Uzrok stradanja Vranjanca ekplozija plinske boce OVO MORA DA ZNATE ako vozite na plin

saobraćajna nesreća uzrok požar

Vranjanac Aleksandar S. (33), stradao u saobraćajnoj nesreći kod Vlasotinačke petlje nakon što je u njegovom automobilu eksplodirala plinska boca, pokazala je istraga.

PROČITAJTE VIŠE:


Tragedija na autoputu kod Vlasotinačke petlje, izgoreo automobil i vozač u njemu


Zbog ove i sličnih situacija u kojima je uzrok nesreće neispravna boca za plin od najveće je važnosti znati kako se njima pravilno rukuje, koje sve provere je potrebno uraditi pre nego što se završi rukovanje i kako saznati koja boca je testirana, a koja nije.

TEHNIČKA ISPRAVNOST BOCE

“Na svakih pet godina treba ispitati ispravnost boce. To se radi pomoću hladnog vodenog pritiska, pomoću koga se lako utvrdi da li je na boci došlo do popuštanja šavova ili do korodiranja same boce. Prilikom ove provere na bocu se utisne žig, koji označava kada je bila poslednja kontrola”, savet je stručnjaka.

CREVA, VENTIL

Kod svake promene gasne boce, treba promeniti i zaptivak između boce i redukcijskog ventila. Gas ima sposobnost razlaganja nekih gumenih materije i zato može doći do njegovog oštećenja. Posle svake upotrebe treba dobro proveriti da li je ventil od boce zatvoren, jer ukoliko nije, polako se pravi eksplozivna smesa.

Treba kontrolisati ispravnost creva, jer ako je krto i dugo se koristi, može doći do sitnih pukotina koje se ne mogu odmah opaziti. Ispravnost creva možemo ispitati običnom sapunicom od deterdženta. Crevo treba premazati, pustiti gas i ukoliko se prave mehurići, znak je da crevo nije dobro i da ga treba zameniti.

KADA PLINSKA BOCA GORI

Ne treba paničiti, jer tada ne može doći do eksplozije. Treba uzeti debelo ćebe, prekriti bocu i tako ugasiti vatru. Zatim je potrebno dobro zatvoriti ventil.