Sastanak o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima održan i u Vranju

Udruženje građana Atina sprovodi projekat u okviru zajedničkog programa Evropske Unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“ i akciju „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“ u periodu od maja do decembra 2020. godine u 5 gradova u Srbiji – Subotici, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Nišu i Vranju.

U ponedeljak i utorak u Vranju su održana dva sastanka različitih predstavnika članica Lokalnog tima u Vranju sa predstavnicima Udruženja građana Atina i partnerima sa ciljem upoznavanja šireg tima sa projektom i aktivnostima, kao i utvrđivanje trenutnih lokalnih kapaciteta i mehanizama za reagovanje u slučajevima radne eksploatacije.

Prvom sastanku su prisustvovali koodrinator lokalnog tima, zajedno sa po jednim predstavnikom/com Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, inspektorata za rad i/ili tržišne inspekcije i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na samom sastanku dogovorene su i operacionalizovane naredne projektne aktivnosti koje će imati za cilj podizanje nivoa svesti šire javnosti o problemu radne eksploatacije.

Drugi sastanak podržao je istraživanje koje se odnosi na analizu dostupnih usluga za žrtve trgovine ljudima na lokalnom nivou formiranih na osnovu Odluka o osnivanju lokalnih usluga u okviru socijalne zaštite kao i drugih relevantnih dokumenta od značaja za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Za ove prilike, kreiran je upitnik koji je pre svega namenjen profesionalcima iz domena socijalne zaštite, ali i drugih sistema koji imaju mandat i iskustvo u pružanju podrške žrtvama trgovine ljudima na lokalnom nivou.

Organizovan je razgovor/grupni intervju sa profesionalcima iz sistema socijalne, ali i drugih sistema zaštite i podrške koji imaju usluge namenjene žrtvama ili pružaju usluge koje mogu da koriste žrtve trgovine ljudima (zdravstvena zaštita, obrazovanje, pravna pomoć i savetovanje, lokalne organizacije civilnog društva, romske organizacije, Crveni krst).

Grad Vranje se usvajanjem Deklaracije o borbi protiv svih oblika trgovine ljudima u Skuštini grada (2018) jasno deklarisao da želi da živi u skladu sa principima slobodnog društva gde se poštuju osnovna ljudska prava – pravo na život, slobodu izbora na slobodu kretanja, te tako i Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima stalno radi na unapređenju postojećih mehanizama za prevenciju kao i na borbi protiv trgovine ljudima.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar