Revizor: „Pijaca“ nije ispoštovala proceduru javnih nabavki

LESKOVAC – Državna revizorska institucija uočila je brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju leskovačkog javnog preduzeća „Pijaca“, a najveće primedbe se odnose na nepoštovanje procedure javnih nabavki. Direktor ovog preduzeća Zoran Milošević tvrdi da u njima nema elemenata krivičnog dela ili prekršaja.

Najznačajnije nepravilnosti u reviziji poslovanja preduzeća „Pijaca“ iz Leskovca odnose se na to da je to preduzeće izvršilo nabavku dobara i usluga u ukupnoj vrednosti od 3.682.000 dinara, bez sprovedenog postupka javne nabavke. Milošević objašnjava da je novac utrošen za kupovinu električne energije.

Direktor_pijace_Zoran

„Niko u Leskovcu nije organizovao ovu javnu nabavku. Smatrali smo da je normalno da kupujemo struju od EPS-a“, kaže Milošević.

„Sve što zaradimo odlazi na plate“

Revizor još navodi da su programom poslovanja „Pijace“ za 2014. godinu planirani poslovni rashodi u iznosu od 138.391.000 dinara, od čega su planirani rashodi za izgradnju i rekonstrukciju objekata, komunalne infrastrukture i nabavku opreme u iznosu od 5.500.000dinara, što znači da u strukturi cene komunalnih usluga ovi troškovi učestvuju oko 3,81 odsto.


Leskovacka_pijaca

„Primenom procenta tog učešća na ostvareni poslovni prihod u 2014. godini u iznosu od 116.289.000 dinara, preduzeće je bilo dužno da za navedene namene izdvoji ukupno 4.431.000 dinara, a ono je u izgradnju i rekonstrukciju objekata, komunalne infrastrukture i nabavku opreme u 2014. godini uložilo samo 729.000 dinara“, navodi se u izveštaju.

SPORNA I GRADONAČELNIKOVA „HONDA“

Jedna od nepravilnosti koju je uočio revizor se tiče i službenog vozila „Honda“ koja je u vlasništvu „Pijace“ a dana je na korišćenje lokalnoj samoupravi. Tim automobilom se vozi gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.„To ne smatram našim problemom već je reč o odnosu između osnivača i nas“ ističe direktor „Pijace“.

Direktor „Pijace“ ističe da nije moglo da se odvoji više sredstava za ulaganja.

„Mi se bukvalno borimo da isplatimo zarade zaposlenima koje kasne nekoliko meseci. Čak 80 posto naših prihoda odlazi na zarade“ objašnjava on.

Grad otpisuje dug

Revizor još upozorava da „Pijaca“nije pribavila saglasnost osnivača na odluku nadzornog odbora o raspodeli neraspoređene dobiti ostvarene po godišnjem računu za 2013. godinu i pokriću gubitka ranijih godina u iznosu od 9.295.000 dinara, što je suprotno Zakonu o javnim preduzećima, kojim je utvrđeno, između ostalog, da je na odluke o raspodeli dobiti neophodna saglasnost osnivača.

„Saglasnost osnivača smo dobili kada je Skupština grada usvojila naš izveštaj o radu za 2014. godinu u kome je taj otpis sproveden. Obratili smo se osnivaču da nam da dodatnu saglasnot i očekujemo je ovih dana“ ističe Milošević.

Razumevanje prema zakupcima 

„Pijaca“ u 2014. godini, i ranijim godinama, nije u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o zateznoj kamati obavila obračun kamate na ime neblagovremenih uplata dospelih potraživanja od kupaca, pravnih i fizičkih lica, po osnovu izdavanja u zakup lokala, pijačnih tezgi i pijačnog prostora, još jedna je od primedbi revizora.

„Poslušaćemo preporuku, ali lično smatram da će to biti dodatno opterećenje za naše zakupce koji ionako jedva sklapaju kraj sa krajem“ kaže direktor.

On zaključuje da je „Pijaca“ u navedenom periodu zapravo radila dobro i tvrdi da su mnogo veće nepravilnosti uočene u radu drugih javnih preduzeća u ovom gradu.

 

(Kraj) dum

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

12 komentara

 • Privatizujte „Pijacu“ da vidite kolika bi finansijska dobit bila za jednu kalendarsku godinu, ovako, pored vas nikada neće biti profitabilna, iako ima najveći obrt „živih“ para na godišnjem nivou od svih drugih institucija. Gde ide ta silna lova znaju ti isti koji uredno plaćaju struju.

 • iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjuuuuuuuu sad ce se oglase pijacari koji su izgubili autoritet u prethodne dve godine kod novog direktora.

 • Velike se cifre vrte na pijaci, pogotovo na kvantaskoj (radim tamo) a gde su to nek objasni ovaj direktor koji nas unisti. Doveo je polupismene mestane njegovog sela, kojima je oprostio pazar koji su izgubili usput…sta dalje reci !!!

 • Pa naravno da sve pare idu za plate kada je prekobrojnih u „administraciji“ 70% a ostalih barem 40% ali neko treba da hrani partijske „vojnike“ svih stranaka koje su do sada „gazdovale“ pijacom.
  Stari ostaju novi dolaze i tako unadogled.

  Neodoljivo me podsećaju na OVO :

  http://mondo.rs/a852082/Magazin/Zdravlje/Grinje-u-duseku-mikroskopski-snimak.html

 • hahahahaha, jel reko ja da ce sami posvadjaju

 • institucija, autoriteti, najprofitabilnija, najveci obrt…gde vi zivite?

 • A gde su sad oni naucnici od pre nekoliko dana sto ljagase Dragana iz Komunalac? Sad cute odgovara im direktor ovaj, nafatirali se na vreme. Ajde Mladene,Zorane,Ivane kazite gde su pare, tudje znate. Igrala mecka u cicino!!!

 • Vi bar uzmete i mišljenje druge strane. Novinarka La Costa ne pita, samo copy paste izveštaj, ko da je lično sam finansijski revizor.

  • Lepo su rekli na skupštinu da se vidi rezultat i odrede plate direktorima.Koje neće budu fiksirane, nego kad dobro radi-tad plata gore,-kad loše posluje firma-tad plata dole.

   Je li to znači da će sad najveću platu u gradu da nasledi novi i neiskusni mlad direktor Komunalca i će ima veću platu – i od Toplanu , i od načelnika finansija, i od Doma, i od Bolnicu, i od Vodovod, i od PSS, i od NSZ, i od EPS, i od SRC, Pijacu narav no, Direkciju, i banku.

  • Sramota je da se veličina plate nasledjuje od bivšeg direktora komunalca. Treba postaviti kriterijum. Ili će najveća plata da ide uz najveće iskustvo i stručnost ako gledamo po ličnostima. Ili će da ide po broju korisnika-količini posla. Ili će da se visina plata meri u odnosu na količinu problema kojim se bavi javno preduzeće. Sve drugo je smešno i neozbiljno. Mngi gomilaju dugove preduzeću a raste im lični standard.

 • pretpostavljam da ste svi Vi koji komentarisete opozicija i da niste zadovoljni. Zasto sve te kritike niste primenili u dela dok ste bili u mogucnosti nego se sad ispravljaju vase greske?

 • Ja da sam znao da ce reforme i parola da ima za sve, a ne samo za neke biti ovoliko bolne…nikad ne bi glasao za SNS i SPS.

vaš komentar