Šesti Festival staroplaninskih jela u Temskoj

Promoter ovogodišnjeg Festivala Nenad Gladić Lepi Brka kaže da je posebno oduševljen pirotskom peglanom kobasicom i kačkavaljem.

PIROT – Šesti Festival staroplaninskih jela u selu Temska kraj Pirota okupio je tridesetak žena koje su spremile razna jela, pite i kolače, dok se petnaestak takmičara nadmetalo u pripremanju kotlića.

Festival je okupio veliki broj posetilaca iz Srbije i inostranstva koji su sve što su vredne domaćice spremile sa slašću pojeli.

Promoter manifestacije bio je Nenad Gladić Lepi Brka, autor emisije ‘’Gastronomad’’. Festival su organizovali Mesna zajednica Temske i Turistička organizacija Pirota pod pokroviteljstvom opštine Pirot.

Za najbolje kuvarice stručni žiri kojim je predsedavao Lepi Brka, proglasio je domaćice iz Udruženja žena “Temštanka” iz Temske, drugo mesto pripalo je Udruženju žena ‘’Klok’’ iz Krupca a treće Mileni i Draganu Ivkoviću iz Svrljiga. Aniti Pančić Manić pripala je nagrada za najbolju trpezu. U kategoriji kotlića, prvo mesto osvojila je ekipa Mesne zajednice sela Izvor kraj Pirota.

-Želimo da sačuvamo stara jela od zaborava. Imamo devet vrsta sarmi, poput sarme u lipovom listu, ali i punjene paprike, recelj, pohovanu boraniju, kolače…- kaže Blagojka Ilić iz pobednićke ekipe ‘’Temštanka’’.

„Očekivali smo nagradu za najbolji kotlić jer smo se se svojski potrudili da se prikažemo u pravom svetlu- kaže predsednik MZ Izvora Mile Tošić.

Suzana Stefanoviž iz Udruženja žena‘’Klok’’ iz Krupca kojima je pripala druga nagrada, kaže da su prvi put na Festivalu i da su pripremile brojne djakonije.

„Sukane banice, pita sa groždjem, ljutenica, kačamak preliven čvarcima, pihtije od boba, tarator, žetvarski djuveč, domaći hleb vurnjak- kaže Suzana.

Anita Pančić Manić sa nekoliko žena je pripremila brojne već pomalo zaboravljene specijalitete. Dobila je nagradu za najbolju trpezu.

„Pripremile smo pohovane cvetove tikve punjene sirom, pohovani crni luk, pastirski gulaš, ali i čobanske poljupce, kolač od jabuke. – kaže Anita.

Promoter ovogodišnjeg Festivala Nenad Gladić Lepi Brka kaže da je posebno oduševljen pirotskom peglanom kobasicom i kačkavaljem.

„Tajna svih ovih jela je u tome što ih domaćice pripremaju sa dušom i puno ljubavi. Duh ljudi ovog kraja je ono što ih razlikuje u odnosu na druge krajeve. Na ‘’Danima banice’’ u Beloj Palanci iimao sam priliku dosta toga da probam od ovih specijaliteta – kaže Gladić.

Festival su otvorili predsednik MZ Temske Tomislav Pančić i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, rekavši da iz godine u godinu Festival ima sve više posetilaca.

„Festival je prevazišao okvire naše opštine i izaziva veliko interesovanje. Ova manifestacija jedan je od dokaza da je Pirot nedavno potpuno zasluženo dobio prestižno priznanje kao atraktivna turistička destinacija Evrope u gastronomiji – rekao je Vasić.

(kRAJ)paz