Prženica najbolja u kombinaciji sa sirom i turšijom

Spremanje prženice, na daleko poznatog vranjskog delikatesa u vreme svinjokolja predstavlja veliki izazov za svakog domaćina u vranjskom kraju. To važi i za Natašu Ljubić, iz Gornjeg Neradovca, uprokos tome što je vremenom pravljenje ovog specijaliteta dovela do savršenstva.

Spremanja prženice ona praktično počinje kada se u njenoj porodici odredi datum svinjokolja. Najpre krene sa pranjem i parenjem sudova u kojima će biti odlagano meso i mast, ali i sam kalaisani kazan u kome će da topi mast i pravi pženicu. Čim njeni radnici iseku slaninu na sitne komadiće odmah kreće sa topljenjem masti. To čini sve dok na dno kazana ne ostanu samo čvarci. Za to vreme na šporetu u velikom loncu kuva svinjske kosti, svinjsku glavu, kolenice i rebra, kako bi sa njih skinula dovoljno mesa za prženicu. Kada odvoji skuvano meso  ona ga ostavi u poseban lonac da se hladi do narednog jutra kada krene da pravi prženicu.

Pravljenje prženice je ozbiljan posao

Ovaj veliki posao obično započne čim založi vatru u kazanu i uvek se potrudi da bude tiha kako joj prženica ne bi zagorela.Kada se vatra razgori ona u kazan zajedno sa čvarcima pomeša meso koje je skinula sa kostiju, a zatim u tu masu sipa vodu, toliko da ona u potpunosti ogrezne u njoj.

“Dok se čvarci i meso kuvaju na tihoj vatri neophodno je da se stalno mešaju”, poručuje Nataša.

Dok to radi neko od njenih pomoćnika joj sitno isecka šest većih strukova praziluka, koje ona ubaci u kazan tek kada proceni da je smesa za prženicu ukuvana do pola.

Proces spremanja prženice traje četiri do pet sati

Nataša kaže da u ovoj fazi kuvanja prženice posebno treba da se vodi računa da se vatra u kazanu ne rasplamsa i ne zagori njen sadržaj.Inače proces kuvanje prženice uz neprestano mešanje traje najmanje četiri do pet sati. Prženica je gotova tek kada počne da šapuće u kazanu i kada mešaljka počne da pravi “puteve” po njemu.

Čim se prženica skloni sa vatre onako vrelu je treba začiniti tucanom alevom paprikom i biberom, a potom staviti u rešetkaste džakčiće da se ocedi i ohladi.

Džakčiće sa prženicom zakačene o esker Nataša ostavi da se cede tokom noći, kako bi sutradan mogla da je spakuje u tegle i pasterizuje. Ovako pripremljenu Natašinu prženicu naprosto obožavaju svi njeni prijatelji koji kažu da ne znaju da procene da li je ukusnija kada je jedu direktno iz tegle ili u kombinaciji sa sirom i živom turšijom.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar