Roming jeftiniji u Grčkoj, dok ga u ostatku komšiluka od danas više nema

Foto; Pixabay

U Grčkoj paketi koje korisnici imaju sa domaćim mobilnim operatorima ne važe i roming je jeftiniji, dok u regionu ovi paketi važe i rominga nema. Ovako se, najkraće, može objasniti razlika između troškova rominga koje domaći korisnici imaju od 1. jula u Grčkoj, odnosno u zemljama Zapadnog Balkana – na području Crne Gore, BiH, Severne Makedonije, Albanije i Kosova.

Međutim, iako domaći paketi na području regiona važe, u nekim slučajevima je ograničeno korišćenje interneta, te se svakako savetuje da se pre putovanja uslovi detaljno provere kod svog operatora, saznaje N1.

Korisnici mobilnih telefona domaćih operatora prilikom putovanja u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju i Kosovo, od sada mogu slobodno da koriste svoje pakete iz važećih ugovora. Kada je reč o razgovorima, sms porukama, one će se tarifirati kao da korisnik nije ni napustio Srbiju, ali je upotreba interneta ograničena, a svaki operator je „propisao“ koliko gigabajta može da se koristi u regionu bez dodatnog troška.

„Od 1. jula na snagu je stupio model ‘Roming kao kod kuće’ u regionu Zapadnog Balkana, (Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, Albanija i AP Kosovo i Metohija)“, kažu za portal N1 u Telenoru.

Detalji o modelu „Roming kao kod kuće“ i detaljima potrošnje interneta u regionu, objavljeni su na sajtu ovog operatora.

„Regulativa za model Roming kao kod kuće jasno propisuje način izračunavanja količine internet saobraćaja koja je korisnicima dostupna u regionu Zapadnog Balkana. Ta količina zavisi od mesečne pretplate za tarifni paket koji korisnik ima, tako da ne postoji jedna jedinstvena kvota, već se ona razlikuje od paketa do paketa“, objašnjavaju u Telenoru.

To, praktično, znači da, kada je reč o razgovorima i sms porukama, korisnik može bez ikakvih ograničenja da troši govorni i sms saobraćaj iz svog domaćeg paketa u regionu Zapadnog Balkana. Dok, za internet saobraćaj postoje neka ograničenja, tj. kod nekih paketa nije moguće iskoristiti celokupnu količinu domaćeg internet saobraćaja u Zapadnom Balkanu.

U ovoj kompaniji podsećaju da u Grčkoj ne važi model „Roming kao kod kuće“, što znači da korisnik ne može da sadržaj svog paketa koristi u Grčkoj, već tamo plaća po utrošenom saobraćaju, po novim, nižim cenama koje su 1. jula stupile na snagu.

I u kompaniji A1 (nekadašnji „Vip mobile“) potvrđuju da se u regionu Zapadnog Balkana od 1. jula 2021. godine sadržaj iz paketa koristi prema uslovima koji važe u nacionalnom saobraćaju, uz primenjena pravila politike primerenog korišćenja.

„Potrošnja minuta i poruka za korisnike biće ista kao u nacionalnom saobraćaju. Određena količina internet paketa moći će da se iskoristi bez dodatne naknade, posle čega operator ima pravo da naplati usluge prenosa podataka po cenama u nacionalnom saobraćaju, uvećanim za iznos naknade za roming. Preporučujemo korisnicima da se upoznaju sa raspoloživim sadržajem internet saobraćaja u skladu sa tarifom koju koriste, pre napuštanja zemlje i po povratku“, kažu za portal N1 u kompaniji A1.

Kompanija Telekom Srbija na svom sajtu takođe navodi da će od 1. jula korisnici koji pripadaju zoni 0 (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija) moći da koriste minute iz besplatnog nacionalnog saobraćaja, SMS poruke i internet saobraćaj u okviru svoje tarife i dodataka, bez dodatne naknade.

„Nakon potrošenog besplatnog nacionalnog saobraćaja, naplata će se obavljati pod istim uslovima kao i u domaćem saobraćaju. Uspostava veze, kao ni dolazni pozivi neće biti naplaćivani. U narednom periodu, Telekom ima pravo da primeni dodatnu naknadu za roming u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa važećim propisima i Opštim uslovima“, navodi ovaj operator.

 

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar