Sindikat Metalaca će prijaviti „Juru“ i njenim poslovnim partnerima u Evropi

Predsednik Samostalnog sindikata Metalaca Sbije Zoran Marković izjavio je danas u Leskovcu da će taj sindikat pisati i poslovnim partenrima korporacije „Jura“ u Evropi, a zbog toga što ona na neki način sabotira sindikalno organizovanje, konkretno u fabrici u Leskovcu i vrši mobing nad predstavnikom sindikalne organizacije u toj korejskoj fabrici.

Marković je na konferenciji za medije u Samostalnom sindikatu Leskovac, kojoj su prisustvovali i predsedik Regiona istočne Srbije Vladimir Stefanović i predsednici sindikalnih organizacija leskovačke „Jure“ i „Aptiva“, kazao da je povod za dolazak u grad na Vetrnici situacija u ovdašnjoj južnokorejskoj fabrici.

„Najveći problem je što naši ljudi, ti lideri, u ime poslodavca šibaju i bičuju našu radničku klasu“

„Ovu konfereciju smo sazvali zbog aktuelnih problema koji se dešavaju prvenstveno u Juri jer u ovom proteklom periodu, konkretno od 31. marta naš predsednik sindikata je doživeo jedan klasičan mobing, ili jednu klasičnu presiju. Ili ono što se dešava u mnogim kompanijama, jeste pokušaj sprečavanja sindikalnog organizovanja“, kazao je Marković.

On je podsetio da Ustav Republike Srbije i Zakon daje pravo da neko može da se sindikalno organizuje.

„Međutim, mi ovde imamo jednog poslodavca koji smatra da je iznad Ustava i zakona i da je jedan jedinstveni“, dodao je.

Zbog toga je ovaj sindikat pokrenuo sve moguće pravne  mehanizme, od toga da je poslat dopis poslodavcu, preko zahteva za nadzor Inspekciji rada, zakazan je sastanak sa direktorom Inspektorata, a tražen je i sastanak sa Ministarstvom , odnosno, sa ministarkom Darijom Kisić. Poslat je i dopis poverenici za ravnopravnost Brankici Janković, „jer smatramo da je ravnopravnost ugušena“.

„Poslali smo pismo i Industrijalu Evrope i Sveta, Indsutrijal global, da skrene pažnju poslodavcu u Juri“, istakao je.

Podsetio je da je predsednik sindikata Predrag Stojanović dobio dva uzastopna upozorenja od poslovodstva zato što je u JuGmedii govorio istinu o pravima radnika, ali da se „Jura“ poziva na Pravilnik o radu gde stoji da svaki radnik treba da govori istinu i samo istinu.

„Ovde je jedna istina, a to je da Jura nije produžila ugovore određenom broju radnika. Nemamo zvanične podatke, zato što je Jura jedan samostalni mehanizam u Republici Srbiji i vašem gradu Leskovcu. Predrag je upravo iznosio istinu i nije neovlašćeno otkrivao podatke trećem licu jer je govorio o zaposlenima ne o poslovanju poslodavaca“.

Savet zaposlenih u Evropi je stvarno predstavnik zaposlenih i prati kolektivne ugovore.

Dodatni problem, kazao je, jeste što je takozvani Savet zapolenih, kojeg u Srbiji ima samo „Jura“, a koji deluje kao „Južna Koreja za Južnu Srbiju“, diskriminiše zaposlene u leskovačkoj Juri.

„Jer, njihova odluka od 1.4.2021.godine da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije  i ne podržavaju Udruženje, gube pravo na članstvo Udruženja, a samim tim na benefite koji se dobijaju na osnovu članstva u tom udruženju. A to udruženje je izvrdavanje Zaklona o radu“, istakao je i dodao da poslodavac plaća Savet zaposlenih.

Kako je objasnio sam Predrag Stojanović, problem je u tome što mu je pravna služba u „Juri“ tražila pristupnice članova sindikata, a on im predao spisak sa oko 350 pristupnica.

Posle toga je, objasnio je, svako od članova pozivan u kadrovsku službu da se dodatno izjašnjava da li želi da mu se na ime sindikalne članarine odbija jedan posto od zarade.

„Za pozivanjem nema potrebe jer su radnici samim potpisom dali pristanak da im se odbija procenat za sindikat. To je vid zastrašivanja, ljudi se boje, tim pre što im se u pogonu govori da će izgubiti neke benefite ako postanu članovi sindikata. Za tri, četiri dana su mi iz sindikata izčlanili više od pola članova“, kazao je Stojanović.

Marko Todorović, predsednik organizacije sindikata u „Aptivu“ je kazao da i tamo ne gledaju blagonaklono na sindikalne aktivnosti, ali da tamo nema problema kao u „Juri“.

„Nigde nije kao u Juri“, dodao je Marković i kazao: „Znam da im je Industrijal global poslao opomenu da ne krše deklaracije i konvencije i da ne krše zakonska prava. Jer mi smo kao Samostalni sindikat članovi svetskog i evropskog udruženja sindikata. I sada imamo sledeći korak – pisanje svim glavnim partnerima, onima koji uzimaju delove od Jure, a to su: Mercedes, Porše, Audi.., da i oni pomognu u ostvarivanju radničkih prava jer i oni imaju sindikate“, najavio je Zoran Marković.

Više pogledajte na video zapise dole.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 komentara

  • Kako da oformimo sindikat i u vlasotinacke najamnicke firme elrad elrad wss i gruner, pomozite!

  • Veoma prosto. Das otkaz, odes na njivu i tamo nema mobinga, nema lidera, nema nicega sto vam smeta.

    • Jok ce rmbamo dzabe,nek drzava prestane sa silnim subvencijama strancima pa nek pomogne gradjane da sami rade za sebe.

    • Nema lidera ni botova ni robova.

  • A gde su žene u sindikatu? Zašto se oglsšavate samo kad ima problema i dokle će polupismeni da rukovode sindikalnim aktivnostima? Pismeniji vad izbegavaju ali morate da ih naterate da oni preuzmu rukovodstvo da bi vas poštovali. Oni znaju da sindikat mora sebe da promoviše svaki dan a ne kad iskrsne nepravda. Poslodavac više poštuje takav sindikat. Okupljajte članove, držite redovne konferencije o stalnim aktivnostima druženja, humanitarnog rada, usavršavanja, prrkvalifikacije radnika, razmene iskustava i saradnje sa drugim sindikatima. Radite redovno za sebe a ne tek na pritisak gazde. Budite svoje gazde, vlasnici svog vremena. To je daleko viši nivo funkcionisanja od ovoga sada.

vaš komentar