USPEH UČENIKA Tročlana ekipa iz Leskovca predstavlja Srbiju u Tajvanu

Tročlana ekipa leskovačke škole "Vasa Pelagić" napravila je projekat pod nazivom "Oseti" čija je moto, kao i samog skupa u gradu Tajpeju, promena sveta u bolje mesto za život. Organizatori svetske konferencije u Tajpeju plaćaju veći deo troškova, ali nedostaje novac za avionske karte pa učesnici koji će predstavljati i Leskovac i Srbiji na drugom kraju sveta očekuju pomoć donatora ili lokalne samouprave

Učenice šestog razreda OŠ “Vasa Pelagić” Leskovac Mina Marković i Marta Jovanović, sa svojom nastavnicom građanskog vaspitanja Tatjanom Ilić, pozvane su da na svetskoj konferenciji organizacije Design for Change predstave svoj projekat, školu, grad i Srbiju, gde će se okupiti školarci iz 26 zemalja sveta.

U pitanju su učenički projekti rađeni u četiri koraka (Oseti, Zamisli, Uradi, Podeli) koji dovode do pozitivnih promena u školi ili lokalnoj zajednici. Svaki korak se dokumentuje i na kraju se pravi “Ja mogu” video-priča koja prati ceo tok rada.

U projektu su tokom prethodne školske godine učestvovali učenici 5. razreda koji pohađaju građansko vaspitanje. Kada smo krenuli sa prvim korakom, koji se zove Oseti, hteli smo da promenimo ceo svet, da porešavamo sve probleme, što je u početku izgledalo smešno, ali, na kraju krajeva, rekli smo – a što da ne! Nismo hteli da odustanemo”, priča za Jugmediu Marta Jovanović.

Odlazak na konferenciju je prilika koja se ne propušta, jer će učenici, osim druženja sa vršnjacima iz celog sveta, imati priliku da uče na radionicama pod mentorstvom svetskih lidera u obrazovanju.

Design for Change je svetski pokret osnovan u Indiji 2009. godine čija je misija osnaživanje dece da samostalno rešavaju probleme svog okruženja kroz učeničke projekte. Najbolji projekti svake godine učestvuju na velikoj konferenciji Be the Change, koja se ove godine održava u glavnom gradu Tajvana Tajpeju

Svakodnevno se pripremamo za naš nastup, nemamu tremu, ali je to za nas veliki izazov, najpre, zbog toga što nastupamo na svetskom nivou i predstavljamo svoj projekat na engleskom jeziku. Organizatori su nam poslali set zadataka i uputstva kako da se spremimo za javni nastup, što nam je mnogo olakšalo. Kada smo se upoznavali sa DFC organizacijom i “Ja mogu” projektima, dopao mi se slogan da svako dete ima supermoći da menja svet. Sad se stvarno tako osećam, kao da sam stekla neku novu veštinu koju pre nisam imala”, kaže Mina Marković.

O tome kako se učenici pretvaraju u superheroje koji menjaju svet na bolje, priča nastavnica Tatjana Ilić.

Nije to nikakva magija, niti neka neobičnost, dati deci da upravljaju svetom, kad je on svakako, prirodno i logično, njihov. Promeniti detalj, popraviti sitnicu, ponuditi svetu boljeg sebe, sve to doprinosi da čovečanstvo u celini bude bolje. Sve što je dobronamerno kreće od sebe, tako smo i mi hteli da najpre poboljšamo prilike u svom najbližem okruženju i realizovali smo niz akcija kojima podstičemo lepo ponašanje, nenasilnu komunikaciju i ljubaznost kao vrednost poteklu iz porodičnog doma”. Video-priča ovog projekta postavljena je na sajtu organizacije DFC Srbija, i, kao zvanični predstavnik naše zemlje, na sajtu domaćina konferencije, DFC Tajvan.

POTREBNA POMOĆ

Dok Marta i Mina vredno pripremaju nastup, nastavnica Tatjana Ilić pokušava da prikupi sredstva koja su potrebna za njihov put, a to su, pre svega, putni troškovi. “Avionske karte za naš tim (dve učenice i nastavnica) koštaju 1897 evra. Partnerska organizacija Design for change Srbija je podržala naš odlazak: donirali su grant od 1000 dolara za naš smeštaj. Ostalo je da se kupe karte. Obraćali smo se avio kompanijama za donaciju karata, ali nismo uspeli. Takođe, ja sam pisala bankama i firmama u Srbiji, ali još uvek smo bez odgovora. Pošto je vreme isticalo, i karte postajale sve skuplje, a verujući u “Ja mogu, a možeš i ti” stav, osnovni princip pokreta DFC, organizacija DFC Srbija je, takođe, platila avionske karte, iz fonda namenjenog drugim aktivnostima. To je suma koju mi sada treba da nadoknadimo. Uz to, u naše troškove spadaju i vize, koje se dobijaju u predstavništvu u Budimpešti i koštaju 50 $ po osobi, uz usluge posredničke agencije, koje iznose 40 E po osobi. Verujemo da će naš grad prepoznati važnost našeg učešća na konferenciji i da će se naći sredstva koja će nadoknaditi naše putne troškove. Predivan je osećaj kada na sajtu DFC Tajvan vidite srpsku zastavu i klikom na nju pokrenete našu video-priču, priču o jednom lepom dečjem projektu u našoj školi i našem gradu. Ceo svet već ima priliku da vidi šta smo mi postigli, nadamo se da ćemo moći to i da predstavimona velikoj sceni Be the Change konferencije”, komentariše nastavnica.

Po povratku, ovaj tim će širiti svoja iskustva na tribinama i seminarima, kao i medijskim gostovanjima, nastojeći da kreira mrežu škola koje podržavaju učenički aktivizam i “Ja mogu” projekte. Biće mnogo prilika da se zahvale svojim donatorima i da podstaknu druge učenike i nastavnike na učešće u DFC projektima.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar