Sezona je branja sremuša, poznatijeg u narodu kao medveđi, šumski ili divlji luk, koji je snažan prirodni antibiotik, obiluje vitaminom C, alicinom, mineralnim materijama, sumpornim jedinjenjima, karotinom i drugim lekovitim prirodnim materijama, pa stručnjaci ocenjuje da je ova samonikla biljka koja raste u šumskim vlažnim predelima, 20 puta lekovitija od belog luka.
Mladi listovi sremuša beru se tokom aprila i maja i preporučuje se da se konzumiraju sveži. Listovi su ukusni s mirisom belog luka, mogu se sveži jeste ili kao začinjena salata.
Sremuš utiče na bolje pamćenje i koncentraciju, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih sudova, bori se protiv nesanice i vrtoglavice, blagotvoran je za osteoporozui artritis, štiti od infarkta i jača srce, vezuje za sebe otrove i masnoću iz krvi, creva i želuca i izbacuje ih iz organizma, snižava krvni pritisak, podstiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, leči proliv, lenjost creva i tvrdu stolicu i pomaže kod gihta i reume.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!