KOLEVKA - NATALITET

Slavko Krstić: Reč majka ravna je kosmosu

Na pad nataliteta često utiče i strah od rađanja, strah od materinstva i očinstva, strah od odgovornosti, strah od ekonomske i socijalne neizvesnosti, strah od gubitka komoditeta, strah od stagniranja karijere posebno kod majki, odnosno, strah od diskrimnicije trudnica i majki koje često koriste bolovanje zbog bolesti deteta, posebno kod majki, i strah od siromaštva. U Leskovcu ne postoji ustanova ili udruženje koje bi se bavilo navedenim problemima, a majke sa višebrojnom decom u našem serijalu pokušavaju da dočaraju svu lepotu rađanja i odgoja dece

Žena je dar planete, božanstvo koje jedino ima moć da podari novi ljudski život, a reč majka ravna je kosmosu, ocenjuje za Jugmediu specijalista ginekologije i akušerstva primarijus Slavko Krstić.

Iako je ovaj vrsni stručnajk iz Leskovca u penziji, on se od svog posla nije odvojio. Trenutno pomaže kolegama u Bolnici u Pasjanu na Kosovu, koja radi pri Medicinskom centru u Gnjilanu. Tokom svoje plodne karijere u Opštoj bolnici u Leskovcu pomogao je da na svet dođe oko 25.000 hiljada beba, a operisao je oko 10.000 žena.

Krstić je poznat i po tome što sa svojim pacijentkinjama ostaje u kontaktu godinama posle operacija. Tako je prošle godine okupio jednu grupu žena operisanih od karcinoma i za njih organizovao ručak u restoranu. On je iz one stare škole lekara kome je pacijent uvek na prvom mestu.

Ginekolozi i akušeri se direktno suočavaju sa bolom parova koji vode borbu za dobijanje potomstva, a doktor Krstić se tokom svog aktivnog rada bavio uzrocima zbog kojih zdrave žene nisu u stanju da zatrudne, pa tokom razgovora stavlja akcenat upravo na taj problem.

Naše društvo nedovoljno posvećuje pažnju obrazovanju ženske dece. Zaboravilo se na primarnu ulogu žena, a to je da je da rode i ostave potomstvo. Zato ja, a to nije moje izolovano mišljenje već stav i mnogih mojih kolega, predlažem da se od prvog razreda osnovne pa sve do završetka srednje škole uvede predmet zdravstveno obrazovanje, gde bi se, između ostalog, na suptilan način ukazivalo na ulogu pripadnica lepšeg pola“, priča Krstić, koji je dugo godina bio i član Predsedništva Ginekološke sekcije Srbije.

Radeći na Kosovu, ponovo je u njegovu sferu intersovanja natalitet postao primarni.

Pravim upoređenja. Žene na Kosovu koje su pacijentkinje u Pasjanu, rađaju po tri i više dece, bez obzira na imovno stanje. Neke čak po treći put carskim rezom. Veliki su borci iako su uslovi za odgajanje dece u Srbiji daleko bolji nego u Kosovskom pomoravlju. A onda se vratim u Leskovac i gledam roditelje sa jednim detotom ili ni jednim. To me zaista veoma boli jer kao narod nestajemo. I da se razumemo, govorim isključivo o ženam, parovima kod kojih ne postoji prepreka za rađanje, i o parovima koji ni ne žele da se pregledaju i vide da li ima nekih problema“.

Krstić je svojevremno po pitanju nataliteta sarađivao sa Srpskom akademijom nauka, gde je konstantovan, tvrdi, jedan neslavni rekord, a to je da žene u Srbiji najteže na planeti Zemlji zatrudne. „To je neobjašnjiv fenomen i za naučnike“, veli.

Raritet

Prilikom porođaja jedne žene u pasjanskoj bolnici doktor Krstić je naišao na neverovatan fenomen – dva čvora na pupčaniku i to zabeležio foto aparatom

Ipak, došlo se do zaključka da je jureći za visokim školama i karijerom, žena, odnosno, devojka, skrajnula ulogu majke.

Najplodnije godine za prvu trudnoću su one od 22 do 30. Nažalost, u tom periodu završavaju se visoke škole i juri se karijera. Tu negde treba stati, predahnuti i misliti o potomstvu“, preporučuje doktor Krstić.

Inače, Krstić objašnjava da mu je odlazak u Pasjane, gde radi dve nedelje u mesecu, udahnuo novi polet iako ima 68 godina.

Odlazak u Pasjane mi je otvorio novu stranu u biografiji, ponovo su oživeli svi refleksi, ponovo se osećam kao riba u vodi“.

Do njegovog dolaska u toj bolnici su se radili samo porođaji i carski rezovi, s njegovim dolaskom počele su i prve ginekološke operacije. Mlađim kolegama prenosi iskustvo od 40 godina iz Opšte bolnice Leskovac.

Milica Ivanović

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

6 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krajincanin
14.09.2017. 15:56

Ja nisam znao on ce mi kaze. Svaki muskarac ima tri zene, ona koja ga je rodila, ona koju mu je rodila, i ona koja mu se rodila. Ja sam jedan od takvih uspesnih muskaraca.

Kosta
14.09.2017. 22:03
Odgovor za  Krajincanin

Jo$ malo pa će i ti rodiš, Krajinac. Pričaćeš nam o tome kako je to biti majka.

kuku lele
14.09.2017. 16:04

svaka cast doktore ,samo da nisi ti gledao malo previse u to bozanstvo pa te malo ozracilo ,ne valja mnogo gledanje zraci toj bozanstvo mnogo.Salim se doktore izvini i jos jednom svaka cast, malo je danas takvih kao ti .

Dragana
14.09.2017. 17:05

Rodila sam troje a Dr Slavko me porađao kada sam rađala drugo i treće dete.Prirodan porođaj,dobro vođen i očas posla završen.Imao je u svom timu i odlične babice.Dobar čovek i još bolji doktor bez trunke sujete što je osnovni preduslov za dobrog doktora.Iz milošte zvani među ženama ,,doktor Slavče,,.Veliki pozdrav,živ i zdrav bio još mnogo godina!!

Suza
14.09.2017. 17:06

Najbolji doktor, i jos divniji čovek kamo srece da je vise takvih.S postovanjem bivsa pacijentkinja!

Danilo kocić
15.09.2017. 15:35

Др Славко Крстић је понос нашега родног села Дадинца. Знамо се од најранијег детињства. Велики стручњак, изванредан човек, неуморан радник, сјајан супруг и одличан отац троје деце. Час ми је што смо искрени пријатељи!