Usvojen planirani budžet grada Leskovca za narednu godinu

Leskovački odbornici usvojili su planirani budžet za narednu godinu čiji su planirani ukupni prihodi planirani su na iznos od 4.556.122.000 dinara, sa prenetim neutrošenim sredstvima, što je u poređenju sa planiranim budžetom za 2020. godinu manje za oko 173 miliona dinara.

U budžet će se, kako je planirano najviše sliti novac od poreza na zarade – 1.790.000.000 dinara, što je više za, čak, 294 miliona u odnosu na revidirani budžet za 2020.godinu.

Za kulturu će u 2021. godini biti izdvojeno 9,1 posto, za sport 5,4, predškolsko obrazovanje 8, 2, osnovno obrazovanje 5,2, srednje sa 2,6, socijalna zaštita 7,4 procenta

„Usled rasta minimalne cene rada, povećanje plata u javnom sektoru, novih zapošljavanja i uplate ovog prihoda od strane svih onih oji su koristili mogučnost odlaganja plaćanja ovog poreza za vreme trajanja vanredne situacije“, objasnila je Marija Milosavljević, šef Odeljenja za finansije.

Drugi po visini prihoda dolazi od planiranih nenamenskih transfera iz republičkog budžeta koj je isti kao ove godine – 896.973.000 dinara, tekući namenski transferi u iznosu od 140 miliona dinra i kapitalni namenski transfer od 94 miliona.

Ukupni prihodi od poreza na imovinu fizičkih lica planirani su na iznos od 250 miliona, a od pravnih na 157 miliona, prihodi od imovine 140.500.000, porezi na dobra i usluge 147, a od firmarina 57, što je na nivou ovogodišnjih prihoda.

Najveći deo rashoda u budžetu otići će na plate zaposlenih u javnom sektoru i to oko 26,5 posto planiranog budžeta, dok će se potrošnja u okviru društenih delatnosti za kulturu izvojiti 9procenata, za sport 5,4, obrazovanje 16, a za socijalnu zaštitu 4,7odsto. 

Preneta sredstva se planiraju na iznos od 120 miliona dinara.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

30 komentara

 • Sigurna sam da su sredstva iz budžeta grada Leskovca,raspoređeni kako bi zadovoljili potrebe svih oblasti.

 • Odgovorno trošenje sredstava budžeta a u službi gradjana Leskovca je dokaz da sadašnja vlast zna i ume da prepozna prave probleme svojih gradjana. Svaka čast! !!!!!!

 • Za razliku od nekadašnjeg budzeta koji je prethodna vlast ostavila od oko 3milijardi dinara sa ostavljenim dugovima od oko 2milijarde, danas je budzet 4,5milijardi dinara, vecina tadašnjih dugovanja je isplaceno, zaostale plate radnicima javnih preduzeca su isplacene. To je valjda dovoljan podatak da svako razuman zna koliko je danas bolja situacija. Ponosan sam sto sam iz Leskovca!

 • Jos jedan, pre svega realan budzet, čije trošenje gradonacelnik dr Goran Cvetanovic vodi u pravom smeru i na zadovoljstvo gradjana Leskovca.

 • Sredstva su, kao i uvek, rasporedjena da obuhvate sve, da niko ne ostane bez icega…

 • Koliko sam pratio sednicu mogu da zakljucim da je gradonacelnik obuhvatio sve segmente zivota i da ce se nastaviti sa razvojem naseg grada i ubuduce.Opozicija nije imala argumente za uspeh i zalaganje vlasti i zato nije ni prisustvovala vec drzi konferencije i iznosi neistine u koje niko ne veruje.

 • Jesu, budi sigurna . Baci se na kulturu, celu korona godinu ce ideš na kulturna dešavanja, u čitaonice i pozorišta. Sve od naopako budzet i procenti!

 • Shodno trenutnoj situaciji i budžet je restriktivnog karaktera. Odgovorno od ove vlasti.

 • Kao i svake godine, tako i ove će sredstva biti usmerena u pravom smeru, jer je ovo rukovodstvo grada realno i racionalno i ponaša se krajnje odgovorno. Puna podrška

 • Budzet grada Leskovca je kao i budzet Republike Srbije razvojni i investicioni gde se najveca sredstva izdvajaju za kapitalne projekte i infrastrukturu koja je osnov rasta i razvoja jedne drzave. A po tome koje sfere drustva su prioritet i u kom pravcu idemo govori i cinjenica po izdvojenim sredstvima za obrazovanje, kulturu, sport i socijalnu zastitu. Bravo!!!

 • 9,1 posto izdvojenih za kulturu je nešto što bi gradjane trebalo da raduje, jer je Leskovac danas grad sa mnoštvom kulturnih sadržaja za svačiji ukus, a ova činjenica obećava da će tako biti i u 2021. godini.

 • Kao neko ko radi u sistemu socijalne zastite,moram da istaknem koliko je znacajno sto grad svake godine izdvaja sve vise sredstava ne bi li se poboljsao polozaj pripadnika najranjivijih kategorija stanovnista.Korisnici su zadovoljni, a priznanja koja dobija grad su potvrda da i drugi prepoznaju nase napore i napredak u ovoj oblasti.

 • Za dobrobit svih, svaka čast ! Sva sredstva su rasporedjena da zadovolje potrebe svih .

 • Svaka čast za raspodelu budžeta, pogotovo za kulturu 9,1 posto, a i za obrazovanje.

 • U situaciji kad se borimo svaki dan za zdravlje nacije, za svaki zivot od najvece posasti koja zadesila savremeni svet zvane COVID -19, planiranje budzeta u takvim okolnostima je jako odgovoran, tezak, nezahvalan.i hrabar posao. Shodno predhodnom, smatram da je budzet u skladu sa intencijama republickog budzeta, da je odmeren, oprezan, objektivan i realan. U pojedinim segmentima i optimistican. Ali bez optimizma, pozitivnog stava i vere, u teskim vremenima, nema ni uspeha, pobeda i rezultata.

 • Dobra preraspodela budžeta, posebno me raduje ovih 9% za kulturu!

 • Zahvaljujući najboljem gradonačelniku obrazovanje, kultura i socijalna zaštita su na najvišem nivou! Sjajno je čuti da je 9.1 posto odvojeno za kulturu, što nam ukazuje da grad Leskovac živi i napreduje i da mladi ljudi imaju priliku da uživaju u najrazličitijim kulturnim sadržajima.

 • Ovaj budzet prava je reprezentacija vrednog, marljivog rada kao i iskustva u rukovodjenju gradom. Nije izostavljen niti jedan bitan segment funkcionisanja, sve oblasti su pokrivene, a sve u cilju boljeg zivota svakog od nas. Svaka cast gradonacelniku i njegovom timu.

 • Sa najboljim na vrhu nisam ni sumnjala da ce svi sektori biti zadovoljeni i to sa vidnim poboljsanjem u odnosu na pre. Ovo je samo mali dokaz u nizu koji kazuje da Leskovac ocekuje svetla buducnost! Svaka cast.

 • Ukupna svota je sasvim zadovoljavajuća. Uveren sam da će budžet biti pravilno raspoređen na sve sektore, kao i do sada. Sve pohvale lokalnoj samoupravi.

 • Sredstva iz budzeta ce biti usmerena na najispravniji nacin,kao i uvek. Sve pohvale

 • Po tome koliko i kako grad izdvaja sredstva za socijalnu zaštitu, obrazovanje i kulturu, može se meriti koliko je neki grad razvijen. Možemo slobodno reci da je Leskovac jedan od razvijenijih gradova, zahvaljujući odgovornoj lokalnoj samoupravi. Samo nastavite tako.

 • Ovolika sredstva za kulturu, sport, obrazovanje… nijedna vlast nije izdvajala. Pohvala za sve koji su ucestvovali u izradi budzeta.

 • Budžet,kao najvažniji dokument jednog grada, donet je u skladu sa potrebama svih građana grada Leskovca.Usvojen je na vreme, razvojni je a istovremeno i socijalni, tj.grad će i sledeće godine ulagati u infrastrukturu, kulturu a istovremeno će biti sagledane potrebe najugroženijih.Zaista mislim da aktuelno rukovodstvo grada na čelu sa gradonačelnikom Cvetanovićem, vodi računa o svim segmentima društva i o svakom pojedincu.

 • Nisam ekonomski ekspert, ali mislim da je budžet dobro raspodeljen i koncipiran… Ne znam da bilo koja opština ili bilo koji grad u Srbiji izdvaja ovoliki procenat budžeta za kulturu, omladinu i sport…

 • Zelim da pohvalim sto su ukljucili i misljenje gradjana…. Stvarno je skrojen po meri gradjana!

 • Možda nije najrealniji, biće dobar ako se dogodine ostvari u visokom procentu. Volela bih da vidim ko je nezadovoljan planiranim sredstvima i da čujem razloge? Kolko radiš,toliko zaradiš i toliko se pružaš. Ovo je najbolje što znaju, možda neko ume bolje da planira, ali prvo mora da dodje u tu priliku, zna se kako.
  I još nešto, tako mi nedostaju „konstruktivne“ diskusije stučnjakinje Spirić. Upss, nema je u ovom sazivu parlamenta! Pustite je sledeći put, da smehom malo produžimo život!

 • Odlicna raspodela budzeta. Nijedno polje, nijedan sektor se ne zapostavlja. Posebno se radujem sto se tice kulture. Takva ulaganja su kod nas stvarno vidljiva… Pogledajte samo muzej i rad lkc-a i sve ce vam biti jasno.

 • Nikad vise nije asfaltirano i izgradjeno nego sada, ovaj budzet pokazuje da se grad ubrzano razvija i da se ono sto se isplanira uradi.

vaš komentar