I ovog proleća bukova šuma u okolini sela Vlase, koje se nalazi u vranjskom ataru, je puna sremuša u narodu poznatijeg i kao šumski luk. Po ovu lekovitu biljku u ovo doba godine svaki put dolazi i meštanka ovog sela Veneta Rašić sa ćerkom Emilijom i Novicom Cvetkovićem, a kući se vrate samo sa onoliko sremuša koliko je njima potreban.
Dobar deo ove ubrane biljke Veneta odmah upotrebi po povratku kući, a preostali deo ostavi u frižider da posle nekoliko dana od njega ponovo napravi neki specijalitet.
“Jedan deo sremuša sitno iseckam za salatu. Čim to uradim začinim solju i kiselim sirćetom, promešanm i salata je gotova”, kaže Veneta.
Ona ističe da u ovakvim prilikama ne propusti da svoje ukućane počasti i pitom sa nadevom od mešavine sremuša, sira i jaja. Ona je pravi majstor u tome, a kada je ispeče njena cela kuća tako lepo zamiriše da njene komšije odmah znaju da je stigla sezona berbe sremuša.
Ovu blagodetnu biljku koja je bogata vitaminom C na pijaci rado kupuju i ljudi koji ne mogu da odu u šumu da je uberu. Ovo pogotovo što je ona odličan čistač sistema za varenje, jetre, krvi, olakšava isklašljavanje, ima bakterijsko dejstvo, odlična je za reumu i artritis.
Mnogi ljudi od sremuša prave i veoma ukusan sok. Oni koji ga konzumiraju kažu da je dovoljno samo da se određena količina sremuša sitno isecka i iz njega iscedi sok. Ovako dobijen sok potom treba spakovati u staklenu flašu i koristiti ga nekoliko puta na dan tako što se jedna kašičica ovog soka rastvori u vodu ili čaj.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!