ŠUMSKO ZLATO: Berači pečuraka zarade i do 5.000 evra u sezoni

LESKOVAC – U sezoni berbe za dobru šumsku pečurku možete da zaradite i 1.000 dinara po kilogramu, ali najpre morate da naučite dobro da ih raspoznajete.

Spretni berači, koji dobro poznaju terene i mesta na kojima raste „Šumsko zlato“, za jednu sezonu mogu da zarade od dve do pet hiljada evra.

Vrganj, lisičarka (poznata i kao lisičara ili žujara), ljutače, donela je početkom ovog leta odličnu zaradu beračima, otkupljivačima i izvoznicima.

Ima još dosta manje poznatih jestivih i ukusnih, tako i veoma lekovitih vrsta, a o njihovom poreklu i načinu pripreme možete dosta da naučite u vlasotinačkom mikološkom društvu „Jug“ koje funkcioniše nepunih godinu dana.

pecurke 4

Dobri poznavaoci gljiva za četiri sata mogu da naberu i više od šest kilograma vrganja i zarade oko dve hiljade dinara.

„U planu nam je da pravimo prave gljivarske ture do Vlasinskog jezera ali najpre moramo da omasovimo članstvo. Ljudi, pa čak i oni koji znaju da razlikuju otrovne od jestivih vrsta, ne odnose se sa pečurkama na pravi način. Nepravilno ih beru i tako umanjuju njihov kvalitet“, objašnjava nam Aleksandar Peškić, predsednik udruženja.

U jeku berbe, sredinom maja meseca, ovo mikološko društvo održalo je više predavanja i edukacija za učenike i profesore vlasotinačkih srednjih škola.

pecurke 3

 

Samo ako pogodite pravi trenutak…

Cene diktiraju firme koje se bave izvozom pečuraka, a one pred kraj sezone znaju da padnu i na 250 do 300 dinara za kilogram.

„Kupci traže mlade i male vrganje, a berači ove godine pronalaze uglavnom velike vrganje. Mnogi berači se zbog toga odlučuju da vrganje seckaju i suše, a za kilogram suvih dobijaju između 1.000 i 1.200 dinara“, kaže Dejan Radivojević koji ima firmu koja se bavi otkupom pečuraka i voća.

Dragan Marinković

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Najda
07.07.2016. 10:46

Ako berač zaradi par hiljada evra, otkupljivač zaradi pet puta više. A krajnji prodavac i dvadeset puta više od berača. Vrganj u Evropi dostiže cenu i do 100 evra po kilogramu. Prema beračima nemam nikakvo poštovanje jer ga ni oni nemaju prema šumi i gljivama. Šutiraju ih, lome, čupaju iz zemlje. Jedino im je na pameti ta njihova famozna zarada. Obični pljačkaši što se mene tiče.