Stanković: Grdelica čeka neke nove Mumdžije

U sklopu promocije monografije o beogradskom gradonačelniku iz Vlasotinca Vladi Iliću, autor knjige koja je uzburkala srpsku javnost Saša Stanković, izneo je zaboravljene činjenice o početku industrijalizacije grdeličkog kraja i same varoši u kojoj je do pre skoro 30 godina radilo 5 fabrika.

Priča je vezana za Vladu Ilića, njegovog oca i za rođake.

Kosta Ilić Mumdžija, Vladin otac, imao je u selu Kozaru vodenicu, otkupljenu od turskog spahije Huseina, u kojoj je otvorio gajtanaru (1890). Pored Koste jedan od suvlasnika bio je Mihajlo Janković Inajet, suprug Kostine ćerke Jevrosime. Kada se Mihajlo Inajet osamostalio, od Aranđela Marinkovića kupio je vodenicu u Grdelici, gde je podigao novu gajtanaru (1893), što je prvi industrijski objekat u varoši. Potom ju je prodao Gligoriju Jovanoviću i Milanu A. Popoviću, koji su naprvili modernu fabriku vunenih tkanina, gajtana i pletiva”, ispričao je Stanković.

Ta gajtanara prerasla je u modern fabriku, kasnije, kada su je komunisti oteli, zvala se Tekstilna industrija Grdelica – TIG, koja je sada zakatančena i čije zgrade su postale ruševine.

Danas potomci Mihajla Jankovića Inajeta žive u Beogradu i upravo su se oni izborili da Vlada Ilić bude sudski rehabilitovan 20. fabruara 2009. godine. S obzirom da Vlada nije imao decu, potomci njegove sestre su mu najbliži rođaci. Posebno mi je oko porodične istorije Ilića pomogla Jovanka Lalić, unuka Jevrosime i Mihajla. Jovanku sam uživo upoznao nedavno na pomociji u Beogradu“, objasnio je Saša Stanković.

Nažalost, posle više od 120 godina Grdelica kao da je opet na početku, čeka neke nove porodice koje će otvarati fabrike.

Promocija je održana u Domu kulture u Grdelici gde je prisutne je pozdravio i direktor Marko Trivunić, a program je vodila Ivana Nešić.