Učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca osvojili su zlatnu medalju na devetom Međunarodnom gastronomsko-turističkim susretim “GATUS 2021”, koji se održao na Zlatobiru, a Leskovčani su medalju osvojili u oblasti turizma na temu: „Turistički aranžman-Glamping turizam“ osvojila zlatnu medalju.
Tim leskovačke škole predstavio je u svom radu „Nomadski glamur“ planinu Kukavicu, u mestu Vučje, koji obiluje raznovrsnim i bogatim biljnim i životinjskim svetom, prirodnim atrakcijama i velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika.
„Netaknuta priroda, čist vazduh, zdrava voda za piće, tradicionalni specijaliteti naših krajeva uz poznato južnjačko gostoprimstvo su dovoljan razlog da turisti dođu, uživaju i odmore u ovom predelu izuzetnih odlika, u glamping odmaralištu „Porečje“ Vučje“, navode iz ove škole.
Pobednički tim su činile učenica obrazovnog profila Turističko-hotelijerski tehničar : Jelena Stojković, Jelena Đokić i Teodora Grujić, mentor – Biljana Ćirković
Inače, trodnevno Međunarodno takmičenje-GATUS 2021 otvoreno je 23. septembra u sali Kulturnog centra na Zlatiboru, a u organizaciji Ekonomsko trgovinske škole iz Smedereva.
Ova manifestacija okupila je na Zlatiboru 12 škola iz regiona i preko 100 učesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.
Manifestacija ima za cilj saradnju među školama članicama kroz razmene primera dobre prakse, promovisanje ugostiteljstva i turizma kao struke i stvaranje mogućnosti za profesionalni razvoj učenika. Učenici, budući radnici u turističkim agencijama, recepcioneri, kuvari i konobari takmičili su se u tri discipline: jelo po izboru i restoranski dezert, postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića-koktela, kao i disciplini turistički aranžman.
Glamping je glamurozni kamp koji spaja neobično iskustvo boravka u prirodi i komfor na koji je turista navikao, a Trgovinsko-ugostiteljska škola je osvojila i još dve srebrne medalje.
Iz oblasti kuvarstva i poslastičarstva na temu: Jelo po izboru od svinjskog filea i priprema Američkih palačinki, osvojila je srebrnu medalju. Tim su činile učenica obrazovnog profila Kulinarski tehničar i poslastičar: Emilija Nikolić, Stefanija Kocić i Natalija Stanojević, dok je mentor bila Jelena Savanović
Drugu srebrnu medalju Leskovčani su osvojili iz oblasti usluživanja na temu: Postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića – koktela osvojila srebrnu medalju. Tim su činile učenica obrazovnog profila Usluživanje: Milica Zdravković, Jelena Milenković i Lazar Ljubenović, a mentor mentor je bila Ivan Ivković
Učesnici su nakon takmičenja imali priliku da posete Stopića pećinu i Muzej “Staro selo” u Sirogojnu i uživaju u lepotama ove planine.
Tamičenje se završilo u subotu 25.9.2021. kada se u sali Kulturnog centra najuspešniji učesnici dobili priznanja,a domaćin narednog susreta biće škola iz Maribora.
Uprava Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca uputila je čestitke svim učesnicima i njihovim mentorima.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Učenici ove škole redovno nižu uspehe, a uz praksu koju imaju tokom školovanja lako dolaze i do posla odmah po završetku škole.