Večeras sneg prelazi u kišu, a ovo je dugoročna prognoza za celu zimu

Nakon jučerašnjih snežnih padavina RHMZ upozorava i da se u noći ponedeljak na utorak i u utorak ujutro u centralnim i južnim krajevima Srbije kratkotrajno očekuje kiša koja će se lediti na tlu.

Najniža temperatura oko 0 stepeni, najviša oko 3. U toku noći novo naoblačenje, vetar u skretanju na jugoistočni i u pojačanju.

U utorak oblačno s kišom i vetrovito. Ujutro ponegde u centralnim i juznim krajevima Srbije zaleđivanje kiše na tlu. Sneg će preći u kisu i na planinama. Duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, na planinama i u kosavskom području olujni.

U sredu oblačno s kišom, posle podne vetar u slabljenju.

U četvrtak prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. U petak i subotu suvo i malo toplije uz delimično razvedravanje, a od nedelje novo naoblačenje s kišom.

Poslednje sedmice novembra biće prosečno hladno vreme sa češćom pojavom kiše, a krajem meseca moguća je i pojava susnežice ili kratkotrajnog snega.


Zanimljivo je da će minimalna temperatura vazduha u decembru imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, i u proseku će biti viša za oko jedan stepen u odnosu na taj prosek. 

U decembru će temperature biti prosečne, neće biti ni toplo ni hladno. Moguća je pojava hladnijih perioda koji bi potrajali nekoliko dana. Ovakvi periodi se očekuju sredinom i krajem decembra, i tada bi pored kiše mogao da pada i sneg. Ne očekujemo neke velike padavine snega, ali moguća je pojava snežnog pokrivača”, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Čak i u januaru će temperatura vazduha imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko stepen u odnosu na prosečne.