VASKRŠNJA POSLANICA: Rađajte se i množite se, i napunite zemlјu.

RAĐAJTE  se i množite se, i napunite zemlјu.U svetlosti Hristovog Vaskrsenja – svako začeće, rođenje, i svako lјudsko biće ima večni smisao, predstavlјa rađanje za večnost, kao i našu večnu lјudsku odgovornost za njega,kaže se između ostalog u Vaskršnjoj poslanica patrijarha srpskog Irineja sveštenstvu, monaštvu i duhovnoj deci.

Punoća Božjeg prisustva u Nјegovoj tvorevini otkriva se upravo u tajni Hristovog Vaskrsenja, ovoga svetoga dana u koji Mu pojemo: U grobu telesno, u adu s dušom kao Bog, u raju s razbojnikom, i na Prestolu bio si, Hriste, sa Ocem i Duhom, sve ispunjavajući, Neograničeni.

Očevidno je, da se Vaskrsenje Hristovo javlјa i pokazuje ne samo kao pobeda nad smrću i prolaznošću, nego i kao otkrivenje punoće Božanskog promisla o svetu i čoveku.

Najdublјa čežnja čovekova jeste čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom. No, istinska sloboda čovekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti – svaka druga i drugačija sloboda predstavlјa čežnju za njom ili prosto privid slobode.

Sila, pak, Hristovog Vaskrsenja jeste upravo kvasac jedine istinske slobode, kao kvasac i zalog besmrtnosti i večnog života. Tom silom i božanskom svetlošću se objedinjuje Bog i čovek, obasjava nebo i zemlјa, anđeli i lјudi, vreme i večnost. Svetlošću Vaskrslog Hrista i Ljubavlјu Božjom, prožeti i zagrlјeni, postaju jedno u Hristu Vaskrslome preci i potomci, sva lјudska pokolјenja, i sva tvorevina sabrana u Crkvi kao Nјegovom Bogočovečanskom telu.

Mi Hrišćani smo po tome Hrišćani što smo svedoci i nosioci tog večnog i neprolaznog lјudskog dostojanstva, postavši, po blagodati, „sinovi Svetlosti i Dana“.Otuda je praznovanje Hristovog Vaskrsenja – praznovanje Života večnog i neprolaznog. Zemalјski život je samo seme za taj večni život.

Vaskrsli Hristos, „Koji je smrću smrt uništio i onima u grobovima život večni darovao,“ osnova je čovekove probuđenosti za odgovornost za svako lјudsko biće, ne samo u vremenu nego i pred večnošću. Ispovedajući Vaskrsenje Hristovo i verujući u opšte Vaskrsenje mrtvih, mi ispovedamo i postajemo svesni svoje neprolazne odgovornosti za svetinju svakog lјudskog bića i svakog stvorenja, i praznujemo neuništivost vere i lјudske nade u večni smisao života, u Hristu, Bogu lјubavi, Žrtvovanom „za život sveta“.

Danas, kao i oduvek, samolјublјe i samoživost prete da unište značaj ove i ovakve nesebične samožrtvene Hristove lјubavi, na čijem plamenu se greju sva bića i sva stvorenja. Samo vera u čovekovu besmrtnost i večnu odgovornost za svoj život i dela sažiže svojim plamenom samoživost kao lažno načelo života, otkrivajući, da je u samožrtvenoj lјubavi prema Bogu i bližnjem, našem večnom bratu i sabratu, izlaz i spas iz svih čovekovih zabluda, mraka i bezizlaza. Samo duše obasjane i obnovlјene svetlošću Vaskrsenja Hristovog i nadom u opšte Vaskrsenje mrtvih oslobađaju se sebičnosti i nepoštenja, straha i gramzivosti; zadobijajući stid i dobrotu, nalaze pravu meru svega što je prolazno i ravnotežu između svetinje opšteg i zajedničkog dobra i ličnih potreba; uče se bratskom delјenju dobara i srdaca u tajni lomlјenja hleba života, to jest, u Tajni Pričešća Telom i Krvlјu Hristovom.

Slaveći Vaskrsenje Hristovo, „u Kome živimo, krećemo se i jesmo” rukovođeni pastirskom brigom, pozivamo vas, braćo i sestre, da ispovedate i čuvate svoju veru pravoslavnu, i to, ne rečima, već životom – delatno i istrajno. Čuvajmo se svih onih koji „dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grablјivi” U miru i lјubavi pohađajmo svoje hramove i svoje svetinje, učestvujući u bogosluženju i pričešćujući se Božanskim Tajnama Hristovim.

Znamo dobro šta znači držati se zdravog učenja o pobožnosti, a šta, pak, znači i kuda vodi zaludno prepiranje, „od čega nastaje zavist, svađa, hulјenja, lukava podozrenja, prazna nadmudrivanja lјudi izopačenog uma i lišenih istine, koji misle da je pobožnost izvor dobitka” Zato, u zajedničkoj molitvi, „sami sebe, jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predajmo!” Jednim ustima i jednim srcem peva se molitva jedinstva vere i zajedništva Duha Svetoga, na slavu Svete Trojice i očuvanje pravoslavne crkveno-narodne sabornosti.

Pomolimo se Gospodu Vaskrslome da se mir vrati svuda odakle je proteran, na prvom mestu u naša srca i u naše domove. Čuvajmo svetinju hrišćanskoga braka, jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice.

Veliki ruski starac, Sveti Serafim Sarovski, sve svoje posetioce je uvek pozdravlјao rečima: „Hristos vaskrse, radosti moja,!” pokazujući time da Crkva Hristova i njeni svetitelјi žive u realnosti Vaskrsenja. Daj Bože da i mi budemo svedoci te istine, i da u našim dušama i na našim licima neprestano blista radost Vaskrsenja.

Pozdravlјajući vas, braćo i sestre, najradosnijim Vaskršnjim pozdravom, pozivamo vas da živite u lјubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u večni život, jer ćemo samo tako postati i biti sinovi i kćeri Vaskrsenja. Stoga, čuvajte u lјubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio Sâm Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše dece – najvećega blaga, zbog kojih živimo i radimo. Iskrena vernost i uzajamno praštanje da ne izostane.

Kad znamo da je Gospod sa nama i u nama, treba Nјemu i da se obratimo, Nјemu svoju tugu i muku da ispovedimo. On će nas utešiti, ojačati i kroz ovozemalјski život voditi. Čuvajmo taj Božji dar u sebi, i čuvajmo se da Gospoda ne uvredimo svojim gresima. Kad nas neprijatelј napadne, zavapimo poput Apostola Petra: „Gospode, spasi me!“

U životu ćemo doživeti mnoge nevolјe, nepravde i žalosti, ali znajmo da Gospod – ukoliko smo sa Nјim – i najveću žalost pretvara u radost, i da je Svojim učenicima i Apostolima, a preko njih i svima nama rekao: „U svetu ćete imati žalost; ali ne bojte se, Ja sam pobedio svet“ .

Na ovaj Praznik nad praznicima, obradovani radošću Vaskrsenja Hristovog, pozdravlјamo sve: majku koja čuva čedo pod srcem i nagnutu nad kolevkom svoga bolesnog deteta; pozdravlјamo one koji stradaju i pate, prognane pravde Božje radi; pozdravlјamo sve prezrene i ponižene, i sužnje u tamnici; pozdravlјamo trudbenike i radnike, putnike po suhom, moru i vazduhu; pozdravlјamo učene i neuke i sve one koji tragaju za večnim smislom i tajnom života; pozdravlјamo sve bolesne i napaćene; pozdravlјamo sve lјude pozdravom večne pobede: Hristos vaskrse – veru, nadu, lјubav i večni život donese, tugu i smrt odnese!

Ovim pozdravom, obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobedu Dobra nad zlom, Života nad smrću, Hrista Vaskrsloga nad silama tame.

Obraćamo se svim našim sinovima i kćerima, duhovnoj deci naše Crkve koja žive na svim kontinentima, ali sa kojima smo u molitvi sjedinjeni, da se sa nama raduju Vaskrsenju Hristovom, koje nas poziva da čuvamo jedinstvo Svete Crkve Hristove, da u lјubavi i slozi jedni sa drugima čuvamo „jedinstvo Duha svezom mira” i da nikada svoje zemalјske interese ne stavlјamo iznad interesa Crkve i sveopšteg dobra našeg naroda.

Neka muka i teskoba naših dana uzmakne pred svetlošću i radošću Vaskrsenja Hristovog! I nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelј našega Vaskrsenja.

U radosti Vaskrsenja Hristovog zagrlimo jedni druge i sva stvorenja, i zapevajmo svetu pesmu večnog života i Svetlosti:

Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt pobedivši i onima u grobovima život darovavši.

Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Hristos Voskrese.Svim citaocima i njihovim porodicama zelim srecan Vaskrs.Nka vam donese mir,srecu i radost,dobro zdravlje i osmeh na licu.

vaš komentar