Svečano otvoren festival „Oću da vi pojem vranjansko“

Stare gradske pesme, bojene vranjskim dijalektom, odraz su kulturne osobenosti Vranjanaca. „Dimitrijo, sine Mitre“ , „Petlovi pojev“, „Belo lenče“, „Tolja amamdžija“, neke su od pesama koje se kao „med topiv i apev za srce i dušu“

„Festival vranjske gradske pesme organizujemo prvi put, kako bi obnovili vranjsku pevačku tradiciju i podsetili na jedinstveni melos, kojom je obojen naš kulturni identitet. Kaže se da se u igri i pesmi krije duša jednog naroda“, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković u četvrtak uveče u sali Doma vojske na otvaranju festivala vranjske gradske pesme „Oću da vi pojem vranjansko“ koji se po prvi put održava.

Velike zasluge za očuvanje vredne kulturne baštine, ističe, pripadaju najčuvenijoj vranjskoj pesmopojki Stani Avramović Karamingi.

„Njoj, na 50-tu godišnjicu smrti, simbolično odajemo počast. Ne smemo zaboraviti ni neponovljive svirke Kurte Ajredinovića, kao ni uticaj vranjskog melosa Staniše Stošića. Naša svest o lokalnom kulturnom nasleđu, kolektivna i pojedinačna, mora biti usmerena ka podršci i podsticaju javnoj izvedbi i slušanju poznatih  taktova i strofa iz Vranja“, kazao je Milenković.

Potomak baba Stanine familije Sima Avramović, rekao je da je „vranjska pesma vezana za ljubav, ali i ljubomoru, što je najviše izraženo u pesmi „Belo Lenče“.

„To je ono što čini naš dert, snagu emocija, žestinu južnjačku koju nosi Vranje i koju treba čuvati, a koja je osvedočena u vranjanskom melosu“, istakao je prof. dr Sima Avramović.

Na otvaranju festivala govorila je i dr Marina Džikić, koja je sa puno emocija pričala o baba Stani i njenoj pesmi „Dimitrijo, sine Mitre“ i etnomuzikolog i urednik u muzičkoj produkciji Radio Beograda Mirjana Drobac, koja je rekla da je „Stana Avramović Karaminga pesmopojka, primabalerina vranjskog sevdaha i rodonačelnica vranjske gradske pesme“.

Prvog dana festivala prikazan je i film o Karamingi, čiji su autori Slađan Stojanović i Marina Stojanović , a u muzičkom delu programa nastupili su Ivana Tasić Mitić, Branimir Stošić Kace, Slobodan Jovanović  i članovi GKUD „Sevdah“ Vranje.

Poslednjeg, drugog dana festivala, u petak 22. februara od 20 časova, biće održano koncertno veče, na kojem će uz pratnju orkestra Ljubiše Pavkovića nastupiti vokalni solisti Vesna Dimić, Slobodan Jovanović, Biljana Petković, Tijana Vučković, Branimir Stošić Kace, Ivana Tasić Mitić i Čedomir Marković.

Pokrovitelj festivala je Grad Vranje.