Taba iz Velikog Trnjanja misteriozni poreski rekoreder?

LESKOVAC – Novica Sretena Jovanović zvani Taba iz sela Veliko Trnjane kod Leskovca mogao bi da bude misteriozni lik koji je sa 308 miliona dinara neizmirenog poreza postigao neslavni rekord u Srbiji. Dug je nastao devedesetih godina prošlog veka preko firme „Manci kompani“, koja je bila samo formalno registrovana na Tabino ime.

Izvori agencije „juGmedia“ iz Poreske uprave, policije i u samom selu, kao i prisećanja nekih privrednika ukazuju da je, navodno, Novica iz Trnjana baš onaj za kojim traga leskovačka javnost.

Direktorka Poreske uprave Svetlana Kostić i danas je odbila da iznese pojedinosti o najvećem poreskom dužniku u Srbiji, ali izvori „jugMedie“ iz te uprave navode, da su u službi „pouzdano zna“ da je reč o Novici Tabi iz Trnjana.

„Ali zna se i da je napravljena greška kada su poreska dugovanja firme pripisana fizičkom licu“, tvrdi naš izvor.

Leskovčanin Novica Jovanović, koji je donedavno imao aktivnu firmu, ispričao je da je devedesetih godina imao velike muke zbog istog imena sa vlasnikom „Manci kompani“.

„Jednom su dolazili i iz privrednog kriminala. Hteli da me hapse. Jedva sam se spasao. Tada sam saznao da „Manci kompani“ nije platio porez ili neku akcizu za uvoz profilisanih bakarnih cevi iz Grčke, koje su potom izvezene u Bosnu“, ispričao je Jovanović, koji je kasnije sproveo ličnu istragu.

Prema njegovim, ali i prema saznanjima drugih privrednika, Taba je firmu registrovao na svoje ime za potrebe svog prijatelja iz Leskovca.

Nije se mešao u njeno poslovanje i posle nekoliko godina za malu sumu je prodao baš tom prijatelju.

U leskovačkoj policiji su rekli da im je Taba poznat od pre 15 godina kada je privođen kao švrecer i da se jedno vreme bavio preprodajom deviza.

„Tada sam slučajno naleteo na informaciju da Taba ima neko preduzeće“, kazao je sagovornik iz policije.

Većina stanovnika u Velikom Trnjanu, gde Novica Jovanović živi sa ostarelom majkom, ne veruje, međutim, da je Taba čovek sa vrha dužničke liste Poreske uprave.

„Pa zar on, ma njega nema kuče za šta da ujede. To ti je gola sirotinja“, bio je uglavnom komentar meštana Velikog Trnjana.

(Kraj)