LESKOVAC – Profesori Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu dva dana podučavaju tajnama roštiljskog zanata već afirmisane kulinare iz Srbije. Reč je o drugoj Školi roštilja u organizaciji Dom učenika i studenata u Leskovcu.
„Naš dom ima jednu od najvećih kuhinja u Srbiji, odlične kuvare i majstore roštilja, a privilegovani smo i zato što se u Leskovcu održava Roštiljijada“, kazao je direktor Doma Novica Ilić.
Kuvari su pristigli iz šesdesetak sličnih domova iz Srbije. Juče su održana predavanja, a danas je najveća pažnja posvećena oblikovanju pljeskavica i ćevapa.
„Ovde dosta toga može da se nauči, iako na tim poslovima radim dugo. Ipak, kod nas spremanje specijaliteta sa roštilja nije tako rašireno kao u Leskovcu“, kaže kuvarica Mara Pantović iz Prokuplja.
Profesor Slaviša Milošević objašnjava da je suština dobrog roštilja čuvanje roštiljskog mesa na određenoj temepraturi.
„Pored kvalitetnog mesa, neophodno je i njegovo čuvanje na temperaturi od 4 stepena, a za ukus je važna proporcija začina i pravilno oblikovanje i vezivanje“, objašnjava.
Pljeskavice i ćevapi se, dodaje, peku na temperaturi od 160 do 180 stepeni Celzijusa, ali i tu postoje odstupanja u zavisnosti od mesa, što navodi na zaključak da je potrebna veština kako bi se gostu servirale slasne pljeskavice i ćevapi.
(Kraj)
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
BRAVO ZA DIREKTORA – NOVICU ILICA-GAVAZA !!!!!!!!!!!!