SIJARINSKA BANJA Dečak se utopio u reku pokušavajući da spasi psa

Meštani Sijarinske Banje i Medveđe u suzama su danas ispratili šestogodišnjeg Filipa Blagojevića do večnog počinka, koji se sinoć utopio u nabujalu Banjsku reku, pokušavajući da iz vode izvuče porodičnog psa Reja.

Tragedija se dogodila oko 17,30 sati u centru Sijarinske Banje, njegovo telo pronađeno je 3 kilometra nizvodno oko 19,20, a smrt je, posle neuspešne reanimacije, proglašena u 20,20 sati.

Mesto gde se utopio mali Filip

Filip se, kao mnogo puta ranije, igrao sa godinu dana starijim drugom ispred kuće svoje bake i ujaka, u kojoj je po šest meseci tokom godine živeo sa svojim roditeljima.

“Kada je posle ručka rekao da ide da se igra, zapretio sam mu da ne izlazi iz dvorišta. Nije me poslušao i nisam mogao da ga spasim iako sam spasio mnoge živote”, priča dečakov ujak Marko Popović, lekar u Specijalnoj bolnici “Gejzer” u Sijarinskoj Banji, dok njegova sestra Jelena i zet Dejan, Filipovii roditelji, nisu u stanju da progovore ni jednu jedinu reč.

Svedok tragedije bio je sedmogodišnji dečak iz komšiluka, koji se spustio na kej trčeći za nestalim Filipom, ali nejake nožice nisu, na sreću, smele u ledenu vodu.

Sahrani u Medveđi prisustvalo je stotine ljudi i svi su plakali

Prvi je u Banjsku reku skočio ujak Marko, a ubrzo mu se pridružila cela banja, i Srbi i Albanci.

“Trčao sam bez daha da ga sustignem iako ga nisam video. Skočio sam u ledenu vodu misleći da se zaustavio u nekom viru, ali ga nisam našao. Sada znam kako je mom miljeniku bilo u toj ledenoj reci”, priča i plače ujak Marko, koji je svuda sa sobom vodio nećaka.

Ovo je inače, peta po redu žrtva hirovite Banjske reke koja s proleća nabuja usled topljenja snega sa okolnih brda i planina

Filipovi roditelji rade u Medveđi, gde su nedavno dobili kuću na poklon jer je Dejan raseljeno lice sa Kosova. Deo godine provodili su u obližnjem selu Tulare, a deo u rodnoj kući Filipove majke u banji.

Pored majke, oca, ujaka, babe po majci i dede po ocu, za Filipom će celog života žaliti i njegova tri godine starija sestra Kristina.

Mali Filip Blagojević bio je, pričaju, nestašno dete, ali umiljato. Nije se odvajao od kućnog psa Reja zbog koga je izgubio život. Pas Rej nije pronađen.