Stefanović: Država da oživi „Trenka rad“

LESKOVAC – Predsednik Skupštine Leskovca Živojin Stefanović zatražio je od Ministarstva prosvete i nauke Vlade Srbije da proizvodni sektor „Trenka rad“, koje se nalazi u sastavu specijalne škole „11. oktobra“, osposobi za upošljavanje invalida rada.

„Trenka rad“, u kome se mesecina ništa ne radi, biće do kraja ove godine odvojen od škole, po nalogu Prosvetne inspekcije.

Stefanović je u pismu ministartsvu predložio da posle odvajanja od škole „Trenka rad“ dobije status pravnog lica i da posluje sredstvima koja se nalaze u državnoj svojini.To privredno društvo, naveo je, koristilo bi se za „radno osposobljavanje i zapošljavanje invalida, a sve u cilju otvaranja novih radnih mesta i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, odnosno posebnim potrebama“.

„Trenka rad“, čija je pretežna delatnost bila proizvodnja registarskih tablica, bio je do sredine devesetih godina prošlog veka jedno od finansijski najače preduzeće u Leskovcu.

U njoj sada egzistira 29 radnika, koji i ne pamte kada su stali za mašinama i kada su primili poslednju minimalnu zaradu.

(Kraj