Rekonstruišu se plato i zelenilo ispred Narodnog muzeja

LESKOVAC – Stara stabla, koja se uklanjaju ispred Narodnog muzeja, predstavljaju opasnost pa će biti zamenjena sa 22 nove sadnice listopadnog drveća, kažu u gardskoj Direkciji za urbanizam i izgradnju.

Stabla u praku ispred muzeja posečena su u sklopu radova na parternom uređenju koji predstavljaju jednu od faza uređenja trotoara i pešačkih površina u ulicama Stojana Ljubića, Pana Đukića i Leskovačkog odreda, ukupne vrednosti radova 7,2 miliona dinara“, kaže za Jugmediu direktor direkcije Milenko Milenković.

nardni muzej novi plato
Budući izgled platoa ispred Narodnog muzeja

Pored seče nekoliko stabala na tom mestu, predviđena je i kompletna zamena drvoreda u ulici Pana Đukića.

„Stabla koja se uklanjaju su fiziološki prezrela i izgubila su estetsku i funkcionalnu vrednost. Osim toga, stablo srebrnolisnog javora, staro preko 30 godina, nalazi se isuviše blizu objekta, i predstavlja veliku opasnost za podzemne i elektro-instalacije, kao i same prolaznike i građane“, dodaje Milenković.

U Pana Đukića biće zasađen kuglasti javor u drvoredu, u Ulici Stojana Ljubića jarebika u drvoredu, a ispred Narodnog muzeja, čija je zgrada podignuta 1974. godine, ukrasna trešnja u drvoredu.

„Uređenje platoa ispred muzeja prilagođeno je funkciji objekta i prostora, sa parcijalnim zadržavanjem postojećeg zelenila, uklanjanjem vizuelnih prepreka radi otvaranja fasade objekta, i sa uvođenjem novog sadržaja – klupa za sedenje, žardinjera, skulptura i sl. U saradnji sa stručnim službama Narodnog muzeja u Leskovcu osmišljena je i nova namena ovog prostora – plato će biti iskorišćen i kao svojevrsni lapidarijum – izložbeni prostor na otvorenom na kome će biti izloženi eksponati stari više stotina godina“, objašnjava Milenković.

Nardni muzej arhiva
Narodni muzeh – arhiva

Seča drveća ispred Narodnog muzeja u Leskovcu izazvala je buru negodovanja na društvenim mrežama, a Bratislav Stamenković, čelnik opozicione Nove stranke, najavio je peticiju za smenu vlasti zbog uništavanje oaze zelenila i „pluća grada“.

(Kraj)mil

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

9 komentara

 • Životni vijek Javora je 80 godina, tako da argument da su sa 30 godina prezrela. Nadjite neki bolji razlog.

 • Samo nastavite sa ovim poslom..sve novo što se uradi ima smisla u ovom kršu od grada.. a „negativne reakcije na društvenim mrežama“ zaista nisu bitne dok se „društvene mreže“ ne kandiduju i ne preuzmu vlast u gradu..jer nisam čuo za „pozitivnu reakciju na leskovačkim društvenim mrežama“ , šta god da se radi negativno je..to stvara sumnju u nameru ovih „negativnih reaktanata“..ako je zaista u pitanju neki stav koji treba da se brani, ajmo ljudi izađite iz soba, iz računara, na ulicu i u akciju..ovako tri minuta za komentar(i to negativni) ništa ne menja..ajd zdravo

  • hvala ti Bože

  • Kak je to zgodno. Lajkirate, pa anlajkirate. Sve je možno, kad si Bog. Bože, šteta što nisi čovek, pa da sidješ medj ljude, da se spustiš na zemlju.

 • Bata Stamenković je najveći profiter, koji se obogatio od od sumnjivog stranog novca preko nevladinih organizacija i sad hoće da bude zaprška u svaku čorbu. Lupajte mi minusi ali svi hoćemo da budemo arhitekte. Ajde da i mi kritičari nešto uradimo za ovaj grag pa tek tad da kritikujemo.

 • ..leskovački kiborg spomen park..posvećen leskovačkim kamenorescima i drvosečama.. još
  jedan solarni akumulator sunčeve toplote više,razgolićena rešo „ringla“ umesto jonoregenerativne
  kiseonične tepih zelene trave za gradska pluća koju si imaju oko vikendica u selo..kad tad
  vratiće neko pokolenje živa umetnička dela prirode na ovom uređenom kamenolomu..jer
  normalno ljudsko biće nemože bez prirodno biljnog bića.. ..arhitektonci ne shvataju da ljudima
  u gradu za razliku od sela, spolja treba dominacija flore a ne fasade..a iznutra enterijeri mogu
  biti interesantna forma i funkcionalna geometrija..mada i taj enterijer mora imati prostor
  posvećen životu,oplemenjujućem sobnom bilju..da ne bi bio kao bezživotna grobnica.

 • Nekima, na položaju u ovom gradu, je potrebna hitna rekonstrukcija mozga.

 • Leskovčani i Leskovčanke trebaju biti zadovoljni, kada se bilo šta radi i sređuje u ovom gradu!!!
  Ma nek grade samo, čemu negativni komentari?
  Našo lik iz Novu stranku da kritikuje, pa svi možemo da kritikujemo, a vi ne možete.Vaš predsednik. nije imalo kuče za nkoe da ga uape, sad je milioner.Kako se obogatio?Pa preko politike.Na račun građana i građanki Srbije.
  Kao zelena oaza, mi nemamo za leba, on vodi brigu o zelenoj oazi.Odavno sam napisao, kad rešimo finansije građana, možemo voditi računa o ekologiji,zelenim oazama, do tada, samo o privredi moramo voditi računa.
  Ovo se gradi iz onog predizbornog kredita.Ja sam naglašavao da se uzima predizborni kredit.Ako, i treba da se gradi.Kamo te sreće da imamo izbore na 2 godine, da se tada asfaltiraju ulice,da se gradi, sada bi Leskovac izgledao drugačije.
  Pošto je kredit bio veliki, očekujem da asfaltirate 80% ulica u grad.Potrebna je rekonstrukcija svih ulica.Nemoj posle da se kopaju zbog kablovkse,vodovoda.
  Zašto se ispod ulice ne iskopaju neki kanali, izbetoniraju, i tu da idu razni kablovi.Kad se nešto pokvari, samo se uđe u kanal i reši problem, ne mora se kopa i uništava postojeći asfalt.
  I još niste rekli rok za završetak novog trga?!

 • ..zvuči kao ‘stanovi su naša kuća 🙂 .. svi mi imamo svoj ugao posmatranja,ali PRIRODNE ZAKONE NE
  MOGU MENJATI interesi političkih izabranika demografske većine.. to znači da se mora
  prvenstveno poštovati JEDINA PRAVA VLADAVINA zakona=LOgike PRIRODE ! ..zato su mudraci
  Kine osmislili Feng Šui da bi se ljudsko ponašanje KULTIVISALO U SKLADU SA POŠTOVANJEM
  HARMONIJE ŽIVE I NEŽIVE PRIRODE. ..ako razmišljate LOgično naučno Teslijanski onda možete
  na primer doneti ovakvo rešenje o odnosu čoveka prema drvoredu,naših pluća..od 10 stabala
  koja bi ste da posečete radi zamene adekvatnijim,posecite svako drugo,5 stabala i posadite
  nova a kada ona porastu dovoljno onda zameniti i preostala..problem je što preuređenje
  trotoara zahteva da se odmah sve odjenom uredi ali ako je lokacija drveću definisana u
  trotoaru onda postupna planska zamena je moguća..tako nikada nećete ostati sa golom ulicom
  15 godina.. ..isti princip važi i za seču bukove šume na Kukavici,BRDO NIKADA NESME BITI
  GOLO BEZ DUBOKIH KORENA I LISNATOG HUMUSNOG SLOJA PRI TLU KOJI GA DRŽE I ŠTITE OD
  kišnog PRANJA I KLIZANJA !!!

  <-NS-«

vaš komentar