U Leskovcu se nadmeću majstori sprže iz Niša, Pirota, Svrljiga i Aleksinca

Na Festivalu leskovačke sprže i gurmanluka, prvom po redu, predstavili su se majstori, koji će se danas u dvorištu Šop-Đokićeve kuće u Leskovcu, nadmetati u pravljenju sprže i specijaliteta od mesa u kotliću.

Pored Leskovčana na festival su pristigli i takmičari iz Svrljiga, Aleksinca, Niša i Pirota, čija će kulinarska umeća ocenjivati žiri u sastavu: Ranka Petrović, profesor gastronomije iz Niša (predsednik), Bojana Danilović sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, Violeta Penkov, profesor kuvarstva iz Niša, profesor Žarko Bojović i Sloban Glišić sa Visoke poslovne škole u Leskovcu.

“Ova manifestacija se organizuje prvi put, nadam se da će prerasti i da će doživeti sudbinu Roštiljijade, odnosno da će trajati tridesetak godina”, rekao je direktor Turističke organizacije Nebojša Kocić.

Predsednica Udruženja ugostitelja turističkih poslenika iz Niša Ančica Dimitrijević u okviru manifestacije je podelila učesnicimaa zahvalnice, ali i Turističkoj organizaciji i gradu Leskovcu, koju je preuzela zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević.

“Drago mi je što smo konačno rešili da brend Leskovca, leskovačku spržu stavimo na svoje mesto i da joj damo na značaj i da će ovom manifestacijom doživeti tradiciju kakvu i zaslužuje”, naglasila je ona.

Takođem istakla je da brendovi sa juga Srbije moraju biti pozicionirani na pravi način, odnosno da dobiju mesto koje zaslužuju.

“Sprža kakvu mi pripremamo, ne priprema se ni u jednom drugom kraju Srbije i zato je ovaj festival značajan”, rekla je PR gradonačelnika Leskovca Aleksandra Stojanović i dodala da pored ajvara i roštilj mesa, sprža je zasluženo dobila svoj festival, za koji se grad Leskovac nada da će postati tradicija.

 

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

13 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANDJA51
10.11.2022. 23:57

Naš brend sprza promoviše se ovom manifestacijom i nadam se da će se održavati svake godine.

Slave
11.11.2022. 00:07

Roštilj, ajvar, mućkalica, na redu je njeno veličanstvo – sprža. Naš novi gastronomski brend koji će doživeti svetsku slavu. Prijatno.

Almira
11.11.2022. 06:52

Leskovac ima nekoliko brenda i promovise ih na pravi nacin!

Amunga
11.11.2022. 08:28

Lepo, podrska!

Slave
11.11.2022. 09:15

Roštilj, ajvar, mućkalica, na redu je njeno veličanstvo – sprža. Naš novi gastronomski brend koji će doživeti svetsku slavu. Predstavimo to Srbiji i svetu na pravi način.

KLARA
11.11.2022. 11:24

Lepa manifestacija u cilju promocije našeg grada.

ELEONORA
11.11.2022. 12:49

Lepo, još jedan specijalitet dobija svoju promociju.

DEKI
11.11.2022. 14:55

Jos jedna u nizu i prvi put Festival sprze i gurmanluka u nasem gradu, organizovano i promovisano je nase tradicionalno jelo koje mnogi vole. Okuplja mnoge majstore iz vise gradova, uz druzenje i uzivanje vremenom postace tradicija koju ce mnogi posecivati. Svaka cast organizacili koja je smislila sve ovo.

Milka
11.11.2022. 14:58

Sprza je pored Leskovackog ajvara jos jedan brend koji treba promovisati. Ovo je jos jedna lepa manifestacija, nadam se da ce zaziveti i postati tradicija.

Bojana
11.11.2022. 17:35

Leskovac je dobio još jedan brend na koji može da bude ponosan i prepoznatljiv. Lepa manifestacija za sve ljubitelje dobre hrane.

Nika
11.11.2022. 20:39

Retko ko u Srbiji pravi i zna šta je sprža jer svi prave čvarke tako da je ovo super manifestacije na kojoj može da se pokaže još jedan specijalitet našeg kraja.

Marijana Ana
11.11.2022. 22:54

Zanimljiva manifestacija i prilika da se pokaze kako se pravi sprza koja je jedinstveni specijalitet juga Srbije

Aleksandar
12.11.2022. 21:37

Mi Leskovčani i treba da promovišemo i favorizujemo naše brendove po kojima smo poznati u svetu a ne samo u zemlji. Pohvala za TOL i grad.