Usvojen izmenjeni Statut grada Leskovca (VIDEO)

LESKOVAC – Posle višečasovne rasprave odbornici su danas usvojili izmene Statuta grada Leskovca, po kojima će umesto 11 funkcionisati jedinstvena Opštinska uprava sa načelnikom i zamenikom biranim na konkursu na period od 5 godina.

skupstina_predsednistvo

Kako se i očekivalo, odbornici opozicije negodovali su zbog ovakve organizacione šeme, ali nisu ponudili drugačije rešenje. Najviše vremena potrošeno je, zapravo, na kritike o netransparentnosti, odnosno, o javnoj raspravi koja je prethodila, a na kojoj nije bilo građana, negirali da će promena Statuta doneti efikasnost u radu i uštedu, ali se pričalo i o započetoj i nedovršenoj solarnoj elektrani o slobodama govora i kretanja, vraćalo se u prošlost…

Na osnovu čega tvrdite da će uprava biti efikasnija, pomoću kojih instrumenata. Pravi razlog za promenu uprava, o kojima nismo raspravljali, a one su katastrofalne i jezive, je da se sakrije kako su loše radile“, rekao je odbornik SDS Nebojša Cakić i naglasio da s nestrpljenjm očekuje izveštaj državnog revizora o radu lokalnih uprava.

Živojin Stefanović iz SRS je podsetio da su uprave decenijama trpele reorganizacije i da je bilo perioda kada je postojala samo jedna uprava i – sekretarijati, a u vreme kada je Skupština imala 186 odbornika.

zivojin-stefanovic

Jedan načelnik i jedna uprava ne može da obasja sve, a mislim da je loše to što odluku o sistematizaciji donosi jedan čovek i Gradsko veće. Javna rasprava je održana forme radi, s činovnicima koji su morali tu da budu. Želeo bih da ova reforma uspe, ali sumnjam jer je zbrzana, a kompletna odgovornost se prebacje na gradonačelnika i Gradsko veće“, bio je mišljenja Stefanović.

Javljajući se za reč gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je sve podložno promenama.

goran-cvetanovic

Ako za godinu dana ne bude bolje menjaćemo i to. Ja mislim da je to dobro jer neće više biti funkcionera, što je ekonomičnije“, kazao je Cvetanović, naglašavajući da će se novim statutom u gradskom budžetu uštedeti oko 10 miliona jer će sadašnji načelnici, koji dobijaju status šefova, imato po 10.000 dinara manje plate.

On je odgovorio i na primedbe o gašenju ALER-a i Stambene agencije i transformaciji Direkcije za urbanizam i izgradnju, odnosno, za nepostojanje sistemazicije, ističući da će službenici biti raspoređeni po drugim upravama.

Šef odborničke grupe Jedinstvena Srbija Nenad Filipović takođe je bio skeptičan po pitanju efikasnosti buduće jedinstvene uprave.

skupstina_nenad-filipovic

Načelnik te uprave treba da ima pokretačku energiju i jak politički uticaj, a načelnici sa smanjenim platama neće imati motiva za rad“, ocenio je Flipović.

jelena-spric

Šefica odborničke grupe DS Jelena Spirić založila se za to da se plate smanje članovima Gradskog veća, a ne načlenicima, odnosno, šefovima uprava koji, kazala je, imaju daleko veću odgovornost, a odbornik iste stranke Saša Stojanović podržao je ovaj predlog.

Hajde da svi članovi Gradskog veća dolaze da rade za dnevnoce, kao mi odbornici“, rekao je i vratio se na javnu raspravi o Statutu, za koju je ocenio da je bila – farsa.

Javna rasprava zasniva se na tri načela – na pratnesrtvu, konsultaciji i transparetnosti, čega ovde nije bilo. Građani Leskovca ne znaju šta je smisao promene Statuta, dali se njime stvaraju novi privredni subjekti, na primer“.

Cvetanović se nije složio sa opozicijom.

Svi građani, gde god žive, mogli su preko interneta da se informišu. U svim medijima na teritoriji grada je blagovremeno objavljena informacija  da će javna rasprava biti održana. Ne znamo koje druge metode da koristimo“, kazao je, podsetivši na javne rasprave o incijativi za formiranje opština Grdelica i Vučje, gde je održano više skupova, iako se znalo da je takav vid organizacije nemoguć i da te ideje nemaju uporište u narodu.

dejan-mitic

Jedinstvenu opštinsku upravu i novi Statu grada podržao je samostalni odbornik Dejan Mitić, uz ocenu da se na taj način gube visoke, načelničke političke funkcije.

Centralizacijom uprava građani dobijaju samim tim što će na izborima birati svoje predstavnike, a ne načelnike pod pritiskom“, zaključio je.

Odbornik SNS Miloš Ilić podsetio je da je zakon ostavio tri mogućnosti reorganizacije te da je izabrana najbolja varijanta.

Dražava uređuje prvo sebe da bi uredila druge, a cilj su javna preduzeća“, mišljenja je Ilić.

Gradski većnik Božidra Vučković, koji je bio uvodničar po ovoj tački, osvrnuo se na kritike opozicije na njegovu navodnu nekompetentnost, rekavši da mu je materija bliska još sa fakulteta a da je u međuvremnu proučavao organizaciju loklanih uprava i bio jedan od predavača na nedavnom skupu u Beogradu.

Milica Ivanović

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Opozicijo–pare gde ih nema,to narod interesuje,samo jednostavno objasnite jer imate materijala.Pare,pare,gde su??“

Komentarisanje je zatvoreno.