Najbolji kuvari najboljih leskovačkih restorana i strukovnih škola danas su u kazanima spremili čuveni ovdašnji specijalitet „leskovačku kućkalicu“, koju su degustirali i gosti i prolaznici, a sve s ciljem promocije ovog jela od 44 vrste mesa.
Ova promocija tradicionalnog i pikantnog gastronomskog specijaliteta, nazavana „Dani leskovačke mućkalice“, održana je u dvorištu Šop Đokićeve kuće, u organizaciji Turističe organizacije Leskovac i Visoke poslovne škole strukovih studija, uz podršku lokalne samouprave.
Manifestaciju je proglasila otvorenom Tanja Đorđević ispred kabineta gradonačelnika Leskovca koja je podsetila da je Leskovac čuven po specijalitetima sa roštilja, kojima je posvećena i sama Roštiljijada.
„Kao grad koji se visoko pozicionira u oblasti gastro-turizma, imamo obavezu da stalno smišljamo inovativne manifestacije u tu čast. Ukoliko je tačna tvrdnja da put do srca vodi preko stomaka, onda smo sigurni da je Leskovac našao put do svih naših turista“, ocenila je Đorđevićeva, naglašavajući da Leskovac mora ljubomorno čuvati brendove i načine pripreme hrane, koji spadaju u nematerijalnu kulturnu baštinu.
Direktor Turistiške organizacije Nebojša Kocić uručio je gradonačelniku Goranu Cvetanoviću zahvalnicu zbog podrške manifestacije, a potom kazao da je ideja da Leskovčani zaštite još jedan svoj brend, misleći na „Leskovačku mućkalicu“.
„Ove godine manifestacija neće biti takmičarskog karaktera, samo degustacija, ali od sledeće godine hoće“, istakao je Kocić.
Deljene su još diplome, a prisutnima se obaratila i direktorka Visoke škole Milena Marjanović.
„Ovo je samo nastavak onoga što smo mi sa gradom organizovali pre dve godine, a od naredne godine želimo da malo adrenalina unesemo i da ovu manifestaciju učinimo još zanimljivijom, ako je to moguće“, kazla je Marjanovićeva.
Između ostalih, diplomu je dobio i Rastko Stamenković, učenik Gimnazije koji se bavi kulinarstvom i koji je pobednik takmičenja „Izađi mi na teglu“.
Prema urbanoj legendi, mućkalicu je pre pola veka prvi napravio Miodrag Gligorijević, poznatiji kao Dragi Bure. Po još živim savremenica ovog majstora roštilja, Dragi Bure je „leskovačku mućkalicu“ spremio za Josipa Broza Tita prilikom boravka predsednika ondašnje Jugoslavije u Kairu, a jelo napravio od ostataka sa roštilja, što znači da je nastala sasvim slučajno, zahvaljujući mašti jednog Leskovčanina.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Ne kaže džabe narod, „čovek se uči dok je živ“.
Eto, da sam juče umro, danas ne bih znao da postoji čak „44 vrste mesa“. ?
Lupaju
Svemu lepom uspete da nađete manu, definitivno je problem u vama. Još jedna organizacija koja je za pohvalu, grad nam je konačno oživeo.
Evo ti Sofija malo da citas
https://www.scribd.com/document/383201895/Doktorska-disertacija-dr-Ivan-Mihailovi%C4%87?fbclid=IwAR3nZVhL6Hz0cKz6wyu5HVnwS40qvDKa1Cxo4sy3jEYCfP0ZtkwoJ8qHzWY
pa uporedi
https://books.google.rs/books/about/A_Strategy_of_Change.html?id=tdj3juvD9KcC&redir_esc=y
Pa posle ovo
https://www.scribd.com/document/383201679/Doktorska-disertacija-dr-Milena-Marjanovi%C4%87?fbclid=IwAR2rBbM-9Mxc4nb_lIlhoAxOh16VjQyYER09cCfQwT49ExHa8N99tMRRja8
Sve pohvale za ovakvu organizaciju,grad je pokazao i dokazao da za svakog ima po nešto za šta je zainteresovan.Svaka reč je suvišna!!!