Velika podrška niških studenata kampanji „10 za Srbiju“

NIŠ – Za samo dva sata od početka prikupljanja potpisa u okviru masovne studentske kampanje „10 za Srbiju“, na Univerzitetu u Nišu je podršku ovoj akciji dalo više od 700 studenata svih niških fakulteta. Sudeći prema stranici na društvenoj mreži „Fejsbuk“, kampanja ima više od 16500 pristalica iz cele Srbije.

Neki od zahteva studenata koji su pokrenuli ovu akciju su preciznije definisanje prava na produženu godinu na svim nivoima studija, pravo na finansiranje iz budžeta sa ostvarenih 48 espb bodova, ukidanje starosne granice od 26 godina za beneficije studenata, zakonsko određivanje maksimalne visine školarine…

„Očekujemo veliki odziv studenata jer svakog od njih dotiče bar jedan od naših zahteva“, rekao je za agenciju „juGmedia“ predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu Miloš Nešić i dodao da će se potpisi do petka prikupljati na štandovima na svakom od fakulteta, a od ponedeljka i za vreme predavanja.

Prema njegovim procenama, podršku kampanji daće od 5000 do 10000 niških studenata koji će moći da se potpišu sve do 10. marta.

Akciju organizuju Studentska konferencija univerziteta Srbije, Studentski parlamenti univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Novom Pazaru, parlament Univerziteteta Singidunum, kao i studentske organizacije.

(Kraj)