Učili mališane kako da se odbrane od vršnjačkog nasilja

Leskovački učenici, starosti od 7 do 14 godina imali su priliku danas da nauče kako da se na najjednostavniji način odbrane od nasilnika, pre svega da stanu na put vršnjačkom nasilju na besplatnom kursu za samoodbranu u organizaciji Ninđucu kluba „Buđinkan Leskovac“.

Mališani od već izveštenih majstora borilačkih veština nisu učili kako da se tuku, već naprotiv, kako da odreaguju mirno, da se odbrane i zaustave nasilje.

Pokazivali smo im najosnovinije korake kako da se suprotstave svom vršnajku koji ih kinji i napada, da ga eventualno veoma sigurno obore na zemlju i zatim pozovu školskog policajca ili učitelja ili učiteljicu da preduzimaju dalje korake“, pojašnjava koordinator ove akcije i trener Vladimir Stevanović.

Ovo je drugi seminar za samoodbranu od vršnjačkih nasilnika koji ovaj Ninđucu klub organizuje u Leskovcu.

Nakon našeg malog istraživanja i sagledavanja da su deca jako često izložena vršnjačkom nasilju, uglavnom u školama, u Leskovcu, Medveđi… rešili smo da nešto preduzmemo i pomognemo deci da se izbore sa takvom stresnom situacijom. Izučio sam par sličnih kurseva koji se već sprovode u svetu i prilagodio ih našoj deci“, dodaje Stevanović.

Najosnovnije korake samoodbrane od nasilja danas je spoznalo tridesetak mališana.

Inače, Buđinkan Leskovac“ već godinama unazad realizuje i besplatne kurseve za samoodbranu žena za koji je svaki naredni put sve veće interesovanje.