Učenici osnovali francusko-srpsku pozorišnu grupu “Mali Princ”

NIŠ – Učenici osnovne škole “Kralj Petar-Prvi“ i Koleža “Marcellin Berthelot“ u Beglu kraj Bordoa, uz podršku svojih profesora, osnovali francusko-srpsku pozorišnu trupu.

Prvi zajednicki projekat je adaptaciji dela “Mali Princ“, koje će premijerno biti izvedeno marta iduće godine u Nišu u vreme održavanja manifestacije „Frankofoni dani”.

Delo “Mali princ“ je odabrano za zajedničku predstavu jer se ove godine obeležava 70. godina postojanja najčitanijeg književnog dela 20.veka i drugi razlog je promocija ideje književnika Antuan Sent Egziperija o stvaranju veze između ljudi.

 Ideja profesora je da u predstavi, učenici govore tekst pomenutog književnog dela na svom maternjem jeziku a pritom razumeju šta jedni drugima govore, jer “jezik ne treba da predstavlja barijeru za druženje i stvaranje jakih veza među mladima”.

Ovim projektom na najbolji način se promoviše jedinstven jezik-jezik prijateljstva.

Inače,  devetnaestoro učenika šestog i osmog razreda škole “Kralj Petar-Prvi“ boravilo je od 14.do 22.oktobra u Francuskoj. Ova poseta je organizovana u okviru bilateralne saradnje osnovne škole “Kralj Petar-Prvi“ u Nišu i Koleža “Marcellin Berthelot“ u Beglu kraj Bordoa u Francuskoj i dvogodišnje uspešne programske saradnje ovih obrazovnih ustanova. 

Odlazak učenika za Francusku podržala je Ambasada Francuske u Beogradu i gradska opština Palilula u Nišu.

(Kraj)ena