STIŽU PLAVE KOVERTE Poziv za vojsku dobiće 600 muškaraca

Iako je cilj prevashodno obučavanje mladića koji imaju između 30 i 35 godina, zakonsku obavezu prema državi da budu u rezervnom sastavu, imaju svi muškarci do koji navrše 60 godina, i to do kraja te kalendarske godine u kojoj napune ovaj jubilej

Vojnu obuku ove godine trebalo bi da prođe oko 600 građana starijih od 30 godina koji do sada nisu služili vojni rok, koji će u kasarnama centara za obuku u Leskovcu, Somboru i Valjevu provesti 15 radnih dana, kako bi uvežbali najosnovnije elemente strojevih radnji, rukovanja oružjem i gađanja.

Redovno pozivanje vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, odnosno muškaraca starijih od 30 godina koji nisu odslužili vojni rok, već je počelo, a šta tačno znače plave koverte koje su na neke adrese već stigle, mnogima je i dalje nedoumica, piše Blic.

Iako je cilj prevashodno obučavanje mladića koji imaju između 30 i 35 godina, zakonsku obavezu prema državi da budu u rezervnom sastavu, imaju svi muškarci do koji navrše 60 godina, i to do kraja te kalendarske godine u kojoj napune ovaj jubilej.

Zapravo, specijalistička obuka je tek jedan od dva dela koji rezervisti moraju da prođu, a svaki će trajati po 15 radnih dana. Prva faza je osnovna obuka, i ona će se održati tokom jedne kalendarske godine, a zatim specijalistička u narednoj godini.

Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti raspoređena u rezervni sastav Vojske Srbije.

Odsustvo s posla i plata

Rezervisti koji su zaposleni, tokom trajanja obuke primaće platu u visini svoje prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Zapravo, poslodavac je u obavezi da isplati uobičajenu platu, što će mu Vojska Srbije refundirati.

Takođe, zaposlenim osobama biće plaćeni i svi prateći troškovi: putni, zdravstveno osiguranje, smeštaj i hrana. Njima pripada i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Sa druge strane, oni koji nisu osigurani po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, zatim poljoprivrednici, kao i oni koji primaju penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, pripada novčana naknada u visini neto plate po činu i dužnosti profesionalnog vojnika čina razvodnika.

U prevodu za 15 dana u vojsci se dobije novca koliko i 15 dana na svom radnom mestu. Tj. po onoj plati na koju se plaćaju porezi i doprinosi.

Inače, nezaposleni tokom 15 dana vojne obuke dobijaju platu od 20.000 dinara.

Kazna za neodazivanje do 50.000

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne.

„Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se regrut i lice u rezervnom sastavu ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu teritorijalnog organa u vreme i na mesto koji su naznačeni u pojedinačnom pozivu „, stoji u članu 126 zakona.

Prigovor savesti

Rezervistima koji se pozovu na prigovor savesti, biće raspoređeni u jedinice civilne zaštite gde će proći odgovorajuću obuku, rekao je Vulin, ali objašnjenje kako će tačno ovaj vid vežbe izgledati nismo dobili od Ministarstva odbrane.

Ono što je poznato jeste da kazna za neodazivanje na poziv iznosi 50.000 dinara. Naravno, rezervista ima pravo i da bude sprečen da prisustvuje, ali o tome mora da obavesti vojnu službu, o što je i sam ministar potvrdio.

Žene u Vojsci Srbije

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

Šest uslova pod kojima se može izbeći poziv

Kada se odlaže vojna obuka?

Zahtev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu ili kad nastane razlog za odlaganje obuke. O odlaganju i prekidu obučavanja, vežbe ili angažovanja vojnih obveznika iz aktivne rezerve odlučuje nadležni starešina Vojske Srbije. Licu u rezervnom sastavu se na njegov zahtev vežba prekida odnosno odlaže:

*Ako je bolesno

*Ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozivan drugi član domaćinstva

*Ako u vreme vežbe polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bilo sprečeno da završi školsku godinu

*Ako se u vreme vežbe nalazi na pripremama radi učešća na evropskim i svetskim sportskim takmičenjima

*Ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama

*Ako bi usled smrti ili teške bolesti u domaćinstvu, odnosno usled elementarne nepogode domaćinstvo bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj njegovim odlaskom na vežbu

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 komentara

  • sve su ovo vise gluposti jedni ukidaju vojsku drugi je vracaju narod ubijen u pojam u borbi za egzistencijom jos mu samo ovo hvali.

  • A hoce li zvati i siptare iz bujanovca,preseva i medvedje jer su i oni Srbski drzavljani i isti zakon vazi i za njih ? muslimane iz sandzaka ?kao i madjare,hrvate,bunjevce, iz vojvodine i svih 200.000 crnogoraca iz beograda ??? Obzirom da ih nece zvati onda nije obavezujuce ni za srbe,a ako ih pak zovu eto para u budzet jer se niko odazvati nece !!!

  • Mene su odbili da sam nesposoban za služenje vojnog kadra,navodno imam psiholoških problema.I to na neprimeren način.Bio sam sposoban,organizovali smo ispraćaj,ja sakupio pare od familije i prijatelja,kad ono u sred proslsve(baš se dobro jelo:pljeskavice i bataci))dobio sam obaveštenje da sam nesposoban.Pare nisam vratio(tetka dala ohoho)jer sam se u medjuvremeno lečio i izlečio.(izlečila me baba Roska,kaže bačene su madjije)Pitam da li mogu da idem na vojnu obuku,i postanem vojnik da mi se ne smeju ovi što su kao sposobni a neće da idu?

  • Pošto su predhodni rezervisti “ dobrovoljci“adekvatno ,finansijski nagrađeni, biće redova za prijavljivanje u neznam šta! Dali je Vojska , vežba ili zajebancija! Mi Leskovčani smo određeni da čuvamo. granicu i Vranjaske pesme.

vaš komentar