Salon knjige i grafike u Pirotu od 10. do 19. februara

PIROT –  U organizacija Doma kulture, u petak, 10. februara u Sportskoj hali ‘’Kej’’ počinje 13. Salon knjiga i grafike u Pirotu koji traje do 19. februara. Salon će otvoriti jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Matija Bećković.  Najavljeno je učešće tridesetak izdavača i izlagača iz Beograda, Zemuna, Niša, Kragujevca, Novog Sada, medju kojima su ’’Službeni glasnik’’, slovenačka “Mladinska knjiga“, ’’Laguna’’, ’’Nova knjiga’’ i po prvi put novosadski ’’Prometej’’.

 

„Tokom trajanja Salona predvidjeno je niz književnih večeri, promocija knjiga i razgovora sa autorima. Očekujemo dolazak Jovana Ćirilova, Isidore Bjelica, Milomira Marića, Branka Srtankovića, autora emisije ’’Kvadratura kruga’’ na RTS-u,  dečjih pisaca Igora Kolarova i Branka Stevanovića… I ove godine očekujemo veliku posetu Piroćanaca koji vole knjigu. Prošle godine je bilo preko 10.000 posetilaca – kaže direktor Doma kulture Miško Ćirić.

Salon organizuje Dom kulture pod pokroviteljstvom opštine Pirot i u saradnji sa Narodnom bibliotekom Pirot.

Prema rečima direktorke Narodne biblioteke u Pirotu Nadice Kostić, Biblioteka će tokom trajanja Salona organizovati književno veče Isidore Bjelice, Miše Andonovića i pirotske autorke Rade Petrovske.

– Sa učenicima pirotskim osnovnih škola će se tokom naše tradicionalne akcije besplatnog učlanjivana prvaka u Biblioteku, družiti dvojica vodećih dečjih pisaca –Igor Kolarov i Branko Stevanović- kaže Kostićeva, dodajući da će se na Salonu predstaviti i tri izdavačke kuće stripova-Sistem Komiks, Darkvud i Komiko.

I ove godine, kao i na prethodnim salonima biće dodeljenje nagrade  najuspešnjim izdavačima i autorima- “Sveti Trifin“ za kompletnu produkciju, “Loza“ za najbolje pojedinačno izdanje i “Šara“ za estetsko-tehnološki tretman knjige.

Ulaz je 30 dinara za decu, 50 za odrasle i 100 dinara je cena porodičnih ulaznica. Predvidjene su i nagrade za posetioce.

(kraj)