Novica Tončev prekršio zakon, Agencija za borbu protiv korupcije ne reaguje

Predsednik opštine Surdulica podneo nevažeći ugovor o prenosu upravljačkih prava Agenciji i nije prijavio učešće „Tončev gradnje“ u desetinama tendera budžetskih ustanova. Agencija nije preduzela mere.

Predsednik opštine, Novica Tončev, mesecima je kršio zakon o Agenciji za borbu prtov korupcije jer je u isto vreme bio vlasnik privatne firme za koju nije preneo upravljačka prava na nekoga drugog. Tončev takođe nikada Agenciji nije prijavio učešća svoje firme u javnim nabavkama, iako je po istom zakonu bio u obavezi to da uradi. Uprkos ovome, Agencija za borbu protiv korupcije odlučila je da ne preduzme nikakve mere protiv ovog državnog funkcionera – prihvatila je pravno nevažeći ugovor o prenosu upravljačkih prava kao dokaz prenosa vlasništva. Tako je Agencija prekinula upravni postupak protiv Tončeva.

Agencija za borbu protiv korupcije formirana je 2008. godine sa ciljem da uvede pravila u oblast sukoba interesa osoba na javnim funkcijama i praćenja njihove imovine. Osnivanjem agencije stupio je na snagu „Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije“ prema kome su državni funkcioneri, između ostalog, bili u obavezi da prenesu vlasništvo nad privatnim preduzećima na “nepovezana lica” do 1. januara 2010. U slučaju Novice Tončeva, ali i ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Olivera Dulića, to znači da su morali da, do početka 2010. godine, prenesu upravljačka prava nad svojim preduzećima licima koja nisu: “…supružnik ili vanbračni partner funkcionera, krvni srodnik funkcionera u pravoj liniji, odnosno u porodičnoj liniji zaključno sa drugim stepenom srodstva, usvojitelj ili usvojenik funkcionera, kao i svako drugo pravno ili fizičko lice koje se prema drugim osnovama i okolnostima može opravdano smatrati interesno povezanim sa funkcionerom”.

Novica Tončev postao je predsednik opštine Surdulica 07. 07. 2008. godine ispred grupe građana „Za novu Surdulicu“. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije stupio je na snagu 1. januara 2010. godine i svi tada zatečeni državni funkcionari morali su da se prilagode njegovim odredbama. Obaveza koju je Novica Tončev kao predsednik opštine Surdulica imao sastojala se u sledećem – da 30 dana nakon stupanja na javnu funkciju prenese „upravljačka prava“ koja ima u firmi „Tončev gradnja“ na drugo, nepovezano lice, obaveštenje i dokaze o tome dostavi nadležnom organu i da se nakon toga uzdrži na svaki način (davanje saveta, sugestija, naloga) od učešća u upravljanju preduzećem iako ono ostaje, potpuno legalno i legitimno, u njegovom vlasništvu (Član 35.). Ove obaveze oslobođeni su samo funkcioneri koji u privrednom društvu poseduju svega 3 procenta vlasničkog udela.

Uvidom u javne registre koje vodi Agencija za privredne registre, vidi se da je Novica Tončev  bio stoprocentni vlasnik firme „Tončev gradnja“ iz Surdulice (link). Iako je, prema podacima sa sajta firme, „Tončev gradnja“ učestvovala u izgradnji mnogih industrijskih i poslovnih objekata, među zabeležbama APR-a do maja 2011. godine nije bilo nikakvih promena u njenoj vlasničkoj strukturi.

Prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, u periodu od januara 2010. do danas evidentirano je preko 50 uplata koje su državni organi i institucije realizovali u korist preduzeća „Tončev gradnja“ d.o.o. iz Surdulice. Prema evidenciji Uprave za trezor, u navedenom periodu je preko 20 različitih državnih organa i institucija koristilo usluge firme predsednik opštine Tončeva. Tako je ovo preduzeće za 17 meseci poslovanja sa budžetskim organima ostvarilo promet od oko 97.755.602 dinara. Ništa od tih poslova nije prijavljeno Agenciji za borbu protiv korupcije.

Na spisku budžetskih ustanova koje su koristile usluge preduzeća predsednika opštine Tončeva su: opštine Surdulica (Sanatorijum za plućne bolesti, tehnička škola, dom učenika), Niš (dečije obdanište Pčelica, dečije obdanište – Niška banja, Narodno pozorište, Regionalni centar za obrazovanje, Klinički centar Niš), Negotin, Zaječar, Prokuplje.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.