Učenici TUŠ iz Leskovca na praksi u najluksuznijim atinskim hotelima odakle izlaze sa euro pasošima

Poslastičari i tursitički tehničari sa sertifikatima iz Grčke mogu lako do posla u celoj Evropi

Za nekoliko dana, tačnije 8. jula, iz Atine se u Leskovac vraća 20 učenika Trgovinsko-ugostiteljske škole(TUŠ) koji su preko projekta “Slatke i ukusne tajne” sticali praktična znanja iz oblasti poslastičarstva i to od vrhunskih grčkih majstora, a već u oktobru put Atine kreće druga grupa učenika ove škole koja će u najluksuznijim hotelima učiti kako da dočekuje i ispraća goste, od recepcije, preko pisanja faktura do ispraćaja i bukinga.

Dvanaestodnevni boravak i učenje od najboljih omogućila je sama škola jer je do sada dobila četiri projekta kod Erasmus programa Evropske zajednice i kroz njih će ukupno proći i prolazi 120 učenika po odabiru komisije.

Reč je o dva stručna i dva omladinska projekta. Direktorka TUŠ profesorka Dragana Ivanović  i njen zamenik profesor Radoslav Ilić objašnjavaju da je prvi stručni projekat “Slatke i ukusne tajne”, namenjen usavršavanju učenika poslastičarskog smera, dobijen 2019. godine, ali da nije mogao biti u celosti realizovan zbog epidemije korona virusa.

“Projekat sadrži tri mobilnosti, odonosno, usavršavanje tri grupe od po 10 učenika u Atini. Prvu mobilnost realizovali smo pre korone, a sada smo iskoristili povoljnu situaciju i zajedno poslali dve grupe. Naši učenici sa poslastičarskog smera će dobiti europass, sertifikatakojim će imati prednost pri zapošljavi u Srbiji i Evropi”, objašnjava Ivanovićeva.

Učenici poslastičarstvo, dodaje Ilić, uče na Institutu za poslastičarstvo Grčke, tamo gde je glavni šef svih poslastičara u Atini. Deset dana se usavršavaju, a dva su posvećena kulturološkim aktivnostima.

Partnerska organizacija u Atini je “In planet”.

Iako je nedelja, održan je čas grčkog jezika. Slobodno popodne jedna grupa učenika iskoristila je za odlazak na plažu, a druga za šetnju i obilazak trga Omonija. Muzika uživo u taverni upotpunila je uživanje u večeri, pišu danas učenici TUŠ  na svom profilu.

“Ta partnerska organizacija u Atini organizuje svakodnevne aktivnosti – predavanja, radionice i seminare, posebno posete srednjim stručnim školama sličnog obrazovnog profila kao što je naša. Organuzuju se časovi grčkog jezika i posete znamenitostima, tako da mogu da posete Glifadu i Akropolj, na primer, provozaju se metroom, a sve uz nadzor profesora naše škole”, ističe Ivanovićeva.

U kasnu jesen ove godine put Atine kreću i tri grupe turističkih tehničara druge i treće godine, koje će se usavršavati u najluksuznijim hotelima na Glifadi, takođe elitnom delu Atine. Prvih 10 učenika s profesorima odlazi u oktobar, a druge dve novembra.

Po završetku obuke po drugom stručnom projektu, učenici će takođe dobiti euro pasoše. Reč je o projektu “Students’ Training in Front office managment in Luxoury Hotels”.

„Primetili smo da učenici turističke struke nemaju dovoljno smeštajnih kapaciteta s recepcijskim poslovanjem kod nas da bi stekli dovoljno znanja u komunikaciji s gostima. Na primer, znanja o tome kako se u luksuznim hotelima vodi taj servis, od prijema, dočeka do ispraćaja gosta, sa izradom faktura, gde je obuhvaćen i buking koji je kod nas još tabu tema. Sa istim partnerom uspeli smo da im obezbedimo praksu u hotelima sa 4 i 5 zvezdica na Glifadi i obuka je kompletna“, objašnjava profesor Radoslav Ilić.

This slideshow requires JavaScript.

Učenici, kažu naši sagovornici, očekuju s nestrpljenjem oktobar mesec jer oni koji su se vratili otuda imaju predivne utiske.

Posle trećeg odobrenog projekta, TUŠ je, inače, dobio akreditaciju kod Erasmus programa, ali da bi se došlo do toga trebalo je, pričaju Ivanovićeva i Ilić, mnogo rada kroz razvojni plan koji ocenjuje komisija. Ako se taj plan, kao u slučaju TUŠ, oceni sa preko 70 procenata izvodljivosti, onda sledi akreditacija.

Turističko-ugostiteljska škola jedina je u Leskovcu koja poseduje tu akreditaciju i jedna od 5 u Srbiji.

„Samim tim što smo dobili akreditaciju, mi smo sada slobodni, oni će se nama nuditi, a mi ćemo birati gde ćemo da idemo. Mi smo, zapravo, stvorili odličnu osnovu za stručno usavršavanje naše dece po Evropi, tako da sada imamo ponude iz Španije, Hrvatske, iz Italije, Mađarske, Grčke, Turske, Belgije, Holandije, neprekidno“, s ponosom priča direktorka TUŠ Dragana Ivanović

(Nastaviće se)

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • Svaka čast našim mladim učenicima, verujemo da su stekli veliko znanje, veštine i umeća kulinarstva i kulinarskih tajni!

    • Steci ces i ti vestine i znanje kada budes motala kablove u Aptvu. Neces vise da kuckas komentare iz opstine. Ako neces, uvek ti ostaje tvoja njiva i stala, pa tamo stici vestine.

vaš komentar