Razmena tri okruga na jugu premašila dve milijarde dolara

Ukupni spoljnotrgovinski promet firmi na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga iznosio je prošle godine 2,2 milijarde dolara, što je za 339 miliona dolara ili za 19 odsto više uodnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS), odnosno Regionalne komore tri pomenuta okruga.

Podaci komore takodje pokazuju da su Nišavski, Pirotski i Toplički okrug ostvarili u 2016. godini  pozitivan spoljnotrgovinski bilans pošto je izvoz iznosio 1,2 milijarde dolara, a uvoz nešto više 939 miliona dolara.

„Izvoz je u odnosu na 2015. godinu povećan za 233 miliona dolara ili 23 odsto, dok je uvoz veći za 106 miliona dolara, odnosno za 13 odsto“, saznaje Beta od koordinatora u Regionalnoj komori PKS Vladana Stanojevića.

Prema njegovim rečima firme sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga prošle godine najviše su izvozile u Nemačku, Italiju i Veliku Britaniju, a najviše uvozile proizvode iz Nemačke, Turske i Ruske Federacije.
Rast spoljnotrgovinskog prometa i odlična pokrivenost uvoza izvozom ostvareni su poslovnim rezultatima velikih proizvodnih sistema koji posluju na tom području, a to su „Filip Moris“, „Tigar“, „Leoni“, „Gramer“ i „Beneton„, kazao je Stanojević.

On je izjavio da u izvozu tri okruga na jugu Srbije dominiraju proizvodi od kaučuka i gume, duvanski proizvodi i električne mašine i oprema.

U uvozu su, dodao je Stanojević, zastupljene prvenstveno električne mašine i oprema, i duvanski proizvodi.

Sa obimom spoljnotrgovinske razmene od preko dve milijarde dolara, područje Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, nalazi se na četvrtom mestu u Srbiji, iza Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Biljana Ljubisavljević