Stanković: Neophodne hitne mere za zaštitu vazduha u Nišu, u suprotnom protest

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS Niš, predao je danas odborničku inicijativu u Skupštini Grada Niša, za usvajanje plana i preduzimanja mera zaštite vazduha u Nišu.

„ Neophodno je preduzeti set hitnih mera u cilju zaštite i smanjenja zagađenosti vazduha, pored ostalog i izmena sistema javnog prevoza u Nišu. Nažalost, nema odgovora jos uvek na inicijativu koju sam podneo kao odbornik da se tender za izbor prevoznika u Nisu poništi zbog katastrofalnog stanja vazduha u Nišu, i da se  osim EURO4 i EURO 5 motora traže i vozila koja koriste gas kao pogonsko gorivo, ili još bolje da imaju električni pogon. Uvođenje dva dana besplatnog javnog prevoza u Nišu, posebno u vreme visoke zagađenosti vazduha u Nišu, vozači privatnih automobila bi se podstakli da koriste vozila javnog prevoza, čime bi se smanjio saobraćaj vozila koja značajno ugrožavaju vazduh“, izjavio je Miodrag Stanković.

Kako ističe, jedna od novih mera koju predlaže je hitno gašenje kotlarnica svih javnih ustanova koje kao energent koriste ugalj i mazut i njihovo prebacivanje na kotlarnice koje koriste gas.

„Imajući u vidu da JP  ,,Gradska Toplana,, Niš, koristi i mazut kao energent, kao i da veliki broj firmi i ustanova u gradu se greju na drva i ugalj Pravni i Ekonomski fakultet, Medicinski fakultet, Univerzitet u Nišu… , neophodno je gašenje, odnosno prebacivanje kotlarnica koje koriste ekološki nezdrav energent na gas koji mnogo manje zagađuje vazduh“, predlaže Stanković.

Takođe, smatra, neophodna je hitna izrada Plana zaštite od aerozagađenja, s obzirom da grad Niš,  iako je to bio obavezan još uvek nije doneo Plan zaštite od aerozagađenja, ubrzati proceduru za izbor eksperata koji će napraviti i predložiti Skupštini grada na usvajanje Plan zaštite sa hitnim, srednjoročnim i dugoročnim merama zaštite.

Stanković kaže da neke od mera treba da budu:

Uvođenje besplatnog prevoza u vreme visokog zagađenja vazduha u cilju smanjenja privatnih vozila koja se kreću kroz grad.

Izmena sistema obračuna i naplate, kao i smanjenje cene daljinskog grejanja za individualna domaćinstva u cilju njihovog stimulisanja za priključenje na sistem  JP Gradska Toplana Niš.

Subvencije  iz budžeta Grada Niša za prelazak individualnih domaćinstava koja ne mogu da se priključe na sistem JP Gradska toplana Niš, a imaju sopstvene kotlarnice, na gorivo koje manje zagađuje vazduh (npr pelet).

Unapređenje sistema gasovoda kroz Niš i podsticajne mere za priključivanje domaćinstava na mrežu.

Uvođenje sistema informisanja građana o stepenu zagađenja vazduha na teritoriji Niša, kroz unapređenje mreže mernih stanica i informisanje građana.

„Ovako loš vazduh koji Nišlije udišu iz dana u dan poslednjih godina, kao posledicu ima povećanje broja obolelih od bolesti pluća ( bronhitis, pneumonija, astma i dr.), srca i krvnih sudova. Takođe, permanentno loše stanje vazduha, dovodi do smanjenja imuniteta što može uzrokovati veliki broj drugih bolesti“, istakao je Stanković.

Poziva vlast da hitno preduzme mere koje su u inicijativi, u suprotnom će, najavljuje, kao odbornik  i predstavnik građana pozvati sugrađane na građanski protest sledeće subote ispred zgrade Skupštine Grada.

„Da pokažemo da žele da dišemo čist vazduh, koji nije zagađan zbog kako predsednik Srbije kaže“visokog standarda”, najavljuje Stanković.

.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Sve to su mogli i oni da urade dok su bili na vlasti a nisu, niko ovde nije nevin, ali nije bitno ko ce da uradi samo da se uradi, najvise trpi obican narod, kao i uvek..

vaš komentar