Na tribini o nasilju nad ženama nije bilo – tužilaca

Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama, bila je tema okruglog stola u organizaciji “ Žene za mir”, najstarija NVO i jedina koja se bavi ljudskim pravima u Leskovcu, čiji je cilj bio da se sa relevantnim institucijama koje se bave problemom nasilja u porodici razmene iskustva i donesu zaključci o zajedničkim aktivnostima kako bi žene dobile adekvatnu zaštitu .

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnik PU Leskovac , član grupe za koordinaciju, predstavnice i predstavnici Centra za Socijalni rad Leskovac, koji rade direktno sa ženama žrtvama nasilja I sa počiniocima nasilja,  predstavnica Sigurne kuće, predstavnica Doma zdravlja iz tima za sprečavanje nasilja, predstavnica Odbora za rodnu ravnopravnost iz prošlog Skupštinskog saveta, predstavnica Srednje Hemijsko- tehnološke škole “ Božidar Đorđević- Kukar,” predstavnice specijalizovanih usluga iz organizacije Žene za mir I konsultantkinje na SOS telefonu.

I ovog puta, na okruglom stolu su izostali predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva, čija je institucija najrelevantnija za iznošenje podataka o postupanju u slučajevima nasilja u porodici I ima ulogu da koordiniše radom koordinacionog tela.

Izneseni su poražavajući podaci.

U period od 1. januara do 5. decembra 2017. SOS telefon je zabeležio 302 poziva, osnažio 251 ženu ( 172 korisnice su se prvi put obratile SOS telefonu za podršku ). Zabeleženo je da 6 muškaraca tražila pomoć za svoje rođake i 2 muškarca koji su prijavili nasilje od strane supruge. 7 deteta je dobilo psihološku podršku, zbog posledica nasilja u porodici.

U Sigurnoj kući je u toku ove godine bilo smešteno 47 osoba, od toga 26 žene i 21 dete. 12 žena i 9 deteta su bili Romske nacionalnosti.

PU Leskovac je od primene novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici,  koji je stupio na snagu 1. juna 2017. do danas zabeležio 491 slučaj prijavljenog nasilja, 79 žena je podnelo krivične  prijave, izrečeno je 276 hitnih mera . 26 puta su prekršene mere zaštite, izrečene 24 kazne zatvora do 60 dana.

U Domu zdravlja Leskovac u 2017. godini, izabrani lekari su zabeležili 8 slučajeva nasilja u porodici i popunile Poseban protokol Ministarstva zdravlja  Republike Srbije za zaštitu i postupanje sa ženama koje su izložene nasilju.

Predstavnik CSR je govorio o iskustvima u radu sa počiniocima nasilja kao jednoj od mera za sprečavanje ponovljenog nasilja.

Svi učesnici okruglog stola, su se složili da nedostaje jedinstvena baza podataka o ženama koje prijavljuju nasilje, bilo institucijama ili organizacijama na lokalnom nivou na osnovu koje bi se poboljšala saradnja i povezanost svih subjekata u sistemu zaštite od nasilja u porodici i partnerskim vezama.  U Leskovcu Protokol o saradnji  se delimično primenjuje ( organizacija Žene za mir, je potpisnica Protokola, a  nije uključena u rad koordinacionog tela) .

(Kraj)

 

 

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

6 komentara

  • U Centru za socijalni rad u Leskovcu postoji baza podataka za žene žrtve nasilja u porodici. Svaka žrtva se „prati“ min. 60 dana u cilju sprečavanja dalje eskalacije nasilja. Ne znam čemu više ovi skupovi kad sistem (kakav-takav) funkcioniše. Da li može da se poboljša prevencija ili spreče uzroci nastanka nasilja je druga tema o kojoj se ne utiče ni u Leskovcu ni na ovakvim skupovima.Tužioci redovno učestvuju u radu Grupe za koordinaciju i to je dovoljno !

  • Ja imam jednu kod kuće i ona kaže : Ovo je moja kuća . Na žalost pravio sam je u mraku. Kaže vaša štićenica mogu da radim šta hoću i skim hoću, jedna visprena Dr. po obrazovanju. I šta sad. Kad i eventualno podignem glas ona odmah zove miliciju. Eto vam evropske unije u svih njenih postulata.

  • Tako da znate , ako ima naložnih, na mojoj adresi je široka demokratija, samo treba da na minete.Gosp.Dr. je na izvolte. Kuću sam pristojnu napravio.

  • Odlicna vam je akcija, odlicna NVO organizacija, odlican posao radite, sto i treba ocekivati od najstarije NVO u Leskovcu i jedine, ali stvarno jedine koja se bavi zastitom ljudskih prava- svih a ne samo zena. Puno uspeha u radu i svako dobro.

  • E a gde se javljaju muskarci kad ih zene maltretiraju, ako izuzmemo DCM?

  • Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, izvanredna saradnja PU Leskovac, OJT Leskovac, Osnovnog i Višeg suda i Centra za socijalni rad u Leskovcu. Da li to NVO nije pronašla sebe, pa pokušava da tu saradnju i rezultate koji su postignuti u radu pomenutih državnih organa, diskredituje i da li to oni žele da sebe predstave kao jedine borce za prava zlostavljanih u porodici. Ne gospodo, čestitke idu Nadležnim policijskim službanicima, zamenicima tužiocima i sudijama sa sertifikatima za rad na ovim predmetima i stručnim i osposobljenim radnicima CSR Leskovac. Držite vi vaše tribine, opravdavajte svoje pare, a one koji su danonoćno posvećeni radu na ovom problemu, ostavite na miru.

vaš komentar