Učili kolege tajnama roštiljskog zanata

LESKOVAC – Profesori Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu dva dana podučavaju tajnama roštiljskog zanata već afirmisane kulinare iz Srbije. Reč je o drugoj Školi roštilja u organizaciji  Dom učenika i studenata u Leskovcu.

„Naš dom ima jednu od najvećih kuhinja u Srbiji, odlične kuvare i majstore roštilja, a privilegovani smo i zato što se u Leskovcu održava Roštiljijada“, kazao je direktor Doma Novica Ilić.

Kuvari su pristigli iz šesdesetak sličnih domova iz Srbije. Juče su održana predavanja, a danas je najveća pažnja posvećena oblikovanju pljeskavica i ćevapa.

„Ovde dosta toga može da se nauči, iako na tim poslovima radim dugo. Ipak, kod nas spremanje specijaliteta sa roštilja nije tako rašireno kao u Leskovcu“, kaže kuvarica Mara Pantović iz Prokuplja.

Profesor Slaviša Milošević objašnjava da je suština dobrog roštilja čuvanje roštiljskog mesa na određenoj temepraturi.

„Pored kvalitetnog mesa, neophodno je i njegovo čuvanje na temperaturi od 4 stepena, a za ukus je važna proporcija začina i pravilno oblikovanje i vezivanje“, objašnjava.

Pljeskavice i ćevapi se, dodaje, peku na temperaturi od 160 do 180 stepeni Celzijusa, ali i tu postoje odstupanja u zavisnosti od mesa, što navodi na zaključak da je potrebna veština kako bi se gostu servirale slasne pljeskavice i ćevapi.

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

vaš komentar