Saša Ilić dobitnik Ninove nagrade u Leskovcu: Treba da nađemo put ka izlečenju

Kada je njegov roman izašao iz štampe to nijedan medij u Srbiji nije hteo da objavi, a onda se sve promenilo kada je neočekivano dobio Ninovu nagradu

Antifašizam i jugoslovenstvo – to je temelj ove eknjige i ja šaljem tu poruku, kazao je večeras na tribini u Leskovcu ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za knjigu “Pas i kontrabas” Saša Ilić.

Sa­ša Ilić 66. je do­bi­t­nik Ni­no­ve na­gra­de

Kako kaže sam pisac, ovaj roman nas hrabro suočava sa nacionalnim i socijalnim traumama, ako i cela edicija edicija “Noć republike”, u okviru koje ga je i napisao.

“Možda bih mogao da kažem da je čitav roman varijacija na pesmu „Ena“ od Haustora. Roman ima zapravo nekoliko glavnih likova i svaki od tih likova vuče jednu narativnu liniju, bilo da su u pitanju revolucija, avangarda, a glavna linija romana su devedesete, nasleđe devedesetih, džez, trauma i put ka izlečenju”, kaže Saša Ilić za juGmediu .

Kaže, nagradu nije ni očekivao, a kada je roman izašao, sam je počeo da ga reklamira, smao što to tada nijedan mediji u Srbiji nije hteo da objavi.

“Moj ru­ko­pis je obja­vljen u istoj edi­ci­ji i on­da sam ra­dio kao no­vi­nar i svim me­di­ji­ma u Sr­bi­ji po­slao in­fo­r­ma­ci­ju da su obja­vlje­ne dve knji­ge u edi­ci­ji „Noć re­pu­bli­ke“. Ve­st o tome ni­je obja­vlje­na ni u do­da­t­ku Sa­j­ma knji­ga. Ra­z­mi­šlja­o sam ka­ko da do­đe­m do javnos­ti i shva­ti­o smam da mi je­di­no osta­je da ko­n­ku­ri­še­m za Ninovu na­gra­du. Eto, sada vas sve za­ni­ma šta se na­la­zi u knji­zi” .

Ro­man je pi­sao če­ti­ri go­di­ne.

“Na­gra­da kod me­ne ne me­nja ni­šta. Mi­slim da je ovo do­bro za sa­mu Ni­no­vu na­gra­du, jer će po­če­ti da se otva­ra”, na­gla­ša­va lau­reat.

Sa­ša Ilić ro­đen je u Ja­go­di­ni, a te­k­sto­vi su mu pre­vo­đe­ni na al­ban­ski, en­gle­ski i fra­n­cu­ski je­zik. Obja­vio je dva ro­ma­na.

This slideshow requires JavaScript.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar