Na Festivalu leskovačke sprže i gurmanluka, prvom po redu, predstavili su se majstori, koji će se danas u dvorištu Šop-Đokićeve kuće u Leskovcu, nadmetati u pravljenju sprže i specijaliteta od mesa u kotliću.
Pored Leskovčana na festival su pristigli i takmičari iz Svrljiga, Aleksinca, Niša i Pirota, čija će kulinarska umeća ocenjivati žiri u sastavu: Ranka Petrović, profesor gastronomije iz Niša (predsednik), Bojana Danilović sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, Violeta Penkov, profesor kuvarstva iz Niša, profesor Žarko Bojović i Sloban Glišić sa Visoke poslovne škole u Leskovcu.
“Ova manifestacija se organizuje prvi put, nadam se da će prerasti i da će doživeti sudbinu Roštiljijade, odnosno da će trajati tridesetak godina”, rekao je direktor Turističke organizacije Nebojša Kocić.
Predsednica Udruženja ugostitelja turističkih poslenika iz Niša Ančica Dimitrijević u okviru manifestacije je podelila učesnicimaa zahvalnice, ali i Turističkoj organizaciji i gradu Leskovcu, koju je preuzela zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević.
“Drago mi je što smo konačno rešili da brend Leskovca, leskovačku spržu stavimo na svoje mesto i da joj damo na značaj i da će ovom manifestacijom doživeti tradiciju kakvu i zaslužuje”, naglasila je ona.
Takođem istakla je da brendovi sa juga Srbije moraju biti pozicionirani na pravi način, odnosno da dobiju mesto koje zaslužuju.
“Sprža kakvu mi pripremamo, ne priprema se ni u jednom drugom kraju Srbije i zato je ovaj festival značajan”, rekla je PR gradonačelnika Leskovca Aleksandra Stojanović i dodala da pored ajvara i roštilj mesa, sprža je zasluženo dobila svoj festival, za koji se grad Leskovac nada da će postati tradicija.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Naš brend sprza promoviše se ovom manifestacijom i nadam se da će se održavati svake godine.
Roštilj, ajvar, mućkalica, na redu je njeno veličanstvo – sprža. Naš novi gastronomski brend koji će doživeti svetsku slavu. Prijatno.
Leskovac ima nekoliko brenda i promovise ih na pravi nacin!
Lepo, podrska!
Roštilj, ajvar, mućkalica, na redu je njeno veličanstvo – sprža. Naš novi gastronomski brend koji će doživeti svetsku slavu. Predstavimo to Srbiji i svetu na pravi način.
Lepa manifestacija u cilju promocije našeg grada.
Lepo, još jedan specijalitet dobija svoju promociju.
Jos jedna u nizu i prvi put Festival sprze i gurmanluka u nasem gradu, organizovano i promovisano je nase tradicionalno jelo koje mnogi vole. Okuplja mnoge majstore iz vise gradova, uz druzenje i uzivanje vremenom postace tradicija koju ce mnogi posecivati. Svaka cast organizacili koja je smislila sve ovo.
Sprza je pored Leskovackog ajvara jos jedan brend koji treba promovisati. Ovo je jos jedna lepa manifestacija, nadam se da ce zaziveti i postati tradicija.
Leskovac je dobio još jedan brend na koji može da bude ponosan i prepoznatljiv. Lepa manifestacija za sve ljubitelje dobre hrane.
Retko ko u Srbiji pravi i zna šta je sprža jer svi prave čvarke tako da je ovo super manifestacije na kojoj može da se pokaže još jedan specijalitet našeg kraja.
Zanimljiva manifestacija i prilika da se pokaze kako se pravi sprza koja je jedinstveni specijalitet juga Srbije
Mi Leskovčani i treba da promovišemo i favorizujemo naše brendove po kojima smo poznati u svetu a ne samo u zemlji. Pohvala za TOL i grad.