Sretenjski orden za dr Miodraga Stojkovića

LESKOVAC – Povodom Sretenja, Dana državnosti predsednik Srbije Boris Tadić odlikovaće Sretenskim ordenom  trećeg stepena za zasluge u naučno-istraživačkom radu u oblasti genetike Leskovčanina dr Miodraga Stojkovića, svetski priznatog naučnika. On je jedan od 17 zaslužnih pojedinaca i kolektiva koji će dobiti danas najveće državno priznanje.

Dr Stojković koji je svetsku slavu i naučna priznanja stekao baveći se istraživanjem emrionalnih matičnih ćelija svoj naučni rad je nastavio u rodnom Leskovcu, gde je osnovao Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta i Kragujevcu, kao profesor na Medicinskom fakultetu.

– Sretenjski orden je najveće priznanje koje sam do sada dobio u svojoj zemlji. Ovim je nagrađen i rad svih mojih bivših i sadašnjih saradnika. Mnogo bi mi značilo i da Ministarstvo prosvete i nauke više novca ulažu u naučne projekte koji imaju svetsku verifikaciju kao što je Centar za matične ćelije koji se trenutno gradi pri kragujevačkom Medicinskom fakultetu, izjavio je dr Stojković povodom priznanja.

On je pre nekoliko godina proglašen i za počasnog građanina Leskovca. Sa suprugom i prvim saradnikom Petrom već pet godina živi u Vučju gde se vratio nakon što je napravio uspešnu karijeru u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji.

 

(kraj)