Veličković: Zdravstveni centar radi odgovorno, problem je u pojedincima

Rukovodstvo Zdravstvenog centra Vranje sa direktorom Draganom Veličković na čelu, organizovalo je u danas konferenciju za novinare da bi demantovalo optužbe pojedinih medija da zaposleni u ovoj ustanovi rade nedgovorno i da zdravstveni sistem ne funkcioniše, a na osnovu tri smrtna slučaja koja su se dogodila od početka godine u ovoj ustanovi.

Pres konferenciji prisustvovale su i upravnica bolnice dr Ljiljana Antić i upravnica Doma zdravlja dr Jadranka Ajanović

Direktor Veličković napominje da ustanova broji 1.320 zaposlenih koji se ponašaju na poslu u skladu sa zakonom, a pojedinci kojih je malo, snose posledice za svoje propuste.

SMRT BEBA

O najsvežijem slučaju smrti bebe Jelene i Saše Ivanovića, Veličković kaže da je o svemu obavešten zdravstveni inspektor iz Niša koji dolazi danas u Vranje da sprovede zdravstveni nadzor nad slučajem.

Na osnovu rešenja inspektora, mi ćemo da formiramo komisiju za unutrašnji stručni nadzor, a ja ću da zahtevam još i vanredni, eksterni stručni nadzor, što znači da se u ovaj slučaj uključuju relevantni nadzorni organi Kliničkog centra iz Niša i Beograda“, objašnjava Veličković i dodaje da je obdukcija nad plodom u toku, a kada budu angažovani ovdašnji lekari u komisiji za stručni nadzor, tako i vanredni stručni eksterni nadzor, dobiće se relevantni podaci šta se tačno dešavalo.

Kao pojedinac, napominje, i kao direktor ustanove, saučestvuje sa menadžmentom ZC Vranje u celokupnom slučaju, izražavajući duboku žalost u nastojanju da se rasvetli sve što se dešavalo i da svako u lancu odgovornosti snosi posledice.

Dobio sam striktna uputstva koja sprovodim. Ne mogu ništa dalje da komentarišem. Epilog ovog slučaja biće sudski i tamo postoje veštačenja“, naglašava Veličković.

SMRT ŽENE

Za drugi smrtni slučaj, za V.Z. čija porodica na umrlici optužuje Hitnu medicinsku pomoć za njenu smrt, Veličković kaže da je protiv tehničara ove službe pokrenut disciplinski postupak.

Ne želim da imenujem osobu o kojoj je reč jer sve ovo može da dobije epilog na sudu zato što suprug preminule najavljuje tužbu. Ono što bitno u ovom slučaju je da je nakon poziva u prostorijama hitne pomoći odbijen izlazak na teren jer se nije obavestila dežurna ekipa od strane zaposlenog tehničko-medicinskog osoblja”, kaže Veličković i dodaje da nema komentar za takav postupak.

S obzirom na to, kako kaže, da ekipa nije izašla na teren, pacijentkinju je suprug dovezao u prostorijama hitne pomoći gde je ona preminula i pored pokušaja ekipe da reanimiraju pacijenta.

O ovome je takođe obavešten zdravstveni inspektor, uzete izjave svih učesnika, napravljen zapisnik, formirana komisija za unutrašnji vanredan stručni nadzor koja je pregledala dokumentaciju i sve relevantne činjenice stavila u zaključak, jer je to od nas zahtevala inspektorka. Sada je sve na nadležnim organima”, ističe Veličković.

Prvi slučaj pacijenta G.M, koji je 5. januara ispao iz saniteta Hitne pomoći kod Grdeličke klisure iz pravca Niša i poginuo na licu mesta, Veličković je rekao da je ZC imao nalog tužilaštva da se obavi provera vozila koje je prevozilo pacijenta.

POGIBIJA PACIJENTA

On je pojasnio da je sanitetsko vozilo bilo tehnički ispravno, a osoblje iz pratnje „bilo uredno u rasporedu rada za taj dan“.

Bolnica je, ističe Veličković, na raspolaganju svima, sve službe rade po propisanim rasporedima i svi zdravstveni osiguranici Pčinjskog okruga imaju 24 sata tokom 365 dana u godini dostupnu adekvatnu zdravstvenu zaštitu

Osoblje koje je učestvovalo u prevoženju pacijenta je dalo izjave koje su prosleđene zdravstvenom inspektoru koji je naložio dalje mere. Mi smo protiv pojedinca preduzeli disciplinske mere i udaljili ga sa radnog mesta, sve u okviru zakona, kao i u prethodnom slučaju, a obe osobe protiv kojih je disciplinski postupak podnet, otišle su na bolovanje”, kaže Veličković i dodaje da je ovaj slučaj pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Vladičinom Hanu.

Ne želim da prejudiciram dalji tok istrage jer je podignut optužni zahtev, niti da komentarišem šta će biti na sudu, ali takva bizarna smrt uticala je na sve nas da u samoj Hitnoj pomoći pojačamo smene, uvedemo optički kabal sa četiri telefona, nabavimo novi registrofon da bi stvari bolje funkcionisale”, navodi Veličković.

Ovim radnicima je, kako kaže, već upućena opomena pred otkazom sa disciplinskim postupkom koji je u toku i kada se vrate sa bolovanja, biće udaljeni sa radnog mesta.

KRIVI POJEDINCI

Nadamo se da će to biti opomena za ostale i da ćemo svi konačno shvatiti poentu zdravstvenog sistema, i da je naša obaveza da služimo pacijentima. U suprotnom, ne vidim smisao nastojanja države da što više sredstava izdavaja za zdravstvo, za rađanje, usavršavanje lekara…”, ističe Veličković.

Zdravstveni radnik je, naglašava, obavezan da poštuje radno vreme, kao i radne obeveze, protokol lečenja i sve ono što podrazumeva dobar odnos prema pacijentu, profesionalno, humano, etički, stručno.

Pojedinci sebi za pravo daju da se ponašaju suprotno od toga, a onda se dešavaju ovakvi nemili događaji. Organizacija posla Zdravstvenog centra je na menadžmentu. Ustanova funkcioniše, u tome nam pomaže Ministarstvo zdravlja i RFZO. Mi smo tu da organizujemo i vodimo posao. Radimo u pravcu pružanja adekvatne zdravstvene zaštite, funkcionišu sve službe i sva odeljenja. Sve što je u našem domenu preduzimamo protiv pojedinaca koji ne rade na adekvatan način“, zaključio je Veličković.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • E moj direktore, na žalost, mnogo je takvih pojedinaca koji rade neodgovorno. Toliko mnogo da je to kao epidemija. Problem je tome što samo pojedinci rade odgovorno i savesno a ogromna većina je neodgovornih i nesavesnih. Ali, nije to problem samo u Vranju, to je problem u čitavoj Srbiji.

  • Nisu ništa bolji ni u bolnici u Leskovcu!

vaš komentar