Danas je Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama

Saslušajte svoju i tuđu decu kako ne bi otišla u svet droge

Roditelji imaju najveći uticaj na razvoj svoga deteta pa otuda i odgovornost i mogućnost da se reaguje u teškim i neželjenim situacijama. Što je jača veza i veća bliskost dece sa roditeljima to je manje rizičnog ponašanja, navodi se u današnjem saopštenju Zavoda za javno zdravlje Leskovac povodom Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Ove godine kampanja se vodi pod sloganom “Prvo saslušaj” , isto kao i prošle godine, sа uкаzivаnjеm dа је najbitnije  nајprе sаslušаti dеtе ili mlаdu оsоbu, prvi i оsnоvni коrак којi trеbа učiniti како bi im sе pružilа pоmоć u njihоvоm zdrаvоm оdrаstаnju i bеzbеdnоm rаzvојu.

Prenosimo u celosti saopštenje ove zdravstvene ustanove, u kome se na neki način daju preporuke za ponašanje i rad svim relevatnim ljudima i institucijam u okruženju dece i mladih,

Rezolucijom 42/112, 1987. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.
Slogan kampanje za 2017. godinu je „Prvo saslušaj” i nastavlja se sa ukazivanjem da je potrebno najpre saslušati dete ili mladu osobu, prvi i osnovni korak koji treba učiniti kako bi im se pružila pomoć u njihovom zdravom odrastanju i bezbednom razvoju.

Cilj kampanje je podrška prevenciji upotrebe droga koja je zasnovana na naučnim dokazima o efikasnosti, kao i povećanje efektivnog investiranja za dobro dece i mladih.
Ovogodišnja kampanja šalje korisne poruke svim partnerima u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnim supstancama, roditeljima, nastavnicima, radnicima u prevenciji kao i u policiji.

Roditelji imaju najveći uticaj na razvoj svoga deteta pa otuda i odgovornost i mogućnost da se reaguje u teškim i neželjenim situacijama. Što je jača veza i veća bliskost dece sa roditeljima to je manje rizičnog ponašanja.

Nastavnicima koji inače imaju veliki uticaj na proces odrastanja dece i razvoj njihove ličnosti se poručuje da se informišu i podrže kreiranje preventivnih programa zasnovanih na dokazima.

Zdravstveni radnici i saradnici koji se bave prevencijom zloupotrebe psihoaktivnih supstanci za kreiranje i realizaciju svojih preventivnih programa treba da koriste činjenice o različitim faktorima rizika na decu i mlade da koriste droge kao što su: porodični odnosi i naročito konflikti, ekonomski uslovi, posebno siromaštvo, uticaj medija, laka dostupnost i ponuda droga, zakonska regulativa u zejdnici itd. Pokazalo se u mnogim zemljama da prevencija zasnovana na dokazima daje rezultate tako što smanjuje broj dece koja imaju rizično ponašanje i koriste drogu i odražava se na pozitivne efekte u socijalnim odnosima dece sa okolinom kako u školi tako i u porodici.

Radnicima u policiji se poručuje da imaju u vidu rizike koje donosi mladost i adolescencija u kojoj mnogi imaju sklonosti da ispituju svoje potencijale upuštajući se u rizična ponašanja tako da se može očekivati i korišćenje psihoaktivnih supstanci. Oni treba da u svojim preventivnim aktivnostima imaju sluha za informacije koje dobijaju od dece i omladine kako bi to primenili u pomoći i zaštiti koju pružaju deci u njihovom odrastanju. Poznato je da su policijske službe korisni partneri kako u prevenciji nasilja i kriminala tako i u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.
Uključivanje što većeg broja partnera u obeležavanje Svetskog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao značajnog datuma iz Kalendara zdravlja, doprinosi daljem jačanju međusektorske saradnje u oblasti smanjenja ponude i potražnje droga i unapređenju javnog zdravlja.

Načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac
Prim. dr Vanja Ilić

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar