Radi se na zaštiti geografskog porekla pirotske peglane kobasice

Iako ove godine nema tradicionalnog Sajma pirotske peglane kobasice u Pirotu, organizatori ove gastro- turističke manifestacije priredili su nešto drugačije predstavljanje proizvoda pirotskih proizvodjača peglane kobasice. Turistička organzacija  Pirot i Udruženje proizvodjača peglane kobasice, pod pokroviteljstvom Grada Pirota, pokrenuli su internet prezentaciju o peglanoj kobasici,a posetioci sajta pirotskapeglana.rs mogu da vide predstavljanje i promociju  članova Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio danas da lokalna samouprava završava proces zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice,

“ Mislim da će to biti dodatan motiv da se još više ljudi bavi proizvodnjom peglane kobasice”, rekao je Vasić.

Kako bi se održao i unapredio kvalitet ovo tradicionalnog pirotskog proizvoda danas je zasedao petočlani žiri koji je dao ocenu kvaliteta svih prijavljenih proizvoda.

Predsednik Udruženja prizvodjača pirotke peglane kobasice Marijan Savić rekao je da Udruženje okuplja 40 proizvodjača i da su  svi prijavljeni uzorci prošli  mikrobiološku analizu.

Predsednik žirija Milan Popović je rekao da se iz godine u godinu unapredjivao kvalitet peglane i da je ove godine prilično ujednačen.  Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov  se nada da će naredne godine Sajam biti organizovan tradicinalno u hali Kej i da će se nastaviti kontinuitet jedne od najvažnijih gastro -turističkih manifestacija u Pirotu.

Do sada je održano osam sajmova peglane kobasice, a prošle godine je Sajam u hali „Kej“ posetilo više od 10.000 turista iz cele Srbije i susedne Bugarske.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade.

Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare