U Leskovcu produžena vanredna situacija do 10. avgusta: Stanje je ozbiljno, tvrde nadležni

Štab za vanredne situacije grada Leskovca doneo je odluku da produži vanrednu situaciju još 14 dana – do 10. avgusta, i to u dogovru sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, a na preporuku Zavoda za javno zdravlje.

Kako je kazao komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović situacija u Gerontološkom centru je ozbiljna i nije zadovoljavajuća, te je širenje virusa u Domu za stare glavni razlog za produženje vanredne situacije.

“Ja ponovo molim građane da ozbiljno shvate situaciju i budu odgovorni i obazrivi, kako sebe i druge ne bi dovodili u rizične situacije. Sitacija u Ustanovi za odrasle i starije, gde već imamo 57 zaraženih i dve preminule osobe, nas sve upozorava da naša neodgovornost prema sebi, svom radnom mestu, kolegama, porodici, može sve preskupo da nas košta”, kazao je Cvetanović, aludirajući na to da je u Dom za stare koronu zapravo unela radnica ove ustanove protiv koje je Ministarstvo zdravlja pokrenulo disciplinski postupak.

Trenutno se u Kovid bolnici u Leskovcu leče 143 pacijenta, od toga su devetoro korisnici Gerontološkog centra.

Od početka epidemije ukupan broj obolelih na nivou Jablanickog okruga je 1.393: grad Leskovac – 1.111, Vlasotince – 140, Bojnik – 31, Lebane – 70, Medveđa – 39 i 2 lica sa teritorije opstine Crna Trava .

NAREDBE

Organizovana okupljanja na prostoru javne namene, u zatvorenom prostoru ili na otvorenom prostoru, dozvoljena su samo kada se okuplja do 20 osoba. Pod organizovanim okupljanjem naročito se smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja. Minimalna površina raspoloživog prostora je 4 kvadratna metra po osobi. Obavezno je držanje distance od 2 metra.
Ograničava se radno vreme pružanja ugostiteljskih usluga, na način:
a) u delu zatvorenog prostora usluge se neće pružati od 21 čas do 06 časova narednog dana,

b) u delu otvorenog prostora usluge se neće pružati od 23 časa do 06 časova narednog dana.

U ugostiteljskom objektu, kockarnici i kladionici u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje je obavezno da sve vreme koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Na uluazu u objekat i u toaletu objekta obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 kvadratna metra površine bašte po gostu.

a) Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova, stolica ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja).

b) Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska u toalet i slično gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.

v) Posle svake upotrebe stolova i pribora moraju se dezinfikovati.

g) Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

d) Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.

Diskoteke i klubovi u zatvorenom prostoru u kome gosti stoje, kreću se ili igraju uz muziku, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu (stolovi sa mestima za sedenje) na način regulisan pod tačkom 2. Diskoteke i klubovi na otvorenom, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu bašte otvorenog tipa.

U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.
U obrazovnim ustanovama (predškolskim, školskim i visokoobrazovnim) odložiti sve skupove i svečanosti, na vremenski period od 14 dana.
Prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

Preporučuje se odlaganje svadbi, kršenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi, na vremenski period od 14 dana.
Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara na vremenski period od 14 dana.
Obavezno korišćenje zaštitne maske na pijacama, a obaveza se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.
U predškolskim ustanovama sprovoditi sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva.
U verskim objektima i prilikom verskih obreda sprovoditi sve mere lične zaštite.
Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati uz sprovođenja svih mera zaštite.
U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske, redovno provetravanje i dezinfekcija vozila. Licima bez zaštitne maske zabranjuje se ulaz u vozila javnog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica), kao i često provetravanje i dezinfekcija vozila a zabranjen je ulaz putnika u taksi vozilo bez maski.
U prodajnim objektima broj potrošača na najmanje 6 kvadratnih metara korisne površine po potrošaču.
U parkovima, dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obavezno je držanje fizičke distance od 2 metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva.
Produžiti rad COVID 19 ambulante Doma zdravlja Leskovac sa radnim vremenom od 07 do 22 časova, ukoliko se trend porasta broja pacijenta u kovid ambulanti nastavi, otvoriti još jednu COVID 19 ambulantu Doma zdravlja Leskovac.
Pojačati kontrolu sprovođenja mera prevencije u javnim objektima, u gradskom prevozu i kolektivima od strane nadležnih inspekcijskih službi.
Kao obavezno preventivna mera pojačanog zdravstvenog nadzora, radi sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti COVID 19 određuje se nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima sa posebnim naglaskom na pošte, banke, javne institucije, prodavnice i tržne centre, na teritoriji grada Leskovca.
Nalaže se Gradskoj upravi – Odeljenju za inspekcijske poslove i Odeljenju za komunalne milicije da redovno kontrolišu sprovođenje napred naložene mere i da o tome redovno izveštavaju Gradski štab za vanredne situacije.
Nalaže se JKP „Komunalac“ Leskovac da pojača dizinfekciju javnih površina sa većom frekvencijom stanovništva, a posebno javne površine oko zdravstvenih ustanova na teritoriji grada Leskovca.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 komentara

  • Prvo ste nas pozivali na sva predizborna okupljnja i gurali nas po autobusima da sedimo jedni drugima na glave, onda pozivalali telefonom da izađemo na izbore, a sada nas molite da se izolujemo od života. Pa i mi botovi smo ljudi! Nema smisla!

vaš komentar