarnost svoje izvorište ima u pojmu bratstva (fraternite) gde se uspostavlja načelo javnog života u kojem je slučaj jednog građanina slučaj za sve. Potlačeno je celokupno društvo kad je i samo jedan njegov član potlačen – zapisano je Revolucionarom ustavu iz 1793.

  • @Fedor, Jugmedia je itekako solidarna sa građanima. Da se mi ne bi mučili oni jadni sami pišu mnoge komentare. Naročito naturščik i šefica „bez fotelja“ ,,😋

Komentarisanje je zatvoreno.