Tvrđave, dvorci, banje i manastiri u Srbiji zamena za more ove godine

Zbog novonastale situacije, odnosno pandemije virusa korona u celom svetu, stručnjaci savetuju da je sigurnije da ove godine letujemo u našoj zemlji, a da putovanje u inostranstvo i popularne letnje destinacije ostavimo za jesen ili narednu godinu.

Brojne turističke agencije nude obilazak turističkih bisera širom Srbije, a vaše je samo da odlučite da li hoćete da vidite srpske banje, manastire ili ste više raspoloženi da obiđete dvorce Vojvodine.

Odlična i zdrava hrana, čist vazduh i neodoljiva priroda dobar su razlog da vikend provedete upoznajući istoriju Srbije.

Kako bi odabrali najbolju destinaciju najbitnije je da se odlučite u kom društvu putujete, da li sa prijateljima ili decom i kakva su vam interesovanja, a vikend u Srbiji može da bude vrlo dinamičan ali i veoma relaksirajući.

VIMINACIJUM – MANASTIR TUMANE – GOLUBAC

Veliku popularnost poslednjih godinu dana nakon rekonstrukcije, Golubačka tvrđava beleži rekordnu posetu. Golubačka tvrđava je smeštena u Nacionalnom parku Đerdap, a njena unutrašnjost je podeljena na četiri zone, koje se razlikuju prema dostupnosti. Prilika da je upoznate je i jednodnevni izleti koji se organizuju iz gradova u Srbiji. Ako ste iz Niša tu priliku imaćete 6. juna.

VIMINACIJUM – MANASTIR TUMANE – GOLUBAC: Na dan organizovanja izleta prvo se obilazi arheološki lokalitet Viminacijum u pratnji lokalnog vodića do podneva. Odmah zatim nastavlja se put ka Dunavu i trenutno najpopularnijih tvrđava “Golubac”. Nakon obilaka Golubačke tvrđave planirana je poseta manastiru Tumane, gde je u 18 sati organizovana liturgija. Nakon slobodnih aktivnosti planiran je povratak u Niš.

DVORCI VOJVODINE

Dvorci Vojvodine sa posetom salašu je izlet na kom ćete upoznati priče o nekoliko najpoznatijih vojvođanskih dvoraca, nastalih na imanjima bogatih Vojvođana tokom XVIII, XIX i početkom XX veka. Program se završava na jednom od čuvenih čenejskih salaša koji su takođe specifični za ovo podneblje.

Osetite duh vojvođanske aristokratije u najlepšim kaštelima Sbije. U prilikama gde je bilo manje ratnih opasnosti, kaštel je svojem gospodaru pružao mnogo više udobnosti, otvorenosti prema prirodi i okolini, a ponekad je građen na Selma od strane niže vlastele i plemstva i tokom vremena je gubio odbrambenu funkciju i težio udobnosti. Provedite dan kao plemići. Ako ste raspoloženi za takvu avanturu, ovakav izlet je organizovan 7. jula. A o samoj turi više pročitajte OVDE.

Sokobanja – turistički biser sa najvećim brojem poseta domaćih turista

Sokobanja je najstarija banja u Srbiji koja se organizovanim turizmom bavi skoro dva veka. Kada se kaže banja u Srbiji, svakako se misli na Sokobanju koj srpska kraljica turizma. Sokobanja apartmani Vam stoje na raspolaganju tokom cele kalendarske godine, a svakako je zasluga povećanjem turističkog proizvoda (turističke ponude) sa novim wellness i spa centrom Soko Terme i Nataly Spa centrom. Preko leta za vreme letnjih godišnjih odmora, Sokobanja ima u ponudi veliki moderni Akva park Podina koji može da primi do 3.000 kupača odjenom. Otvoreni bazeni u Sokobanji su pravi raj za roditelje i decu, pa se sa razlogom kaže da je Soko Banja jedinstvena banja u Srbiji gde imate i plavi i zeleni turizam (planina, banja, more).

Nekada turistički cvet – danas banja koja se “diže iz pepela”

Nekada je glavnim šetalištem u Niškoj Banji šetalo na desetine hiljada turista iz čitave Srbije, najviše sa severa – to već decenijama unazad nije slučaj.

Mnogo faktora uticalo je da se turisti odlučuju za neke druge srpske banje, ali se poslednjih godina na tom planu ipak nešto i menja.

Kada su se pojavili besplatni vaučeri koje je odobrila vlada, prve godine na spisku nije bilo zainteresovanih iz ove banje ali se i tu situacija promenila te na tom spisku danas ima smeštaja koji su u ovoj banji nadomak Niša.

Prošle godine je sređen centralni park, uređene staze i popravljen popularni stakleni most. Svakog dana sređuje se još po nešto a nadležni u banji obećavaju da će uskoro Niška Banja zasijati novim neodoljivim sjajem.

Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode, prirodno mineralno blato i lekoviti gasovi. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora („Glavno vrelo“, „Suva banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“), pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38 °C), blago mineralizovanih, slabo radioaktivnih sa kapacitetom od 56 litara u sekundi.

TERMALNA VRELA

Voda iz izvora Niške Banje ističe kao mešavina tople i hladnih komponenata, od čije razmere zavisi njena izdašnost i temperatura. Lekovita mineralna voda u Niškoj Banji koristi se iz tri izvora različite temperature i radioaktivnosti:

Glavno vrelo

Na koti 248,47 na steni oko 2,5 metra ispod površine terena nalazi se Glavno vrelo, glavni banjski objekat sa prvobitnom rimskom kaptažom, izvedenom u vidu kupolastog bunara ozidanog u slojevima od opeke i bigra, iz koje odozdo izbija topla voda i penje se pod vrh kupole. Glavno vrelo spada među najizdašnije homeotermne srpske banjske izvore, sa minimalnim proticajem vode od 35 l/sec i temperaturom vode od 38,2° do 38,5°S. Sadržaj minerala u vodi je neznatan. Voda sa Glavnog vrela pripada radioaktivnim homeotermama, čija radioaktivnost iznosi 10,53 do 13,4 Mahovih jedinica. Lekovito svojstvo voda ove tereme potiče od radona i mikroelemenata.

Suva banja

Vrelo Suva banja javlja se na ukrštanju Nišavskog i Studenskog raseda, 300 m jugoistočno od „Glavnog vrela“ i prvobitno se pojavljivalo samo povremeno, posle otapanja snega i obilnih prolećnih kiša, kao mlaki izvor, na koti za oko 30 m višoj od „Glavnog vrela“ (kota 274). Zato je pećinska terma Suva banja, okarakterisana kao primer prividnog presušivanja vrela u kraškim terenima (pa otuda i potiče njen naziva). Objašnjava se bifurkacijom podzemnog toka koji „hrani vrelo“, bitnim procesom morfološko-hidrološke evolucije kraških terena. Zbog takvog hidrotermalnog mehanizma ranije je ova snažna pećinska terma bila pseudoperiodski izvor, jer je za vreme niskog stanja ceo podzemni tok oticao kanalom i izbijao na nižim stalnim izvorima.

Školska česma

Vrelo Školska česma u Niškoj Banji (kod stare škole, odatle i naziv), čija je izdašnost 2,5 litara u sekundi, a temperatura vode od 17°-19 °C. Merenja sprovedena od 1931. do 1999. godine pokazala su da je maksimalna temperatura vode „Glavnog vrela“ iznosila 41,3 °C, a minimalna 19 °C, dok su se temperaratura vode vrela Suva banja kretale između 39,4 °C i 11 °C.

Karakteristike  voda Niške Banje

Termalne vode radonskih oligomineralnih izvora Niške Banje sačinjavaju tri komponente: topla, hladna stalna i hladna povremena (bujično-kraška) komponenta. Vode termalnih radonskih oligomineralnih izvora, glavnog vrela i Suve banje su istog porekla, što se vidi po hemijskom sastavu, količini radijum emanacije, po temperaturi i mestu izbijanja.

Od posebnog značaja je činjenica da je spektrohemijskom analizom 1956. prvi put konstatovano prisustvo mikroelemenata, oligominrala, rubidijuma i cezijuma u termalnoj vodi Niške Banje. Prisustvo oligominerala u termalnoj vodi, pored balneološke vrednosti, ima poseban značaj za izučavanje porekla termalne vode Niške Banje.

Prema kategorizaciji iz 1997. prirodne oligominralne vode iz Glavnog izvora Niške Banje pripadaju kategoriji kalcijum-hidrokarbonatnih, radonskih oligomineralnih, hipertermalnih voda.

Banjska voda, prema savremenim istraživanjima u sebi sadrži – alkalne karbonate sa tvrdoćom 5,0, i pH 7,4, natrijum hlorid 0,90 mg/lit, natrijum sulfat, kalcijum karbonat, magnezijum karbonat, silicijum-dioksid, oksid gvožđa i aluminijuma, slobodnu ugljenu kiselinu, litijum 0,022 mg/lit, cezijum 0,01 mg/lit, stroncijum 0,22 mg/lit.

Prolom Banja – nadaleko poznata po svojoj lekovitoj vodi

Prolom Banja na padinama planine Radan. Ova banja je poznata po svojoj lekovitoj Prolom vodi, koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti, visoko alkalna (pH 8,8-9,2), niskomineralizovana (suvi ostatak 148 mg/l) i bikarbonatna.

Na lekovitoj Prolom vodi se zasnivaju svi naši zdravstveni programi. Efekat lečenja se pojačava primenom balneoloških i fizikalnih tretmana, boravkom na čistom i svežem vazduhu i šetnjama po netaknutoj prirodi Prolom Banje. Poboljšanju opšteg stanja zdravlja doprinose nadmorska visina (550-668 m) i umereno kontinentalna klima sa velikim brojem sunčanih dana u godini.

Kompleks hotela Radan je u sebi objedinio smeštaj u udobnom sobama, savremene medicinske i Wellness tretmane, sadržaje za rekreaciju, zabavu i izlete. Ukoliko želite prostor za rad u mirnom okruženju, za Vas smo obezbedili sale za sastanke sa svom potrebnom opremom.

Bilo da dolazite na lečenje ili odmor, poslovne susrete ili jednostavno, na opuštanje u prirodi, svoj boravak možete upotpuniti Wellness tretmanima, opuštanjem u zatvorenom i otvorenim bazenima, ručkom u “Etno restoranu”, izletima do Đavolje Varoši, crkve Lazarice i ostalih kulturnih turističkih atrakcija Topličkog okruga.

SIJARINSKA BANJA Čudotvorna lekovitost jedinstvenog prirodnog Gejzira

U svakom delu Srbije postoji po nekoliko lekovitih banja, ali  ni jedna u Srbiji nema više izvora i prirodnih gejzira od Sijarinske banje kod Medveđe, i zato su oni najveća atrakcija za turiste, mada im bolesni pripisuju velika lekovita svojstva, čak i ona da nepokretne dižu iz invalidskih kolica.

Ovaj banjski dragulj ukotvljen među planinskim visovima, posećuju ljudi iz svih delova zemlje ali i iz inostranstva. Ipak, na početku sezone masovniji priliv stiže, već po tradiciji, iz ravničarske Vojvodine.

Pored velikog prirodnog gejzira ispod koga je sagrađen kompleks malih i jedan veći bazen, u Sijarinskoj banji je još jedna gejzir čija je vrela voda pretvorena u toplotnu energiju, ali i još nekoliko manjih gejzira u okolini banje. Više o tome pročitajte ovde.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare