Deveto Međunarodno takmičenje GATUS 2021

Tri tima Trgovinsko-ugostiteljske škole donela u Leskovac zlatnu i dve srebrne medalje

Učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca osvojili su zlatnu medalju na devetom Međunarodnom gastronomsko-turističkim susretim “GATUS 2021”, koji se održao na Zlatobiru, a Leskovčani su medalju osvojili u oblasti turizma na temu: „Turistički aranžman-Glamping turizam“ osvojila zlatnu medalju.

Tim leskovačke škole predstavio je u svom radu „Nomadski glamur“ planinu Kukavicu, u mestu Vučje, koji obiluje raznovrsnim i bogatim biljnim i životinjskim svetom, prirodnim atrakcijama i velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika.

This slideshow requires JavaScript.

„Netaknuta priroda, čist vazduh, zdrava voda za piće, tradicionalni specijaliteti naših krajeva uz poznato južnjačko gostoprimstvo su dovoljan razlog da turisti dođu, uživaju i odmore u ovom predelu izuzetnih odlika, u glamping odmaralištu „Porečje“ Vučje“, navode iz ove škole.

Pobednički tim su činile učenica obrazovnog profila Turističko-hotelijerski tehničar : Jelena Stojković, Jelena Đokić i Teodora Grujić, mentor – Biljana Ćirković

This slideshow requires JavaScript.

Inače, trodnevno Međunarodno takmičenje-GATUS 2021 otvoreno je 23. septembra u sali Kulturnog centra na Zlatiboru, a u organizaciji Ekonomsko trgovinske škole iz Smedereva.

Ova manifestacija okupila je na Zlatiboru 12 škola iz regiona i preko 100 učesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Manifestacija ima za cilj saradnju među školama članicama kroz razmene primera dobre prakse,  promovisanje ugostiteljstva i turizma kao struke i stvaranje mogućnosti za profesionalni razvoj učenika. Učenici, budući radnici u turističkim agencijama, recepcioneri, kuvari  i konobari takmičili su se u tri discipline: jelo po izboru i restoranski dezert, postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića-koktela, kao i disciplini turistički aranžman.

Glamping je glamurozni kamp koji spaja neobično iskustvo boravka u prirodi i komfor na koji je turista navikao, a Trgovinsko-ugostiteljska škola je osvojila i još dve srebrne medalje.

Iz oblasti kuvarstva i poslastičarstva na temu: Jelo po izboru od svinjskog filea i priprema Američkih palačinki, osvojila je srebrnu medalju. Tim su činile učenica obrazovnog profila Kulinarski tehničar i poslastičar: Emilija Nikolić, Stefanija Kocić i Natalija Stanojević, dok je mentor bila Jelena Savanović

This slideshow requires JavaScript.

Drugu srebrnu medalju Leskovčani su osvojili iz oblasti usluživanja na temu: Postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića – koktela osvojila srebrnu medalju. Tim su činile učenica obrazovnog profila Usluživanje: Milica Zdravković, Jelena Milenković i Lazar Ljubenović, a mentor mentor je bila Ivan Ivković

Učesnici su nakon takmičenja imali priliku da posete Stopića pećinu i Muzej “Staro selo” u Sirogojnu i uživaju u lepotama ove planine.

Tamičenje se završilo u subotu 25.9.2021. kada se u sali Kulturnog centra najuspešniji učesnici dobili priznanja,a domaćin narednog susreta biće škola iz Maribora.

Uprava Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca uputila je čestitke svim učesnicima i njihovim mentorima.

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Učenici ove škole redovno nižu uspehe, a uz praksu koju imaju tokom školovanja lako dolaze i do posla odmah po završetku škole.

vaš komentar