Sa 75 miliona posao za 400 osoba na javnim radovima sa zaradom od 25.000

Za relaizaciju programa aktivnih mera zapošljavanja u Jablaničkom okrugu, pre svega javnih radova  koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u saradnji sa loklanim samoupravama, izdvojeno je 56.710.000 dinara  za angažovanje oko 400 nezaposlenih. Od ovog broja, 45 je osoba sa invaliditetom za čije radno angažovanje izdvojeno 6, 7 miliona, pokazuju podaci NSZ filijale Leskovac.

„Javni radovi se realizuju, pre svega da bi teže zapošljive kategorije lica očuvale svoje radne sposobnosti i unapredile ih, ali i da bi se ostvario  društveni interes“, kaže Danijela Trako, načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo, obrazovanje i obuke.

Interesovanje  je uvek veće od onoga koliko je ovim programima predviđen broj za angažovanje određenih osoba. Neki javni radovi su već krenuli i to u periodu od 1.do 11.juna, a svi ostali  na području Jablaničkog okruga počeće da se relaizuju najkasnije do 20.juna.

„Postoje određeni kriterijumi po kojima neko  može raditi na javnim radovima. Pre svega je to kategorija teže zapošljivih lica koja podrazumeva da je neko korisnik novčane socijalne pomoći, da je Rom, da je nisko kvalifikovan odnosno nekvalifikovan i najmanje 6 meseci čekanja na evidenciji NSZ“, objašnjava Trako.

Takođe, u ovu kategoriju spadaju i  dugoročno nezaposlena lica, to su oni koji su na evidenciji duže od 18 meseci. Tako iz ovih kategorija oko 70 posto ljudi se angažuje za javne radove, a ostlih 30 posto pripadju osobama starijim od 50 godina, zatim mlađi od 30 godina,viškovi zaposlenih iz poslednjeg radnog odnosa.

Novčana naknada za obavljni posao na mesečnom nivou sa uračunatim troškovima prevoza i plaćenim zdravstvenim i socijalnim osiguranjem je 22 hiljade dinara.

Oblast sprovođenja javnih radova koja dominira je održavanje i zaštita životne sredine i prirode i tek poneki iz oblasti socijalne zaštite i humanitarne delatnosti ili održavanja i obnavljanja javne infrastrukture. Invalidi se angažuju u kulturnim delatnostima.

„Jedino je sa gradom Leskovcem potpisan sporazum o tehničkoj saradnji, a jedna od mera koje je predvideo jesu i javni radovi za koje je izdvojeno 8 miliona dinara. Javni poziv  u ovom gradu je završen i do sada su stigle tri prijave za angažovanje 51 lica. U Leskovcu je predviđeno da osobe po osnovu javnih radova mesečno dobijaju po 25.hiljada dinara“, objašnjava Tarko.

Ostali gradovi u Jablaničkom okrugu ,poput, Bojnika, Lebana ,Medveđe i Vlasotinca, sa NSZ potpisali krajem maja sporazume o sufinasiranju programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Što se javnih radova tiče, predviđeni su u Bojniku, Lebanu i Medveđi. Lebane je  za ovu namenu predvidelo 6, 6 miliona i  tu ima 9 prijava za angažovanje 88 lica. Opština Bojnik je predvidela iznos od 5 miliona dinara sufinasiranja, a  opština Medveđa je 8 miliona dinara i njihov javni poziv je u toku.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

7 komentara

  • Jedini kriterijum je da je clan partuje i sigurni glas na izborima!

  • Rezervisano za SNS članove.

  • Zlonamerni komentari o ljudima koji učestvuju na javnim radovima ne postižu ništa drugo nego bacaju ljagu na meru zapošljavanja Vlade Republike Srbije. Sva lica koja budu angažovana na javnim radovima će proći strogu selekciju kako bi se sprečio upliv politike.

    • Kakvo bre zapošljavanje? Dva do tri meseca po 200 evra al prvo da vam dokažu da su oni i njihove porodice glasali za vas.

  • A,tek sto je iznos zarade!!!! Kad vam nasi cine,onda to cine od ‘srca’.

  • Ma kakvi javni radovi. Posle izbora ċete svi opet u izolaciju, i to je sasvim u redu. Ma ja bih sve vas neprijatelje, mrzitelje, plaćenike, šolakovce, hortkulturce, baletane i ostale antivučićevce, ZAKARANTINISAO zauvek! Kakvi k….., sajmovi, Niške Banje, Radoni, kovidšpitali i ostala sranja, nego:sedi kod kuće, spuštene roletne, struja na parnepar sate, ukino bih net i kablovsku, samo Pink i Happy, a u BGD može i Studio B, kvasac ste nakupovali, brašno takođe, imate toga od Korona 1,puni ste ko brod toalet papira, imate ga do 2024, onda će i novo glasanje pa će vam aktivisti doneti na vrata. Ženskinje jednom mesečno na 5 dana u migrantske centre na rekreaciju. Jednom dnevno aplaudiranje na prozorima i to vam je dosta, pa ponovo spuštaj roletne. Svaki dan 8 puta dnevno Krizni štab po 5 minuta sa novim podacima i uputstvima a za muškarce spec jednom nedeljno Dr. Sisić vodi konf. za štampu na šipki/ci. Drugo vam i ne treba.

  • Naknada na ime javnih radova je krajnje ponižavajuća,samim tim što je isti iznos i za one sa VSS i sa nižom,što je neprimjereno.Takođe,vreme trajanja javnih radova je kratko.Šta posle…niko se ne pita,bitno je da se statistika zadovolji u smislu prikaza broja ,,zaposlenih,

vaš komentar